HOME
Home » Bisnes » 100 Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

100 Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Posted at | Categorised in Bisnes

Peluang perniagaan kecil untung besar! Dengan modal kecil yang sangat menguntungkan dan perniagaan yang menjanjikan pendapatan yang besar, sesuai untuk pemula yang ingin berjaya dalam merintis perniagaan kecil atau pun besar.

100 Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Tidak boleh dipisahkan dari cara atau strategi anda dalam menentukan sasaran pengguna yang mesti disasar dengan tepat.

Melihat dengan cepat pertumbuhan perusahaan kecil dan sederhana pada masa ini mempunyai peranan yang penting, dan telah menyumbang dengan ketara kepada ekonomi dan pembangunan negara.

Sehingga bentuk peluang perniagaan yang paling sesuai untuk pemilik modal kecil harus mengutamakan kreativiti, karena itu bertujuan untuk memastikan mereka mampu bersaing dalam era ekonomi dunia saat ini dan bahkan ke masa depan.

Bergerak dalam bidang perniagaan kecil, lebih baik jika anda sudah mempunyai pasaran yang benar-benar akurat, sehingga bisnis yang dipelopori dapat lebih cepat untuk mencapai tujuan tepat.

Berbekalkan modal perniagaan yang sangat minimum dapat disamakan dengan seorang nelayan yang hanya mempunyai sedikit umpan, tetapi mereka harus berusaha menarik perhatian banyak ikan di perairan yang begitu luas dan penuh persaingan dengan pemancing lain.

Pelbagai contoh peluang perniagaan kecil yang sesuai untuk anda dengan modal minimum

Berikut adalah contoh bentuk bisnes kecil atau perniagaan kecil yang boleh digunakan sebagai bahan untuk analisis dan sumber inspirasi perniagaan, mungkin terdapat kesesuaian dengan situasi dan kondisi anda sekarang.

Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

1. Menjalankan perniagaan online dalam talian dengan membina sebuah web atau blog

Idea Perniagaan Kecil Untung BesarIdea Perniagaan Kecil Untung Besar -zianaeunos.com

Baca: Bagaimana membina blog WordPress

Peluang perniagaan online hari ini boleh dikatakan paling berpotensi di masa depan memandangkan pengguna internet di dunia akan terus berkembang setiap hari.

Semua orang telah menjadi begitu akrab dengan internet untuk pelbagai tujuan mulai dari hanya mencari maklumat, hiburan, hingga untuk menjalankan perniagaan dan perusahaan.

Sehingga kini ramai telah membuktikan bahawa dunia dalam talian boleh menjana sumber pendapatan yang hebat untuk mendapatkan wang dari internet dengan modal yang tidak terlalu besar.

Di Malaysia pun ramai blogger yang sudah berjaya mendapat ribuan ringgit sebulan melalui blog atau laman web kedai online mereka.

Cara membuat blog dan web sebagai sumber pendapatan adalah melalui beberapa kaedah termasuk:

  • Program pengiklanan CPC Running, CPM ke CPA.
  • Sertai program affiliate.
  • Menjual produk anda sendiri (kedai dalam talian).
  • Iklan advertorial (konten review) atau guest post.

Membina blog sepatutnya anda memiliki domain sendiri supaya jenama yang diuruskan akan profesional dan kelihatan benar-benar profesional, terutamanya untuk jenama kedai dalam talian.

Sebagai contoh, kedai online atau blog percuma dengan kedaisaya.blogspot.com nama domain pastinya sangat tidak profesional berbanding dengan www.kedaisaya.com?

Jadi, mulai sekarang, sudah tiba masanya untuk anda memikirkan nama domain sebagai jenama yang anda pilih. Tidak perlu risau tentang harga, pada masa ini domain bersama dengan hosting untuk menjalankan perniagaan dalam talian anda boleh mendapatkan pada harga yang agak berpatutan tetapi sangat berkualiti tinggi.

