HOME
Home » Cryptocurrency » 5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

5 Penipuan Crypto yang Paling Biasa di Malaysia (dan Cara Menghindarinya) Kriptografi sentiasa mempunyai raputasi yang buruk. Sama ada suka atau tidak, ruang crypto telah lama dikaitkan dengan banyak kes skim Ponzi, penipuan pengeluaran dan insiden penggodaman. Bitcoin memperoleh keuntungan pertama hampir 10 tahun yang lalu apabila laman web pasaran hitam Silk Road dipadamkan oleh FBI.

Laman ini beroperasi di laman web gelap dan menjual ubat-ubatan (dadah) haram berjuta-juta dolar. ‘Jalan Sutera’ menggunakan Bitcoin untuk melakukan transaksi kerana sifatnya yang tidak boleh dipantau oleh sesiapa. Dan dari sifatnya yang begitu Bitcoin telah mendapat raputasi buruk sejak itu.

5 Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia Dan Cara Mengelakkannya

Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia Dan Cara Mengelakkannya

Berbalik ke dua tahun kebelakang iaitu tahun 2017, Bitcoin mencapai tahap tertinggi sepanjang sejarah lebih dari USD 19,000. Keseluruhan ruang crypto berada dalam euforia. ICO bermula bermunculan hampir-hampir setiap minggu, mulai dari pemimpin industri terkenal hingga “founders” yang tidak dikenali.

Banyak penipuan pengeluaran berlaku pada masa itu, di mana ‘faunder’ ini lari dengan dana pelabur apabila ICO telah menyelesaikan pengumpulan dana mereka. Ramai orang kehilangan banyak wang, tetapi ramai juga orang membuat banyak wang kerana kenaikan harga yang tinggi dalam banyak kriptografi utama.

Begitulah ‘jerung’ menjadikan pelabur-pelabur yang tidak berdosa sebagai mangsa kerana mereka yakin ‘founder-founder’ baru ini tidak menipu.

Dan itulah apabila jerung menjadi mangsa pada pengguna crypto yang tidak curiga dan pelabur baru. Begitulah keadaannya ramai yang buat duit dengan mudah dan ramai juga yang kerugian.

Dalam artikel ini, kita akan melihat 5 penipuan kripto yang paling biasa yang telah berlaku (dan masih berlaku) di Malaysia, dan bagaimana anda boleh mengelakkannya:

1. Phishing

Ini adalah salah satu penipuan yang paling tua dan paling biasa dalam sejarah internet. Ia juga mencari mangsa di kalangan rakyat Malaysia – kedua-dua pengguna crypto dan bukan crypto.

Jenis penipuan ini biasanya berlaku apabila pengguna menerima e-mel, SMS atau panggilan yang tidak diminta yang mendakwa mereka dari bank, PDRM atau SPRM.

Dalam ruang crypto, sebaliknya, pengguna akan menerima e-mel yang muncul seolah-olah ia dihantar dari pertukaran crypto atau pembekal dompet anda. E-mel ini akan mempunyai pautan yang mungkin membawa perisian pemalsuan atau trojan yang boleh mencuri kata laluan yang disimpan atau data sensitif dari komputer atau telefon anda.

Kadangkala, e-mel tersebut akan mengandungi pautan ke laman web yang kelihatan sama dengan platform crypto atau dompet anda, dengan URL yang hampir serupa. Ia akan membawa anda ke halaman log masuk dan meminta anda memasukkan maklumat anda – seperti nama pengguna, e-mel, kata laluan atau kunci peribadi.

Sebaik sahaja anda memasukkan butiran anda di laman pancingan data itu, penipu akan mendapatkan semua maklumat yang mereka perlukan untuk mencuri masuk akaun pertukaran crypto anda atau dompet dan memindahkan kriptografi anda secara haram.

