HOME
Home » Cryptocurrency » Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Inilah Wallet Bitcoin yang paling selamat dan paling mudah pada tahun 2020! Tanpa Wallet Bitcoin, tidak ada tempat untuk menyimpan cryptocurrency anda.

Sama ada anda baru kepada Bitcoin atau hanya ingin mengilap pengetahuan anda, semuanya bermula dengan Wallet. Tanpa Wallet Bitcoin, tidak ada tempat untuk menyimpan cryptocurrency anda.

Dalam panduan ini, kami akan membimbing anda melalui:

● Apa itu Wallet Bitcoin dan bagaimana ia berfungsi.
● Pelbagai jenis Wallet yang boleh anda gunakan.
● Apakah ‘penyimpanan’ dan bagaimana ia berfungsi.
● Apa arti ‘multi-signature’ dan cara ia berfungsi.
● Di mana anda boleh mendapatkan Wallet Bitcoin yang paling selamat dan paling mudah.

Jika anda lebih suka melangkau intro dan mengetahui lebih lanjut tentang penyelesaian terbaik, sila lihat Remitano sekarang dan ketahui bagaimana anda boleh mendapatkan Wallet Bitcoin yang selamat dan mula berdagang dalam beberapa minit.

Apakah Itu Wallet Bitcoin?

Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling MudahWallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Wallet Bitcoin hanyalah tempat di mana anda boleh menyimpan Bitcoins anda. Ia terdiri daripada pelbagai kunci umum (public) dan persendirian (private) yang digunakan untuk melakukan transaksi dan mengakses wang anda. Kunci awam juga dikenali sebagai alamat Bitcoin, dan ia berfungsi seperti nombor akaun bank dan kod untuk wallet anda. Orang boleh menggunakan kunci umum anda untuk menghantar Bitcoin kepada anda, seperti orang menghantar wang ke akaun bank anda.

Kunci persendirian adalah apa yang anda gunakan untuk mengakses dana anda. Ia berfungsi seperti nombor PIN untuk akaun bank anda. Hanya anda yang boleh mempunyai akses kepadanya, jika tidak, anda boleh kehilangan Bitcoins anda. Sama seperti jika anda mendedahkan nombor PIN akaun bank anda. Oleh kerana Wallet Bitcoin hanyalah rentetan kod, ia datang dalam pelbagai bentuk dan saiz:

 • Desktop wallets.
 • Hardware wallets.
 • Mobile wallets.
 • Online wallets.
 • Paper wallets.
 • Steel wallets.

Apakah Perbezaan Setiap Jenis Wallet Bitcoin?

Terdapat banyak jenis Wallet Bitcoin dan banyak jenama yang membuatnya. Tidak semuanya selamat digunakan, tetapi wallet paling selamat biasanya bergantung kepada kemudahan penggunaannya. Sangat perlu diperhatikan bahawa tidak semua wallet menyokong setiap jenis cryptocurrency. Kebanyakan wallet menyokong Bitcoin, tetapi idea yang baik untuk membuat kajian sekiranya anda mungkin perlu menyimpan coin dan token lain.

1. Desktop Wallet

Desktop Wallet adalah aplikasi yang boleh anda pasang dan akses pada komputer meja atau laptop anda. Anda boleh menggunakannya untuk menghantar dan menerima Bitcoin dan memerlukan beberapa tahap kata laluan dan keselamatan yang berbeza.

Berikut adalah beberapa wallet desktop yang paling popular:

 • Armory.
 • Electrum.
 • Keluaran.
 • Guarda.
 • Jaxx.

Desktop Wallet adalah salah satu pilihan yang lebih selamat kerana anda boleh memutuskan hubungan komputer anda dari Internet.

2. Hardware Wallets

Hardware Wallets adalah peranti fizikal yang boleh digunakan untuk menyimpan kunci peribadi anda. Kebanyakan daripadanya datang dengan perisian mereka sendiri dan menggunakan pengesahan dua faktor untuk melindungi Bitcoins anda. Berikut adalah beberapa jenama Hardware Wallets terbesar:

 • ColdCard
 • Corazon
 • KeepKey
 • Lejar
 • Trezor

Hardware Wallets sering disebut sebagai cara yang paling selamat untuk menyimpan Bitcoin anda kerana ia tidak disambungkan ke Internet.

