HOME
Home » Bisnes » Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 19 Idea Perniagaan Yang Terbaik

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 19 Idea Perniagaan Yang Terbaik

Posted at | Categorised in Bisnes

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 50 Idea Bisnes yang boleh dimulakan dari rumah. Untuk memulakan salah satu perniagaan dari rumah ini, anda tidak memerlukan banyak dana – hanya tenaga, semangat, dan dorongan untuk berjaya.

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 50 Idea Bisnes Yang Boleh Dimulakan Dari Rumah

Hari ini, puluhan ribu orang mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan mereka sendiri, dan dengan alasan yang baik. Rata-rata, orang boleh mengharapkan untuk mempunyai dua atau tiga perniagaan sepanjang hayat kerja mereka. Mereka yang memiliki satu perniagaan sering memikirkan langkah perniagaan kedua atau ketiga mereka yang boleh mereka jalankan dari rumah mereka sendiri.

Berita baik: Memulakan perniagaan kecil dari rumah dapat dicapai oleh hampir semua orang yang ingin mengambil risiko dan bekerja keras, seperti kebanyakan idea kos rendah yang lain.

1. AKAUNTAN

Pengalaman, latihan atau pelesenan mungkin diperlukan

Buat risalah yang menggariskan perkhidmatan anda. Sebelum melakukan perkara itu, anda perlu mengetahui perkhidmatan tersebut. Adakah anda hanya mahu membuat bookkeeping untuk perniagaan kecil? Tahap perakaunan yang lebih advance ialah menyusun kunci kira-kira, penyata pendapatan, dan laporan kewangan lain secara bulanan, suku tahunan, dan / atau tahunan, bergantung pada keperluan perniagaan. Pengkhususan lain boleh merangkumi perakaunan cukai, bidang pekerjaan yang berpotensi besar.

2. MENJUAL DAN MEMBAIKI BASIKAL

Di banyak tempat di negara ini, perniagaan ini cenderung tidak bermusim dan anda boleh boleh berniaga sepanjang tahun. Peminat basikal semakin meningkat setiap hari, mereka sanggup berbelanja besar untuk mendapatkan basikal dan penjagaan basikal supaya berada dalam keadaan yang terbaik. Sebilangan kecil dari mereka menyelenggara basikal mereka sendiri, tetapi sebahagian besar dari mereka tidak melakukannya, jadi anda boleh mendapat peluang perniagaan menjual dan membaiki basikal sepanjang tahun. Dan jika anda membuka kedai basikal anda pada hari Sabtu dan Ahad dan pada hari cuti umum, anda pasti akan mempunyai pelanggan tetap yang berterusan.

3. PERNIAGAAN SEWA BOT

Pengalaman, latihan atau pelesenan mungkin diperlukan

Jika rumah anda berhampiran dengan pantai dan sungai, inilah peluang perniagaan yang terbaik untuk anda. Ramai kaki pancing yang memerlukan bot untuk aktiviti memancing mereka. Kaki pancing sanggup mengeluarkan perbelanjaan asal sahaja mereka dapat turun memancing.

4. PERKHIDMATAN PELAN PERNIAGAAN

Mempunyai kemungkinan pengembangan

Tawarkan rancangan perniagaan dari A to Z, termasuk penyelidikan pasaran, naratif rancangan perniagaan, dan penyata kewangan. Rancang bayaran anda untuk pekerjaan asas yang dikehendaki oleh pelanggan dan tawarkan pakej lain sebagai perkhidmatan tambahan. Anda boleh memberikan fail elektronik kepada pelanggan dan membolehkan mereka mengambilnya dari sana, atau anda boleh menyimpan rancangan perniagaan dan memberikan perkhidmatan untuk mengubahnya bila perlu.