Syukurlah, penipuan phishing ini semakin kurang dan dari hari ke hari penipuan ini semakin berkurang. Tetapi kita harus sentiasa berjaga-jaga. Berikut adalah cara anda boleh kekal selamat dan dapat mengelakkan diri dari menjadi mangsa pancingan data:

 1. Sentiasa menyemak semula kandungan e-mel yang anda mungkin mencurigakan. Semak hyperlink dan kunci secara manual dalam URL laman web ke pelayar anda (bukannya mengklik pautan). Jangan sekali-kali menggunakan link yang diberikan.
 2. Jangan sekali-kali klik pautan daripada penghantar e-mel yang mencurigakan.
 3. Jangan sekali-kali berkongsi nama pengguna (username), kata laluan atau kunci peribadi anda dengan sesiapa sahaja.
 4. Sentiasa memastikan bahawa 2-Factor Authentication (2FA) anda diaktifkan pada platform crypto atau dompet anda.

2. Skim Ponzi dengan Pulangan Tinggi

Skim Ponzi sentiasa datang dan pergi ke Malaysia. Mereka mendapat pulangan keuntungan yang tinggi dan berpanjangan dengan pelaburan yang kecil. Banyak skim MLM juga telah beroperasi dengan cara ini, dan beribu-ribu orang telah kehilangan wang dengan mempercayai upline mereka dan syarikat yang tidak dikenali dengan wang tunai mereka yang diperolehi.

Skim Ponzi beroperasi dengan cara yang mudah namun berkesan. Mereka menarik orang yang ingin buat duit segera dengan menjanjikan pulangan yang tinggi dalam pelaburan berisiko rendah, meminta anda untuk menyertai, dan meminta anda memberikan rujukan. Dan mereka pusing dan ulangi lagi proses yang sama kepada rujukkan anda.

Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia Dan Cara MengelakkannyaPenipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia Dan Cara Mengelakkannya – Remitano

Mereka yang menyertai “peluang pelaburan yang luar biasa” akan menerima pembayaran yang dijanjikan. Tetapi apa yang mereka tidak tahu jika pembayaran itu hanyalah wang yang dibayar oleh peserta lain untuk “melabur” dalam program ini. Ia berkesan menyalurkan modal benih dari satu joinee ke seterusnya. Sehingga suatu hari, ia tidak dapat dielakkan apabila skim Ponzi tidak dapat bertahan dan tidak dapat menarik lebih banyak orang untuk menyertainya.

Skim piramid ini telah wujud selama berabad-abad, dan telah beroperasi dalam pelbagai industri – pelaburan emas, ladang gaharu, kosmetik, dan – tentu saja – Bitcoin. Terdapat banyak kumpulan yang melompat masuk ke dunia Bitcoin semasa Bullrun 2017 dan menjual idea skim cepat kaya kepada orang-orang yang tidak tahu apa itu Bitcoin.

Janji pulangan peratusan 4 angka adalah tipikal, dan malang sekali mereka berkata “kumpulan pelaburan” yang hilang selepas beberapa bulan beberapa operasi juga, perkara biasa.

Pada masa akan datang, anda dapat melihat skim pelaburan Bitcoin yang menjanjikan pulangan yang lebih tinggi daripada peningkatan harga harian kripto, adalah terbaik untuk mengelakkannya. Inilah caranya anda boleh mengenal skim piramid Bitcoin di Malaysia:

 • Projek cryptocurrency yang menggalakkan anda mencari untuk merekrut pelabur baru untuk menikmati keuntungan yang lebih besar
 • Jangan sekali-kali mempercayai skim yang menjanjikan pulangan yang terlalu tinggi akan menjadi kenyataan
 • Semak kelayakan dan rekod pemilik syarikat
 • Elakkan skim pelaburan perlombongan awan yang menawarkan pulangan tinggi yang secara matematiknya adalah mustahil.

3. Penyamaran Di Media Sosial

Kriptografi bukan satu-satunya medium yang membenarkan privasi. Satu lagi entiti yang telah sinonim dengan tidak dikenali itu adalah media sosial.

Walaupun ramai orang membuat profil media sosial berdasarkan identiti sebenar mereka, itu bukan keperluan yang ketat. Jurang ini membolehkan sesiapa sahaja menjadi sesiapa sahaja yang mereka mahu berada di media sosial. Termasuk menyamar sebagai orang terkenal untuk mengelakkan pengikut berasa curiga.

