HOME
Home » Cryptocurrency » Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih Cerah?

Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih Cerah?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Masa depan Bitcoin kelihatan lebih cerah daripada yang pernah ada. Adakah anda sedang memegang Bitcoin? Atau adakah anda merancang melabur di Bitcoin tahun ini? Walau apapun, anda mesti tertanya-tanya tentang masa depan Bitcoin pada tahun 2020 dan bagaimana anda boleh memanfaatkan revolusi mata wang digital dan aset digital ini.

Masa depan Bitcoin kelihatan lebih cerah daripada yang pernah ada!

Masa Depan Bitcoin Sorotan 2020 Kelihatan Lebih Cerah

Masa depan Bitcoin adalah salah satu perbincangan yang paling kontroversi dalam komuniti crypto. Selama bertahun-tahun, Bitcoin telah disebut “mati” kira-kira 350 kali disenaraikan oleh Obrolan Bitcoin. Tetapi entah bagaimana Bitcoin mencari cara untuk bertahan dan berkembang pesat setelah setiap kali harga yang menjunam turun dan memukul fasa pasaran bearish.

Pertumbuhan dan penerimaan Bitcoin pada skala global adalah petunjuk positif bahawa masa depan Bitcoin terjamin. Dengan kerajaan dan organisasi yang semakin mengakui potensi teknologi blockchain, tahun ini mungkin menyaksikan peningkatan dalam penerapan blockchain oleh perniagaan kecil, sederhana dan besar.

Berikut adalah lima indikasi bahawa 2020 akan menjadi tahun yang menjanjikan untuk Bitcoin dan Cryptocurrency lain.

1. Bitcoin Halving – Satu peristiwa teras yang mungkin akan menentukan harga masa depan Bitcoin

Masa Depan Bitcoin Sorotan 2020 Kelihatan Lebih CerahMasa Depan Bitcoin – btcmanager.com

Halving Bitcoin (separuh – anda boleh baca penseparuhan) adalah salah satu perkara yang paling dinanti-nantikan dalam ruang crypto pada tahun 2020. Perkara ini, dijangka akan berlaku pada bulan Mei, yang akan mengurangkan bekalan Bitcoin dan ganjaran perlombongan sebanyak separuh.

Halving tahun ini akan menjadi separuh ketiga dalam sejarah Bitcoin. Pemisahan bitcoin pertama berlaku pada tahun 2012. Ganjaran perlombongan dikurangkan daripada 50 BTC setiap blok kepada 25 BTC setiap blok. Pemisahan kedua berlaku pada 2016, dan ganjaran perlombongan dikurangkan daripada 25 BTC setiap blok kepada 12.5 BTC setiap blok.

Selepas halving bulan Mei, ganjaran perlombongan akan menjadi 6.25 BTC setiap blok, oleh itu dengan ketara mengurangkan jumlah jumlah Bitcoin yang beredar.

Ramai penganalisis cryptocurrency percaya bahawa halving adalah langkah positif untuk meningkatkan nilai Bitcoin. Selama bertahun-tahun, Bitcoin sentiasa mempunyai peningkatan nilai yang signifikan selepas setiap halving. Peningkatan harga ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan bekalan.

Beberapa tokoh terkenal di dunia crypto telah meramalkan betapa tingginya nilai Bitcoin akan meningkat selepas berlakunya halving

Pengasas bersama Penasihat Global Fundstrat, Thomas Lee, meramalkan bahawa harga Bitcoin akan naik sebanyak 100% selepas berlakunya halving.

Ketua Pegawai Eksekutif Kraken juga optimis mengenai harga Bitcoin, meningkat kepada USD 100k selepas pemisahan halving. Dia meramalkan bahawa bitcoin akan mencapai sama ada harga USD 100,000 atau USD 1 juta.

Walau apapun ramalan harga selepasa Bitcoin Halving nanti, kita perlu menunggu dan melihat bagaimana pasaran akan bertindak balas kepada Halving tersebut.

2. Beberapa negara mulai membentuk Bank Pusat Mata Wang Digital mereka sendiri – Central Bank of Digital Currencies (CBDC)

Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih CerahMasa Depan Bitcoin – remitano.com

Facebook mempunyai cryptocurrency sendiri , yang dijadualkan dilancarkan tahun ini, mendapat perhatian pengawal selia dan seluruh masyarakat crypto. Perhatian ini telah bertindak sebagai wake-up call kepada kebanyakan negara berkaitan dengan cryptocurrency.

Ia kini menjadi lebih jelas kepada kerajaan bahawa Bitcoin dan cryptocurrency lain memang benar-benar wujud dan berfungsi dan beberapa negara telah mula bekerjakearah membentuk projek cryptocurrency mereka sendiri.

Sebagai contoh, China telah mengambil langkah ke dunia crypto dengan mendigitalkan yuan dan mengguna pakai blockchain sebagai salah satu pelaburan teknologi terasnya. Perancis, Lithuania, India, Indonesia, Tunisia, Kesatuan Eropah, dan beberapa negara lain telah mula mencipta duit syiling digital (digital coin) mereka untuk dilancarkan tahun ini.

Bank-bank pusat dunia nampaknya telah memutuskan untuk menggunakan nama Central Bank Digital Coin (CBDC) untuk semua cryptocurrency yang akan dilancarkan dengan sokongan bank pusat.