Di manakah tempat untuk membeli domain dan menyewa hosting yang paling disyorkan?

Sebagai salah satu syarikat hosting terbaik di Malaysia, web-hosting.net.my adalah pilihan yang paling sesuai dengan pelbagai tawaran menarik dan perkhidmatan yang sangat cepat.

Dapatkan pelbagai promo istimewa dengan selalu mengikuti kemas kini pada akaun sosial media di facebook.com/web-hosting.net.my.

2. Menjual kueh-kueh goreng sebagai perniagaan dari rumah

Idea Perniagaan Kecil Untung BesarIdea Perniagaan Kecil Untung Besar –doktersehat.com

Dengan modal yang sangat minima, perniagaan menjual kue goreng adalah salah satu peluang perniagaan rumah yang sepatutnya dipertimbangkan kerana potensinya sangat menjanjikan.

Ini dapat dilihat dari tabiat masyarakat kita yang tidak sedikit dari mereka begitu gemar makan makanan ringan, terutama pelbagai kue goreng.

Jumlah modal untuk memulakan perniagaan ini agak murah dan agak berpatutan, kerana pada dasarnya peralatan yang dibutuhkan untuk memasak masih boleh menggunakan peralatan dapur yang telah anda miliki sebelum ini.

Kemudian untuk keperluan membeli-belah bahan bakar kek goreng juga sangat murah dan cukup mudah untuk berkeliling kita.

Mungkin minyak masak adalah salah satu ramuan yang boleh dikatakan agak mahal jika anda perlu menggunakannya untuk bahan buang. Tetapi sebenarnya terdapat banyak pedagang makanan goreng yang boleh menggunakannya berulang kali.

Kemudian bagaimana dengan strategi dan perhitungan perniagaan makanan ringan ini, anda dapat melihat lebih banyak lagi dalam artikel yang meninjau potensi yang cukup menjanjikan dalam perniagaan kuliner dan makanan ringan.

3 Perniagaan minuman coklat dan jus buah

Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Pisstt… inilah rahsia perniagaan modal kecil untung besar yang paling hebat!

Pada masa ini terdapat banyak kedai minuman yang menawarkan menu khas untuk pelbagai jenis minuman sejuk atau panas dengan rasa coklat yang berbeza-beza dengan keju, jem, atau pelbagai topping lain.

Begitu juga dengan outlet kecil yang menyediakan pelbagai minuman jus buah pada harga yang sangat berpatutan di dalam poket anak sekolah.

Banyak perniagaan modal kecil seperti ini juga dijalankan dengan sistem francais atau francais dan sangat berpotensi jika anda dapat mencari lokasi yang tepat dan strategik seperti di kawasan sekolah atau kawasan pelancongan.

Tetapi tidak sedikit juga mereka yang berjaya menjalankan perniagaan ini dengan menyewa tempat di depan pasar raya atau sekitar kawasan membeli-belah lain.

4. Perniagaan kedai mee dan laksa

idea perniagaan kecil untung besar

Jangan memandang rendah jenis perniagaan makanan ini. Menjual mee dan laksa adalah sebenarnya sangat menguntungkan kerana modal untuk operasi setiap hari agak kecil.

Pada mulanya, pada permulaan perintis, anda mesti terlebih dahulu menyelesaikan semua peralatan memasak, menyewa lokasi jika anda membuka gerai tetap atau menggunakan kereta sebagai cara menjual mudah alih.

Walau bagaimanapun, keperluan modal yang anda perlukan untuk menjual setiap hari adalah sangat murah, dari banyak penjual mee dan laksa yang telah kami tanya, mereka mengatakan bahawa ia cukup mudah untuk membuat keuntungan sebanyak 3 kali ganda perbelanjaan modal untuk barangan asas.

Banyak kajian lengkap tentang potensi dan manfaat perniagaan kuliner yang menjual mee dengan modal kecil.