5. PEMANDU GRAB

Dibayar untuk memandu semasa masa lapang adalah kaedah terbaik untuk menjana wang tambahan. Ia mungkin tidak akan menggantikan gaji penuh tetapi boleh menjadi aliran pendapatan tambahan yang menguntungkan. Menurut Nerd Wallet, berikut adalah penjelasan pendapatan yang dapat anda harapkan: “Untuk menghasilkan pendapatan tahunan sebanyak $ 50,000, rata-rata pemandu Uber perlu memberikan 60.21 perjalanan setiap minggu, sementara mereka yang bekerja untuk Lyft perlu memberikan 83.76 perjalanan seminggu , dan pemandu Sidecar perlu memberikan 72.03 perjalanan dalam seminggu. “

6. PERKHIDMATAN KEBERSIHAN

Terdapat banyak petunjuk untuk anda menjalankan perniagaan ini. Sekiranya anda ingin bekerja pada waktu yang tidak dilakukan oleh orang lain, anda boleh memberi tumpuan kepada pelanggan pejabat. Anda boleh memberi tumpuan kepada perniagaan runcit dan memastikan pelanggan anda berada dalam satu atau dua blok. Restoran sangat memerlukan pembersihan menyeluruh setiap hari dan boleh menjadi sumber pelanggan tetap. Mungkin anda lebih berminat untuk membersihkan rumah. Dengan perkhidmatan pembersihan, anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang untuk iklan atau pemasaran kerana pelanggan anda akan datang dari mulut ke mulut.

idea perniagaan kecil

Gunakan sahaja media sosial facebook dan instagram anda untuk buat promosi.

7. PERANCANG ACARA KANAK-KANAK

Perniagaan pesta ulang tahun kanak-kanak adalah industri berjuta-juta ringgit, dengan rata-rata orang Malaysia membelanjakan RM500 setiap pesta.  Buku Start Your Own Kid-Focused Business  yang fokus pada kanak-kanak memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui untuk membuat acara anak-anak anda sendiri mulai dari kos insurans hingga pilihan makanan dan minuman hingga mengatur hiburan yang tidak dapat dilupakan.

8. PERUNDING

Mempunyai kemungkinan pengembangan

Untuk menjadi perunding, anda perlu mempunyai kepakaran dalam sesuatu perkara sehingga anda dapat memasarkan diri anda sebagai penasihat kepada orang lain yang ingin bekerja di bidang tersebut. Mungkin anda menguruskan beberapa gudang besar dalam kerjaya anda dengan syarikat farmasi, anda telah melakukan pemasaran selama bertahun-tahun untuk pengilang kasut besar atau anda menubuhkan rangkaian kedai bekalan kecantikan atau restoran.

Anda boleh menggunakan pengalaman ini untuk membantu orang lain melakukan perkara yang serupa tanpa melakukan kesalahan yang sama dengan yang anda buat sepanjang perjalanan. Aplikasi kalendar yang baik mungkin akan berguna kerana penjadualan masa sangat penting untuk pengebilan yang tepat.

Baca juga: Sistem pembayaran terbaik untuk perniagaan anda

10. MENJUAL DI EBAY

Idea Perniagaan Kecil

 

Adakah anda mempunyai barang-barang rumah anda yang boleh anda jual di eBay? Tetapkan harga anda dan tentukan sama ada melelong atau meletakkannya di kedai eBay anda. Kemudian tentukan sama ada anda mahukan bida minimum dan berapa lama anda mahu lelong itu berterusan. Anda ingin membuat akaun PayPal untuk digunakan untuk transaksi. Laman web eBay menyediakan semua maklumat yang perlu anda ketahui untuk menjalankan perniagaan eBay. Export Mudah menawarkan cara baru yang kreatif untuk membantu perniagaan dengan berfungsi.

11. PERKHIDMATAN EDITORIAL

Berikut adalah beberapa perkhidmatan editorial yang dapat anda berikan dari tempat kediaman anda sendiri yang tenang:

  • Penyalinan: Di sinilah pemeriksaan fakta berlaku, dan kesalahan tatabahasa, gaya, dan tipografi ditangkap.
  • Proofreading: Ini adalah hentian terakhir untuk helaian penulisan “selesai”. Proofreader memastikan perubahan penyalinan telah dibuat dengan betul dan tidak ada kesilapan baru yang dibuat dalam prosesnya.
  • Pengindeksan: Terdapat kursus pengindeksan yang tersedia dan anda boleh mendapatkan perisian pengindeksan.
  • Penyuntingan perkembangan: Penyunting pembangunan bekerja dengan manuskrip mengenai perkara besar seperti masalah organisasi dan kandungan.
  • Doktor Buku: Ini adalah perkhidmatan editorial yang disediakan untuk manuskrip yang ditulis oleh pakar. Mereka membuat manuskrip dengan sebaik mungkin dan kemudian doktor buku meletakkannya dalam bentuk yang dapat diterbitkan.
  • Gost Writer: Sebagai Gost Writer, anda sebenarnya membuat kajian dan menulis buku tersebut dan nama orang lain dilampirkan sebagai pengarang.
  • Copywriting: Juga dikenali sebagai penulisan perniagaan, ini adalah penulisan yang mempromosikan produk atau perkhidmatan.
  • Penulisan buku: Adakah anda mempunyai kepakaran dalam sesuatu yang profesional, seperti perakaunan atau hiasan dalaman? Atau secara peribadi, suka mengait? Mengapa tidak menulis buku mengenainya?
  • Penulisan artikel majalah: Majalah dan surat khabar adalah kaedah terbaik untuk menerbitkan tulisan anda sebelum menangani tugas yang lebih berat untuk menulis keseluruhan buku.
  • Penyedia kandungan halaman web: Menyediakan kandungan untuk laman web adalah cara yang baik untuk menghasilkan wang.

300 Idea perniagaan kecil

12. PEMBAIKAN ALAT ELEKTRONIK

Perniagaan ini serupa dengan perniagaan membaiki komputer, tetapi anda akan menggunakan pelbagai jenis peralatan elektronik selain hanya komputer. Dengan elektronik yang lebih kecil, anda perlu bersiap sedia agar pelanggan membawa projek pembaikan mereka kepada anda, kerana anda akan menghadapi kesukaran mendapatkan semula kos memandu mengambil peralatan yang rosak dan mengembalikannya. Anda juga mungkin ingin mendorong orang untuk memberikan elektronik lama kepada anda supaya anda dapat menggunakannya untuk alat ganti.

13. PERANCANGAN ACARA

Mempunyai kemungkinan pengembangan

Salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah melawat setiap lokasi acara yang berpotensi untuk anda laksanakan. Bekerja dengan pengurus pemasaran untuk menjelajah setiap laman web dan mengetahui apa yang ada di setiap lokasi. Mulakan pangkalan data yang akan membolehkan anda menyusun tempat dengan pelbagai ciri, seperti jumlah orang yang dimiliki oleh setiap laman web, peralatan AV yang tersedia di lokasi jika anda perlu mengatur kerusi sewa, dll. Kemudian ketika anda mula merancang acara dengan pelanggan, anda dapat mengetahui apa parameter utama untuk acara tersebut dan dengan mudah menarik tiga atau empat laman web yang memenuhi kriteria asas dan majlis perkahwinan, dll.

Baca juga: Untung RM15,000 sebulan dengan bisnes tudung

14. PERANCANG KEWANGAN
Pengalaman, latihan atau pelesenan mungkin diperlukan

Untuk memulakan, anda harus melalui proses pensijilan sehingga anda dapat taraf CFP (Certified Financial Planner). Sijil anda menunjukkan bahawa anda mempunyai kepakaran dan kredibiliti, dan taraf ini akan membantu orang memilih anda sebagai perancang kewangan mereka.

15. PERNIAGAAN BARANG ANTIK
Mempunyai kemungkinan pengembangan

Orang suka menghabiskan hujung minggu mencari meja yang penuh dengan barang ANTIK yang tidak diingini oleh orang lain, mencari harta karun. Pastikan untuk menukar susun atur anda dan selalu menjual barang baru. Anda mahu orang berulang-ulang kali melihat apa yang baru. Anda tidak perlu mempunyai banyak barang baru untuk membuat sesuatu kelihatan baru. Hanya memindahkan item dari meja ke bahagian atas rak mungkin akan mendapat perhatian sebagai barang baru, walaupun item tersebut ada di inventori anda sejak mula-mula mula menjual.