3. Wallet Online

Wallet dalam talian adalah sebarang Wallet Bitcoin yang boleh anda akses melalui web browser. Walaupun sesetengah laman web menawarkan penyimpanan Bitcoin dalam talian, jarang terdapat keperluan untuk menggunakan pembekal pihak ketiga tersebut.

Anda secara automatik akan mendaftar ke Wallet Dalam Talian apabila anda membuka akaun dagangan pada pertukaran cryptocurrency atau apabila anda mendaftar untuk kad debit Bitcoin.

Dompet dalam talian mudah didirikan dan diakses, tetapi mereka juga terdedah kepada risiko keselamatan yang agak besar. Sebab banyak ‘exchanges’ telah digodam dan pedagang telah kehilangan Bitcoin mereka.

Remitano adalah salah satu daripada beberapa pertukaran Bitcoin yang menggunakan sistem penyimpanan multi-signature untuk memastikan Bitcoin anda selamat. Dengan cara itu, anda boleh menikmati kemudahan dompet dalam talian dengan keselamatan tambahan wallet hardware.

4. Mobile Wallet

Mobile Wallet adalah aplikasi yang boleh anda muat turun ke telefon atau tablet anda. Ianya hampir sama dengan wallet desktop, kecuali ianya kurang selamat kerana peranti pintar biasanya dalam talian.

Berikut adalah beberapa Mobile Wallet yang popular untuk semakkan:

 • Breadwallet
 • DropBit
 • Tepi
 • Mycelium
 • Samourai

Anda dengan mudah boleh mencari Mobile Wallet dengan menaip “Bitcoin wallet” di App Store atau Google Play.

5. Wallet Kertas dan Keluli

Akhirnya, mungkin Bitcoins anda selamat… di sekeping kertas. Anda boleh menulis kunci peribadi anda pada sekeping kertas dan pastikan ia selamat di sana. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti BitAddress untuk menghasilkan kunci persendirian dan mencetak seberapa banyak salinan yang anda mahu.

Masalah dengan wallet kertas adalah kertas itu boleh koyak, basah atau terbakar.

Itulah sebabnya wallet besi dan titanium semakin popular. Dengan dompet ini, kunci peribadi anda sama ada diukir, ditulis, atau dicetak ke dalam bahan yang hampir tidak dapat dihancurkan. Bukan sahaja ianya dapat menahan panas jika rumah anda terbakar, tetapi ianya juga kalis air dan kakisan.

Apakah Wallet Bitcoin Terbaik?

Itu bergantung pada keperluan individu anda. Jika anda inginkan yang mudah, maka anda harus menggunakan wallet dalam talian (wallet online) atau mudah alih, kerana ia mudah diakses dan digunakan untuk menghantar dan menerima Bitcoins.

Bagaimanapun, mana-mana dompet yang disambungkan ke Internet adalah terdedah terhadap serangan. Jika anda sangat prihatin terhadap keselamatan, maka taruhan terbaik anda adalah Hardware Wallets atau keluli.

Remitano adalah pertukaran Bitcoin yang menggabungkan kemudahan dan keselamatan. Apabila anda menggunakan pertukaran mereka, anda menikmati faedah dari dompet dalam talian, yang bermakna anda boleh mengakses dana anda dengan cepat dan mudah. Tetapi anda juga dilindungi oleh penyelesaian storan  yang multi-signature supaya penggodam tidak boleh mencuri Bitcoin anda.

Apakah Cold Storage?

Wallet yang disambungkan ke Internet biasanya dirujuk sebagai “dompet panas,” kerana anda dapat menghantar dan menerima dana serta-merta. Cold Storage adalah amalan mencabut dompet anda dari Internet, yang biasanya bermaksud kekunci peribadi untuk Bitcoins anda disimpan pada peranti perkakasan atau objek fizikal seperti kertas atau keluli.

Penyelesaian cold storage adalah cara paling selamat untuk menyimpan Bitcoins anda, oleh itu kami telah memilih sistem tersebut di NordikCoin.