5. Menjual mainan kanak-kanak

Perniagaan ini juga merupakan satu contoh perniagaan modal kecil yang menguntungkan yang sering kali tidak diketahui atau sering diabaikan oleh ramai orang yang pada umumnya lebih prihatin dan bercita-cita untuk mengejar peluang perniagaan yang belum jelas dan pasti bagaimana prospeknya.

Sekiranya anda mencari lokasi yang strategik di sekitar tadika atau sekolah rendah, menjual mainan adalah sasaran paling sesuai dan kemungkinan besar dapat memberikan pendapatan harian.

Modal teroka ini diklasifikasikan sebagai sangat kecil dan keuntungan boleh meningkat dua kali jika anda membeli atau menjual barangan mainan kanak-kanak langsung dari pemborong dengan membeli secara borong.

Kemudian dijual pada harga runcit yang sekurang-kurangnya satu ringgit hingga sepuluh ringgit setiap item mainan, manakala modal untuk belanja setiap kotak dengan banyak kandungan mainan dapat diperoleh pada harga yang tentunya lebih murah.

Dapatkan panduan membeli di Taobao.com, saya sendiri selalu membeli sparepart motorsikal di Taobao dengan harga yang terlalu murah berbanding jika beli di kedai sparepart.

idea perniagaan kecil untung besar

6. Perniagaan kedai kopi yang sederhana tetapi untung besar!

Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Peluang perniagaan kecil seterusnya adalah membuka kedai kopi sederhana jika anda mempunyai lokasi sasaran yang ideal dan sesuai untuk jenis perniagaan ini. Minima adalah tempat yang berdekatan dengan orang ramai seperti pasar, terminal bas, atau sekitar pangkalan teksi dan tempat di mana ramai orang lalu-lalang.

Harga jualan purata satu cawan kopi yang biasanya dijual di gerai-gerai terminal, gerai-gerai khemah dan hangout hanya berkisar antara RM1.5 hingga RM3.00.

Sementara itu, modal untuk membuat satu cawan kopi jika dianalisis secara matematik tidak akan melebihi RM0.50 hingga RM1.50 setiap gelas.

Keuntungan maksimal 50% pastinya akan sangat mudah diperolehi selepas dikira dengan perbelanjaan lain seperti kos bahan bakar gas untuk memasak air, sabun basuh cawan, dan jangan lupa untuk mengetepikan untuk menutup perbelanjaan modal awal yang lain secara teratur.

Menjadi perkara biasa jika perniagaan kedai kopi sentiasa digabungkan dengan menjual makanan ringan seperti pisang goreng atau menjual nasi lemak dengan menu yang agak mudah untuk meningkatkan pendapatan.

Akhir-akhir ini anda dapat melihat banyak orang membuka perniagaan kecil kedai kopi yang sederhana di rumah. Jadikan rumah anda sebagai sumber pendapatan!

7. Perniagaan sticker kreatif

Pada masa ini, perniagaan pelekat (sticker) sangat popular di mana-mana, memandangkan pertumbuhan pengguna kenderaan bermotor sentiasa meningkat dengan pesat, dan tidak sedikit dari mereka suka memasang sticker di kenderaan mereka untuk kelihatan berbeza dari yang lain.

Pastinya anda telah menjumpai orang-orang yang menjalankan perniagaan kreatif ini yang  menjalankan perniagaan dengan hanya modal yang minimum, terutamanya dalam memilih lokasi, bahkan di tepi-tepi jalan (sidewalk) sering menjadi tempat perniagaan kerana kawasan ini sangat berpotensi dan dapat menarik perhatian para pengguna jalan.

Dengan cara ini, perniagaan modal kecil seperti ini dapat dijalankan dengan mudah tanpa perlu menanggung kos menyewa tempat atau gerai yang jelas memerlukan modal tambahan.

Menjalankan perniagaan kreatif seperti ini sememangnya memerlukan anda untuk memiliki kepakaran dan kemahiran serta bakat seni yang bersesuaian. Tapi sesiapa pun tetap mempunyai hak dan peluang yang sama untuk bekerja jika anda rajin dan sentiasa konsisten dalam melakukannya.

