HOME
Home » Bisnes » Idea Perniagaan Kecil Yang Popular Di Malaysia

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular Di Malaysia

Posted at | Categorised in Bisnes

Idea perniagaan kecil yang popular Di Malaysia. Ramai orang yang mencari idea untuk memulakan perniagaan kecil di Malaysia, sering kelihatan keliru tentang beberapa aspek.

Malaysia adalah destinasi yang bagus untuk melabur di negara-negara Asia Tenggara. Ekonomi Malaysia yang rancak telah menarik banyak pengusaha asing dan tempatan.

Sebagai contoh, jenis perniagaan apa yang harus mereka mulakan? atau, bagaimana permintaan untuk perniagaan tertentu di Malaysia, dan sebagainya. Untuk menangani pertanyaan tersebut, artikel ini menyusun beberapa idea perniagaan kecil yang popular dan menguntungkan di Malaysia.

Senarai idea perniagaan kecil yang popular di Malaysia

Berikut adalah senarai idea perniagaan kecil yang popular pilihan yang mudah anda mulakan di Malaysia.

Perniagaan restoran
Penjagaan kanak-kanak
Dobi
Kedai kopi
Agensi pelancongan
Pelancongan
Syarikat fesyen
Sudut makanan dan makanan ringan
Perkhidmatan kewangan mikro
Perniagaan petroleum
Perniagaan internet
Perkhidmatan profesional
Pembaikan telefon pintar dan PC
Peruncit bahan harta tanah

Perniagaan restoran

Kita tahu bahawa Malaysia adalah negara pelancongan yang sering dikunjungi oleh pelancong asing setiap tahun. Lawatan pelancong untuk menikmati percutian dan bertanya setelah mengadakan perjumpaan perniagaan. Restoran adalah perniagaan terbaik di Malaysia jika anda boleh memulakannya dengan bijak.

Cadangan kami adalah memilih lokasi di mana restoran akan berlangsung. Lokasi perniagaan harus berada di dalam atau berhampiran kawasan tumpuan orang ramai, selain sekolah, pasar, pusat membeli-belah, kondo & kawasan pejabat. Untuk mengingatkan anda, anda harus mengambil kebenaran lesen perniagaan dari SSM dan Halal. Anda boleh mengupah pelbagai kakitangan yang berpengetahuan bahasa untuk melayani pelanggan.

Penjagaan kanak-kanak

Dapat dilihat bahawa menjaga anak adalah bertanggungjawab sama ada ayah atau ibu tetapi kebanyakan keluarga, kedua-duanya mempunyai kerjaya masing-masing. Siapa yang akan menjaga anak itu? Untuk maklumat, penjagaan kanak-kanak ternyata menjadi perniagaan yang baik di Malaysia. Apabila mempertimbangkan idea perniagaan kecil pada spektrum terhad, ini adalah konsep yang agak bijak yang dapat memberi inspirasi kepada pelabur perniagaan kecil untuk memulakannya.

Laundry

Perniagaan lain yang boleh dijalankan dalam skala pendek di Malaysia adalah perniagaan Dobi. Sejauh ini nampaknya kejayaan di negara ini dan mempunyai permintaan yang sangat baik. Anda boleh mendirikan perniagaan berhampiran kawasan perumahan di mana permintaan dobi paling banyak.

Kedai kopi

Kedai kopi adalah satu lagi perniagaan yang baik di Malaysia. Anda boleh membuka kedai-kedai kecil berhampiran kawasan tumpuan orang ramai, kawasan komersial, dan pusat membeli-belah.

Agensi pelancongan

Oleh kerana Malaysia adalah pusat perniagaan, banyak individu berkunjung untuk tujuan perniagaan. Ini menambah peluang untuk membuka pintu bagi organisasi pelancongan. Dan organisasi yang menawarkan perkhidmatan untuk pelancong secara tidak langsung atau langsung. Seiring dengan ini, sekiranya anda berharap dapat memulakan perniagaan di Malaysia. ini membawa idea, sebagai permulaan, agensi pelancongan. Ia hanya memerlukan modal yang rendah, tetapi agak sukar untuk dimulakan, namun keuntungannya sangat besar. Ini adalah idea perniagaan kecil yang terbaik di Malaysia.