Apakah Sistem Multi-Signature?

Penyelesaian cold storage masih dapat diakses oleh pihak ketiga jika mereka memiliki kunci, sebab itu baik untuk menambah sistem multi-signature sebagai lapisan tambahan perlindungan.

Bagaimana Multi-Signature Berfungsi?

Bayangkan anda mempunyai tiga kunci untuk dompet anda dan bukan hanya satu. Anda memerlukan dua kunci untuk mengakses Bitcoins dalam dompet anda. Satu kunci disimpan dalam telefon pintar anda, satu lagi kunci disimpan di dalam peti keselamatan anda di rumah, dan kunci ketiga adalah dengan pembekal pelbagai tanda tangan anda.

Apabila anda menuju ke kedai untuk membuat pembelian, anda menggunakan kekunci pada telefon anda dengan menaip kata laluan anda. Mesej dihantar kepada penyedia multi-signature, yang kemudian memeriksa bahawa kata laluan adalah betul, lokasi anda masuk akal, dan ia kelihatan seperti transaksi yang sah.

Dengan cara ini, ia berfungsi sama seperti apabila syarikat kad kredit mengesahkan transaksi. NordikCoin menggunakan sistem pelbagai tandatangan bersama dengan cold-storage untuk melindungi Bitcoin yang anda simpan di NordikCoin.

Sedia Membuka Wallet Bitcoin?

Seperti yang anda lihat, pilihan banyak apabila ia datang untuk membuat dompet Bitcoin. Kami berharap bahawa anda tahu mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana ia berfungsi dan pilihan mana yang sesuai untuk anda.

Berikut adalah ringkasan mengenai apa yang telah kita pelajari:

● Dompet Bitcoins terdiri daripada kunci awam dan peribadi.
● Kunci awam digunakan untuk menerima Bitcoins.
● Kekunci peribadi digunakan untuk menghantar dan menghabiskan Bitcoin.
● Desktop, dalam talian, dan dompet bergerak mudah tetapi kurang selamat.
● Cold Storage dan sistem pelbagai tandatangan adalah pilihan yang paling selamat.
● NordikCoin menggabungkan kemudahan dompet dalam talian dengan keselamatan cold storage dan sistem pelbagai tandatangan.

Jika anda tidak boleh menunggu untuk memulakan dengan membeli dan menjual Bitcoin, pergi ke Remitano sekarang dan buat akaun dalam masa kurang dari lima minit. Sebaik sahaja anda siap, ia hanya beberapa saat sebelum Bitcoins pertama anda berada di dompet anda yang selamat.

Selamat berdagang!

Sebelum anda pergi, baca dulu…

Apakah Bitcoin
Harga Bitcoin meningkat
Cara menguruskan wang

Berhati-hati dengan Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia!

Tags :

No comment for Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Posted at

Cara membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin  – Akhir-akhir ini, Bitcoin telah mengambil jalan tengah di negara-negara yang semakin meningkat seperti Venezuela. Di... Read More

Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia Dan Cara Mengelakkannya

5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Posted at

5 Penipuan Crypto yang Paling Biasa di Malaysia (dan Cara Menghindarinya) Kriptografi sentiasa mempunyai raputasi yang buruk. Sama ada suka atau tidak, ruang crypto... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Posted at

Blockchain Wallet (dompet): Panduan lengkap untuk pemula sebuah dompet blockchain adalah perkara pertama yang anda perlukan sebelum anda membeli Bitcoin atau sebarang kriptografi. Tetapi... Read More

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Posted at

Bagaimana saya mendapat Bitcoin pertama saya oleh Ali Rizvi Jadi, bagaimana saya mendapatkan Bitcoin pertama saya? Itu topik yang menarik untuk ditulis. Saya selalu... Read More

Masa Depan Bitcoin Sorotan 2020 Kelihatan Lebih Cerah

Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih Cerah?

Posted at

Masa depan Bitcoin kelihatan lebih cerah daripada yang pernah ada. Adakah anda sedang memegang Bitcoin? Atau adakah anda merancang melabur di Bitcoin tahun ini?... Read More