8. Perniagaan gunting rambut lelaki

Tidak perlu membuka salon mewah dan lengkap dengan peralatan moden jika anda ingin membuka perniagaan perkhidmatan pemotongan rambut menggunakan modal minimum.

Terutama potongan rambut lelaki, dengan alat yang tidak terlalu rumit seperti salon kecantikan wanita, penyediaan yang paling penting adalah bagaimana anda memilih atau menentukan lokasi perniagaan yang strategik.

Pilihan lokasi adalah apa yang sering akan menimbulkan halangan bagi usahawan berpotensi yang hanya mempunyai modal kecil dan kemudian memaksa mereka untuk menyewa pondok-pondok atau tempat di mana harganya tentu mahal dan akan terus meningkat setiap tahun.

Sebenarnya, untuk membuka perkhidmatan rambut lelaki masih boleh dilakukan di lokasi yang sangat minima walaupun hanya terhad untuk digunakan cukup untuk tempat duduk pelanggan, meletakkan cermin, dan meletakkan peralatan kerja anda.

Perkara yang paling penting ialah kualiti dan kepuasan pelanggan yang harus diprioritaskan, ingat hanya dengan cara ini anda boleh melakukan promosi secara serentak melalui pelanggan sendiri yang akan mengesyorkan perkhidmatan anda kepada calon pelanggan yang lain.

9. Perniagaan kecil menjual sayur bergerak

Sayuran dan hidangan sampingan lain adalah salah satu keperluan asas manusia yang akan terus diperlukan selagi dia masih hidup di dunia.

Kemudian menangani corak kehidupan sosial orang zaman sekarang yang sentiasa mahukan sesuatu dengan segera dan cepat, praktikal, mudah dan ekonomis, peluang perniagaan modal kecil ini berpotensi untuk menjanjikan keuntungan yang besar.

Meneroka keperluan asas dengan pergi (dari rumah ke rumah), maka pengguna sendiri sudah merasa sangat difasilitasi kerana mereka tidak perlu lagi mengganggu dan menghabiskan banyak waktu ke pasar.

Perkara-perkara ini menjadikan pelanggan lebih selesa, sudah tentu mereka akan lebih setia kepada anda jika perkhidmatan anda tidak pernah mengecewakan.

Di ibukota perniagaan kecil ini agak kurang dan anda harus mempunyai pembekal tetap di pasar yang boleh membekalkan barang secara kredit, kerana jarang terdapat peniaga seperti ini hanya dengan modal hutang dari pedagang besar di pasar mereka boleh melakukannya.

Keuntungan yang anda dapat dapat lebih besar jika barang jualan dalam bentuk sayuran dapat dibeli secara langsung dari petani tanpa melalui orang tengah, selain menjadi lebih murah, tentu saja, kesegaran dapat dipertahankan.

10. Menjalankan perniagaan bermusim dengan keuntungan besar

Pelbagai jenis perniagaan bermusim biasanya mempunyai sifat sementara, tidak akan berjalan secara berterusan dan tidak boleh digunakan sebagai kerja utama.

Model perniagaan dan perniagaan kecil seperti ini biasanya bergantung pada masa-masa tertentu sehingga mereka biasanya dirujuk sebagai istilah perniagaan untung besar!

Peluang untuk mendapat manfaat daripada jenis perniagaan bermusim ini memang sangat penting apabila ia telah memasuki musim puncaknya dan akan berhenti sejurus selepas masanya berakhir.

Berikut adalah 3 contoh jenis perniagaan bermusim yang telah menjadi semakin mantap dalam komuniti kita dan menjadi peluang perniagaan tahunan yang sukar ditinggalkan:

Menjual mercun apabila anda menghampiri perayaan Tahun Baru. (contoh sahaja)
Menjual kueh menjadi peluang perniagaan dalam bulan puasa.
Menjual cenderamata dan hadiah pada hari konvokesyen

Namanya pun perniagaan bermusim, walaupun ia tidak akan bertahan lama dan dapat dikendalikan dengan modal kecil, tetapi potensi dapat untung besar dapat menjadi sangat tinggi ketika saat puncak perayaan berlangsung.