Pelancongan

Malaysia menjadi tuan rumah kepada sebilangan besar pelancong secara konsisten. Ini memberikan banyak faedah yang dihasilkan oleh pelabur di bahagian pelancongan negara. Sekiranya pelabur telah menyediakan anggaran yang besar untuk membuka perniagaan pelancongan, mereka mungkin membina pusat peranginan atau hotel. Dan tawarkan perkhidmatan mereka kepada pelancong untuk melabur lagi.

Syarikat bebas juga boleh memanfaatkan segmen tersebut dengan menawarkan produk, perkhidmatan dan pentadbiran yang akan membantu pelancong juga. Sejauh ini, tidak kira sama ada rancangan kewangan anda sangat besar atau sedikit. Ia hanya boleh membawa keuntungan kepada bahagian pelancongan Malaysia. Idea perniagaan kecil lain adalah anda boleh memulakan dan menjana pendapatan.

Perniagaan Fesyen

Rakyat Malaysia, sama sahaja di mana-mana pun, suka fesyen. Mereka memperagakan fesyen dengan sangat baik dan itu membantu mereka meyerlahkan keperibadian mereka. Oleh sebab itu, terdapat banyak gerai fesyen yang betrebaran di mana-mana tempat di seluruh negara.

Terdapat ruang yang cukup untuk pelabur baru untuk membuat keuntungan di Malaysia. Sekiranya ada kemungkinan pelabur berminat untuk membuka kedai runcit fesyen, lebih baik menjual reka bentuk tempatan.

Perniagaan Makanan Dan Makanan Ringan

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular

Mengingat idea perniagaan kecil yang popular di Malaysia, perniagaan makanan dan makanan ringan laris di negara ini. Ini bermaksud bahawa terdapat banyak pintu terbuka untuk organisasi. Ia terbuka yang menunjukkan minat untuk menjual makanan segera atau makanan ringan seperti yogurt, aiskrim, atau bakeri. Memulakan perniagaan makanan adalah mudah dan memerlukan modal yang minimum. Dengan cara ini, anda akan mendapat keuntungan dari perniagaan ini sama ada tempatan atau asing.

Perkhidmatan Kewangan Mikro

Organisasi baru, terutamanya syarikat swasta berkembang dari hari ke hari di Malaysia. Tambahan pula, untuk terus beroperasi dalam jangka panjang, organisasi ini memerlukan pembiayaan.

Bantuan itu dapat dari instirusi kewangan mikro atau institusi kewangan. Sejauh ini, perniagaan kewangan mikro pastinya merupakan peluang yang baik untuk perniagaan.

Sekiranya anda mempunyai modal yang diperlukan untuk membuka jenis perkhidmatan ini, anda boleh mula menjalankan perniagaan ini. Bagaimanapun, kumpulkan pengalaman dalam perbankan dan kewangan sebelum memulakan perniagaan.

Perniagaan Menjual Gas Memasak

Barangan penggunaan harian yang dihasilkan dari minyak dan gas laris di Malaysia. Juga, memulakan perniagaan ini tidak perlu anda seorang jutawan. Sebenarnya, hanya memerlukan beberapa ribu ringgit untuk memulakan perniagaan ini. Dengan beberapa ribu ringgit, anda boleh menjadi peruncit tabung gas yang berbeza. Peruncit, misalnya, minyak tanah dan gas memasak. Lebih-lebih lagi, jika anda mempunyai modal yang besar, anda boleh mendirikan stesen minyak yang akan memberi anda pendapatan yang besar.

Perniagaan internet

Ramai orang mendapat kemudahan dalam perniagaan dalam talian sekarang sehari. Sebilangan besar pelajar sarjana dan siswazah menjalankan perniagaan dalam talian yang berbeza. Sebagai contoh, perniagaan membina laman web, penulis bebas, dan blog profesional.