Idea perniagaan kecil yang popular

16. GOLF COACH
Pengalaman, latihan atau pelesenan mungkin diperlukan

Usahakan peminat-peminat golf mengetahui mengenai perniagaan coach anda. Memupuk hubungan dengan kakitangan kelab golf dan mendorong mereka untuk mengesyorkan anda sebagai jurulatih. Tempat lain untuk mencari pelanggan adalah dalam dunia korporat. Golf adalah permainan yang digunakan oleh ahli perniagaan untuk membina hubungan di luar pejabat. Anda perlu menjadi pemain golf yang lebih baik daripada pemain biasa-biasa untuk mengembangkan reputasi sebagai jurulatih golf. Anda juga perlu menjadi guru yang baik, tahu bagaimana memberi motivasi, dan bersedia bekerja dengan pelbagai jenis orang.

17. PERNIAGAAN DEKORASI
Pengalaman, latihan atau pelesenan mungkin diperlukan

idea perniagaan kecil

Pasarkan bakat anda kepada kontraktor bangunan. Orang yang membeli kediaman baru sering kali dibanjiri dengan pilihan hiasan rumah. Reka sebilangan soal selidik untuk setiap elemen utama dan setiap ruangan utama di rumah. Ketahui bagaimana pemilik rumah akan menggunakan kediaman – ada anak? Haiwan peliharaan? Adakah wanita rumah itu memakai kasut tumit tinggi? Bagaimana setiap bilik akan digunakan?

Ketahui: 17 cara menjana wang secara online

18. MARKETING COPYWRITER
idea perniagaan kecil

Sekiranya anda dapat menulis salinan yang membuat orang teruja untuk membeli apa yang pelanggan anda jual, anda boleh menjana wang dalam perniagaan ini. Kecuali anda sangat berpengalaman bekerja di bidang penulisan iklan, anda harus mengikuti kursus. Terdapat kursus atau kelas dalam talian di kolej komuniti dan universiti yang dapat memberi anda kemampuan untuk lebih pandai menulis salinan untuk brosur, katalog, iklan dan, tentu saja, salinan pemasaran untuk web.

19. PERNIAGAAN MENJUAL TUDUNG

Jangan terkejut jika anda yang mampu menjana keuntungan RM15,000 sebulan dari perniagaan tudung yang simple ini. Anda hanya perlu fokus kepada satu produk ini sahaja. Baca selanjutnya…

Tags :

No comment for Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 19 Idea Perniagaan Yang Terbaik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 19 Idea Perniagaan Yang Terbaik

Cara Membeli Rumah Lelong

Cara Membeli Rumah Lelong Supaya Anda Tidak Rugi

Posted at

1. Pelajari Asas Rumah Lelong Rumah lelong adalah hartanah yang telah dirampas oleh bank atau Mahkamah Tinggi, terutamanya kerana pemiliknya gagal menyelesaikan pembayaran gadai... Read More

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular Di Malaysia

Posted at

Idea perniagaan kecil yang popular Di Malaysia. Ramai orang yang mencari idea untuk memulakan perniagaan kecil di Malaysia, sering kelihatan keliru tentang beberapa aspek.... Read More

Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

17 Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

Posted at

Anda ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah? Anda ingin mengetahui cara menjana wang dalam talian yang dapat membiayai kehidupan anda apabila coronavirus... Read More

5 Tip Membeli Rumah Lelong Dengan Cepat Mudah Dan Selamat

Posted at

Ramai yang ingin membeli rumah lelong dengan cepat mudah dan selamat. Tapi soalnya bagaimana? Anda harus tahu selok belok bagaimana membeli rumah lelong untuk... Read More

Bekerja Dari Rumah Kerana Wabak Coronavirus

66% Pekerja Sekarang Bekerja Dari Rumah Kerana Wabak Covid-19

Posted at

Amerika Syarikat kini menjadi pusat wabak COVID-19. Dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang ketat, semakin ramai orang bekerja dari rumah semasa peraturan koronavirus. Dengan 66%... Read More