Sama seperti Malam Tahun Baru, sebagai contoh, jualan bunga api mesti menghasilkan pendapatan yang besar pada malam itu, tetapi pasti perniagaan ini hanya bertahan beberapa hari sahaja.

Kekangan sering dihadapi oleh masyarakat dalam sektor perniagaan kecil

Melihat sumbangan besar PKS kepada ekonomi, dan pengurusan modal kerja yang rendah dan kesukaran mendapatkan modal kerja daripada institusi kewangan, pihak kerajaan perlu memberikan perhatian dari segi modal untuk perniagaan kecil dan sederhana yang wujud hari ini.

Masalah ini adalah masalah global di Malaysia, sehingga tidak menolak kemungkinan di mana kesulitan memperoleh modal menjadi halangan terbesar bagi pengembangan perusahaan kecil dan menengah.

Nota:

Memulakan perniagaan online dengan modal minima
Bagaimana saya untung RM15,000 sebulan?
Cara meningkatkan perniagaan kecil
Cara menguruskan kewangan anda tanpa gagal!
Perniagaan kecil untung besar setiap bulan!
Persiapan diri untuk perluang bisnes

11. Bisnes Menjual Tudung

Ramai yang skeptikal dengan bisnes jual tudung ni, mereka menganggap perniagaan menjual tudung ni dah tepu. Tapi jika anda berfikiran demikian sebenarnya anda SUDAH SILAP BESAR! Lebih dari 7 juta Wanita Muslim di Malaysia (stastik tahun 2010) adalah pasaran yang sangat besar!

Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Jangan berlengah lagi, TANGKAP PELUANG INI!

Tags :

1 Comment for 100 Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to 100 Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Kesan Covic 19 Kepada Perniagaan Kecil

Kesan Covic 19 Kepada Perniagaan Kecil

Posted at

Hari ini, sudah masuk fasa ke 2 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dijalankan! Di dalam fasa 2 ini, ianya sedikit diperketatkan. Kebanyakkan kedai kini, hanya... Read More

Program Buat Duit Affiliate Terbaik Yang Membayar Komisen Yang Tinggi

42 Program Buat Duit Affiliate Terbaik Yang Membayar Komisen Yang Tinggi

Posted at

42 Program Buat Duit Affiliate Terbaik Yang Membayar Komisen Yang Tinggi Setiap hari, beribu-ribu penerbit mendapat manfaat daripada aliran masuk tunai berulang dengan berkepentingan... Read More

Tips Membuka Perniagaan Kedai Kopi Yang Berjaya

13 Tips Membuka Perniagaan Kedai Kopi Yang Berjaya

Posted at

Jika anda seperti saya, anda mula setiap hari dengan secawan kopi. 13 Tips Membuka Perniagaan Kedai Kopi Yang Berjaya Di seluruh dunia, pakar menganggarkan... Read More

Bagaimana Cara Menjual Makanan Ringan Anda Sendiri

Bagaimana Cara Menjual Makanan Ringan Anda Sendiri

Posted at

Bagaimana cara menjual makanan ingan? Persoalan ini selalu menjadi kepada orang yang berminat menjalankan bisnes makanan ringan tetapi tak tahu bagaimana nak memulakannya. Jika... Read More

Idea Perniagaan Kecil Yang Paling Menguntungkan

10 Idea Perniagaan Kecil Yang Paling Menguntungkan Di Malaysia

Posted at

Ramai rakyat Malaysia mempunyai impian untuk melarikan diri dari kerja pejabat yang membosankan dan memulakan perniagaan kecil di rumah mereka. Walau bagaimanapun, disebabkan isu-isu... Read More