Matlamat utama mewujudkan CBCD adalah untuk menyingkirkan ekonomi hitam dan menjamin kesahihan sementara mencapai beberapa peringkat peraturan. Perkembangan ini akan mengesahkan Bitcoin dan kriptografi lain sebagai instrumen pemindahan nilai.

Bank-bank pusat Jepun, Kesatuan Eropah, Switzerland, United Kingdom, Sweden, dan Kanada baru-baru ini telah membentuk sebuah kumpulan dengan Bank for International Settlements (BIS) untuk bersama-sama menyelidiki mata wang digital bank pusat (CBDC). Tujuan kumpulan ini adalah untuk menjalankan penyelidikan untuk mengkaji kemungkinan penggunaan kes bagi CBDC (duit syiling digital bank pusat) di negara masing-masing.

3. Penerimaan Bitcoin lebih besar pada skala global

Masa depan Bitcoin kelihatan lebih cerah

Kadar pengambilan Bitcoin terus meningkat pada margin yang luar biasa sekitar 700% dalam tempoh lima tahun. Walaupun pada kadar itu, Bitcoin masih jauh dari penggunaan massal.

2020 akan menyaksikan penggunaan bitcoin secara besar-besaran di pelbagai negara dan industri, mula menggunakan bitcoin dan kriptografi lain. Sebagai contoh, kerajaan New Zealand kini membenarkan syarikat membayar gaji pekerja mereka di BTC.

Banyak syarikat terkemuka seperti Facebook, Twitter, dan Overstock juga mula terlibat dalam dunia crypto.

4. Bitcoin menghampiri lebih dekat dengan tuntutannya sebagai “Digital Gold”

Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih Cerah

Sejak awal 2020, terdapat persamaan antara pergerakan harga emas dan Bitcoin. Nilai Emas dan Bitcoin telah meningkat dengan ketara, satu tidak jauh di belakang antara satu sama lain.

Kesamaan harga antara kedua-dua aset dilihat semasa ketegangan antara Iran dan Amerika Syarikat. Sepanjang tempoh ini, Bitcoin mendapat tempat sebagai salah satu aset “tempat selamat” terbaik.

5. Penerimaan Rangkaian Lightning (LN) untuk Transaksi Swift

Lightning Network berjanji untuk pembayaran mikro Bitcoin yang lebih murah dan lebih cepat. Network Lightning adalah cara terbaik untuk meningkatkan skalabiliti Bitcoin, dan seterusnya, ini akan meningkatkan penerapan Teknologi Blockchain.

Lightning Network mendapat banyak perhatian pada tahun 2019. Statistik menunjukkan bahawa penggunaan merchant dari pembayaran Lightning Network meningkat dengan ketara pada 2019. Lebih 300 kedai dalam talian kini menerima pembayaran Bitcoin dengan penggunaan sistem pembayaran yang disokong oleh Lightning Network.

Walaupun pertumbuhan Rangkaian Lightning selama ini, banyak pertukaran crypto seperti Coinbase, Binance, dan Huobi belum mengadopsi teknologi itu. Akan ada peningkatan dalam penggunaan rangkaian Lightning pada skala global pada tahun 2020, terutama sekali oleh bursa-bursa popular ini.

Adakah Bitcoin ditetapkan untuk jangka masa yang lain pada tahun 2020? Adakah pemisahan Bitcoin mempunyai kesan positif terhadap harga Bitcoin seperti halving sebelumnya? Adakah kerajaan negara dan pengawal selia akhirnya mendapat lebih banyak alasan dalam peraturan Bitcoin?

Terdapat banyak soalan yang masih belum dijawab. Dan walaupun 2020 memegang banyak potensi untuk menjadi tahun bersejarah untuk pasaran crypto, kita perlu menunggu dan melihat masa depan yang berhampiran untuk Bitcoin.

Bagaimana nak dapatkan Bitcoin?
Apakah Bitcoin?
Bagaimana cara nak dapatkan Bitcoin?
Harga Bitcoin Meningkat! lebih dari 10,000 USD

Tags :

No comment for Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih Cerah?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih Cerah?

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Posted at

Cara membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin  – Akhir-akhir ini, Bitcoin telah mengambil jalan tengah di negara-negara yang semakin meningkat seperti Venezuela. Di... Read More

Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia Dan Cara Mengelakkannya

5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Posted at

5 Penipuan Crypto yang Paling Biasa di Malaysia (dan Cara Menghindarinya) Kriptografi sentiasa mempunyai raputasi yang buruk. Sama ada suka atau tidak, ruang crypto... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Posted at

Blockchain Wallet (dompet): Panduan lengkap untuk pemula sebuah dompet blockchain adalah perkara pertama yang anda perlukan sebelum anda membeli Bitcoin atau sebarang kriptografi. Tetapi... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Posted at

Inilah Wallet Bitcoin yang paling selamat dan paling mudah pada tahun 2020! Tanpa Wallet Bitcoin, tidak ada tempat untuk menyimpan cryptocurrency anda. Sama ada... Read More

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Posted at

Bagaimana saya mendapat Bitcoin pertama saya oleh Ali Rizvi Jadi, bagaimana saya mendapatkan Bitcoin pertama saya? Itu topik yang menarik untuk ditulis. Saya selalu... Read More