Perkhidmatan profesional

Banyak usaha bebas baru berkembang setiap hari. Semua organisasi memerlukan penjaga buku kepakaran, Jurutera, dll untuk menangani pekerjaan. Manakala tuntutan rumah tangga adalah untuk pekerja seperti pelukis, pembuat perabot, tukang kayu, tukang paip, dan lain-lain. Seorang pakar yang mahir dapat mengatur perkhidmatan perniagaan ini dan mula memperoleh keuntungan. Sebagai pengasas syarikat secara kecil-kecilan, anda mungkin memulakannya jika anda mahir dengan membina peralatan dan perkakas rumah.

Reapir Telefon Pintar dan Komputer

Hampir semua orang di seluruh dunia ini menggunakan telefon pintar dan komputer. Ini menunjukkan bahawa peluang untuk perniagaan dalam memperbaiki peranti sangat besar. Individu lebih suka membaiki peranti mereka daripada membuangnya selepas ianya rosak. Sekiranya anda mempunyai bakat atau pengalaman dalam memperbaiki alat, berikut adalah pintu terbuka yang cemerlang untuk anda menjana keuntungan. Oleh itu, ini boleh menjadi idea perniagaan kecil yang baik di Malaysia.

Pelaburan Hartanah

Perniagaan kecil lain yang berpotensi besar yang boleh diceburi ialah sektor hartanah. Perniagaan hartanah sendiri mungkin memerlukan modal yang besar, tetapi menjual bahan mentah untuk sektor seperti itu jauh lebih mudah untuk dimulakan. Lebih-lebih lagi, jumlah perniagaan nampaknya mengagumkan di negara ini, di mana pembangunan infrastruktur sangat diutamakan. Perniagaan runcit seperti ini biasanya berkembang di sekitar bahan mentah pembinaan mulai dari batu bata, pasir, batang, keluli kayu, dan lain-lain hingga mesin dan alat keselamatan bangunan yang lebih berat.

Jenis perniagaan lain di Malaysia

Bekalan juruelektrik dan jurutera peti sejuk.
Buka kedai runcit berhampiran tempat yang sibuk atau di dalam kawasan pusat membeli-belah.
Buka pusat latihan kecergasan.
Perniagaan gim.
Kedai buah-buahan dan kopi.
Homestay
Ejen sewa dan penjualan hartanah.
Perniagaan makanan haiwan peliharaan.
Perniagaan percetakan, kad, papan tanda & cop

Peluang yang lebih menarik:

Tips membeli rumah dengan cepat dan selamat
300 Peluang perniagaan terbaik
Sistem pembayaran terbaik untuk perniagaan online anda

Tags :

No comment for Idea Perniagaan Kecil Yang Popular Di Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Idea Perniagaan Kecil Yang Popular Di Malaysia

Cara Membeli Rumah Lelong

Cara Membeli Rumah Lelong Supaya Anda Tidak Rugi

Posted at

1. Pelajari Asas Rumah Lelong Rumah lelong adalah hartanah yang telah dirampas oleh bank atau Mahkamah Tinggi, terutamanya kerana pemiliknya gagal menyelesaikan pembayaran gadai... Read More

Idea Perniagaan Kecil

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 19 Idea Perniagaan Yang Terbaik

Posted at

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 50 Idea Bisnes yang boleh dimulakan dari rumah. Untuk memulakan salah satu perniagaan dari rumah ini, anda tidak... Read More

Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

17 Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

Posted at

Anda ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah? Anda ingin mengetahui cara menjana wang dalam talian yang dapat membiayai kehidupan anda apabila coronavirus... Read More

5 Tip Membeli Rumah Lelong Dengan Cepat Mudah Dan Selamat

Posted at

Ramai yang ingin membeli rumah lelong dengan cepat mudah dan selamat. Tapi soalnya bagaimana? Anda harus tahu selok belok bagaimana membeli rumah lelong untuk... Read More

Bekerja Dari Rumah Kerana Wabak Coronavirus

66% Pekerja Sekarang Bekerja Dari Rumah Kerana Wabak Covid-19

Posted at

Amerika Syarikat kini menjadi pusat wabak COVID-19. Dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang ketat, semakin ramai orang bekerja dari rumah semasa peraturan koronavirus. Dengan 66%... Read More