Di dunia crypto, terdapat banyak Penyamaran Media Social.

Dalam ruangan crypto, terdapat banyak kes ‘akaun jahat’ yang menyamar sebagai penyanyi, peniaga atau selebriti terkenal. Salah satu kaedah yang paling biasa adalah di mana penipu akan memasukkan alamat dompet mereka sendiri, dan meminta pengikutnya menyimpan sejumlah BTC, ETH atau lain-lain syiling untuk menerima lebih banyak jumlah kembali sebagai “hadiah”.

Berikut adalah beberapa, mis. daripada jenis tweet dan kemas kini media sosialeen banyak kes-kes akaun jahat yang menyamar sebagai terkenal crypto influencer, pedagang atau selebriti. Salah satu kaedah yang paling biasa adalah di mana penipu akan memasukkan alamat dompet mereka sendiri, dan meminta pengikutnya untuk menyimpan sejumlah BTC, ETH atau syiling lain untuk menerima banyak jumlah kembali sebagai “hadiah”.

Berikut adalah beberapa, contoh. daripada jenis tweet dan kemas kini media sosial yang menipu.

Cara terbaik untuk mengelakkan terjebak dalam perangkap ini adalah dengan mengingati bahawa tiada siapa yang akan memberikan syiling secara percuma. Bahkan pertukaran yang signifikan seperti Binance atau Remitano tidak akan pernah memberikan BTC, ETH, USDT atau mana-mana mata wang lain.

Anda perlu memberi perhatian kepada ‘details and notice discrepancies’, deskripsi profil dan posting di media sosial. Ia tidak sukar untuk melakukan.

4. Group Altcoin Pump & Dump di Telegram

Skim pump dan dump sangat popular semasa pasaran bull di 2017. Beribu-ribu kumpulan berpangkalan di Telegram, menghantar jemputan massa kepada seberapa ramai orang yang boleh dicapai.

Kumpulan-kumpulan ini akan meminta ahli-ahli kumpulan Telegram untuk menyertai skim pump anda dump mereka dengan meminta mereka untuk mendeposit sejumlah BTC ke alamat dompet kumpulan admin. Admin akan ‘melabur’ semua coin ke altcoin bernilai rendah yang dipilih, menunggu harga meningkat secara besar-besaran, kemudian menjual dalam jumlah besar.

Dari sana, pentadbir kemudiannya akan mengagihkan keuntungan kepada pendeposit selepas mengambil peratusan tertentu sebagai yuran. Skim pam dan dump seperti ini tidak menyalahi undang-undang, tetapi mereka boleh dan akan mendatangkan malapetaka.

Sekiranya anda mempunyai banyak altcoin bernilai rendah, nilai pegangan altcoin anda akan mengalami kegagalan manipulasi ini. Dan sekiranya anda adalah salah seorang ahli kumpulan pump and dump ini, anda mungkin akan mengalami kesukaran satu hari di mana pentadbir memutuskan untuk “bersara” dan melarikan diri dengan semua dana ahli kumpulan Telegram.

Manipulasi berlaku di setiap pasaran, baik dalam emas, komoditi, atau saham. Tetapi untuk pasaran muda dan agak baru seperti cryptocurrency, manipulasi lebih mudah dilakukan dan menghasilkan kerosakan yang jauh lebih besar ke seluruh ruang.

Bagaimana untuk mengelakkan penipisan pam dan dump

 • Lakukan penyelidikan anda sendiri (DYOR) dan berhati-hati sebelum membeli apa-apa cryptocurrency
 • Jangan menyertai kumpulan dagangan crypto di Telegram dengan harapan dapat menjadi kaya
 • Berhati-hati dengan pasaran kriptografi bernilai rendah yang mempunyai harga dan penurunan nilai yang tidak menentu
 • Berhati-hati dengan potensi berita palsu di media sosial yang memberi publisiti yang keterlaluan syiling tertentu

5. Kumpulan Facebook yang menawarkan Crypto Percuma

Sama seperti Telegram, Facebook juga penuh dengan kumpulan kriptografi dan halaman yang menawarkan pulangan yang tidak realistik terhadap pelaburan cryptocurrency.

Kumpulan Facebook ini sering dibuka kepada orang ramai dan tidak menapis siaran dari ahli mereka, yang membolehkan sesiapa sahaja menyiarkan apa-apa. Malah pautan berniat jahat dan tawaran yang menipu.

Kumpulan Facebook yang menawarkan Crypto Percuma

Beberapa posting akan membincangkan tentang “peluang pelaburan Bitcoin” yang luar biasa dan menjamin pulangan yang tinggi setiap bulan dan kadang-kadang walaupun setiap hari. Mereka akan mendakwa memiliki rekod prestasi yang sempurna, risiko rendah, tiada deposit dan yuran pengeluaran, dan semua rentak itu.

Sementara itu, beberapa posting lain kurang berbahaya tetapi boleh mencuri dan menipu anda dari beberapa Satoshi. Ini kebanyakannya dikendalikan oleh scam Bitcoin, di mana mereka mendakwa menawarkan Satoshi percuma dengan mendaftar atau melaksanakan beberapa tugas mudah. Walaupun terdapat beberapa laman crypto legit, kebanyakannya tidak bereputasi.

Di banyak kumpulan Facebook di pasaran Malaysia, anda juga akan mendapati banyak ulasan mencurigakan yang menyiarkan ulasan peniaga crypto terkenal yang telah membantu mereka menjadi kaya. Mereka akan memuji ke langit yang tinggi dan mengesyorkan orang lain untuk mengikuti dengan menghubungi “crypto trader” melalui e-mel atau nombor telefon. Jangan layan penipuan sedemikian.

Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Cara terbaik untuk mengelakkan ini adalah untuk mengingati; tidak ada makan tengah hari percuma sepanjang hidup. Dan tidak ada yang tiba-tiba akan mendapat duit yang banyak dalam tempoh sehari melalui “mentor trading crypto” atau melalui “peluang pelaburan Bitcoin yang luar biasa.”

Sekiranya anda ingin membuat duit dalam crypto, itu tidak salah. Pastikan bahawa anda tahu apa yang anda lakukan, anda telah melakukan penyelidikan anda sendiri dan usaha yang wajar. Beri perhatian, dapatkan lebih banyak ilmu dalam cryptocurrency dan blockchain, dan yang paling penting, perdagangan crypto dengan kesabaran dan integriti.

Share !

Dapatkan segera BTC 0.01 (~ 430.00 MYR) untuk setiap rakan anda yang menyertai Remitano. Ketahui lebih lanjut…

Berhati-hati dengan Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia! Remitano adalah Wallet Blockchain terbaik untuk orang Malaysia!

Tags :

1 Comment for 5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to 5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Posted at

Cara membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin  РAkhir-akhir ini, Bitcoin telah mengambil jalan tengah di negara-negara yang semakin meningkat seperti Venezuela. Di... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Posted at

Blockchain Wallet (dompet): Panduan lengkap untuk pemula sebuah dompet blockchain adalah perkara pertama yang anda perlukan sebelum anda membeli Bitcoin atau sebarang kriptografi. Tetapi... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Posted at

Inilah Wallet Bitcoin yang paling selamat dan paling mudah pada tahun 2020! Tanpa Wallet Bitcoin, tidak ada tempat untuk menyimpan cryptocurrency anda. Sama ada... Read More

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Posted at

Bagaimana saya mendapat Bitcoin pertama saya oleh Ali Rizvi Jadi, bagaimana saya mendapatkan Bitcoin pertama saya? Itu topik yang menarik untuk ditulis. Saya selalu... Read More

Masa Depan Bitcoin Sorotan 2020 Kelihatan Lebih Cerah

Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih Cerah?

Posted at

Masa depan Bitcoin kelihatan lebih cerah daripada yang pernah ada. Adakah anda sedang memegang Bitcoin? Atau adakah anda merancang melabur di Bitcoin tahun ini?... Read More