HOME
Home » Bisnes » Fingo Lancar Platform e-dagang Sosial Yang Inovatif Di Malaysia

Fingo Lancar Platform e-dagang Sosial Yang Inovatif Di Malaysia

Posted at | Categorised in Bisnes

Fingo (M) Sdn Bhd telah melancarkan Fingo, sebuah platform e-dagang yang inovatif yang menggabungkan model perniagaan e-dagang sosial di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif Fingo Malaysia Lee Chee Sing berkata tidak seperti platform e-dagang lain yang bergantung kepada aplikasi mereka untuk menjamin pelanggan, Fingo memanfaatkan platform sosial utama – WhatsApp, Facebook dan Instagram – untuk berhubung dengan pelanggannya.

Fingo Lancar Platform e-dagang Sosial Yang Inovatif Di Malaysia

Fingo Lancar Platform e-dagang Sosial Yang Inovatif Di Malaysia

“Kami menggunakan teknologi Data Big untuk memilih pembekal dan pemilik jenama produk untuk bersosial dan berinteraksi dengan ahli Fingo.

“Berdasarkan pengalaman ahli dalam menggunakan produk, ahli-ahli kemudian boleh menjemput orang lain dalam senarai kenalan masing-masing untuk menggunakan item dengan menyertai Fingo,” katanya dalam sidang akhbar selepas pelancaran Fingo.

Lee berkata pelanggan Fingo boleh berurusan secara langsung dengan pembekal atau pemilik jenama tanpa melalui orang tengah atau penjual semula.

Fingo, yang beroperasi dalam tiga bahasa – Mandarin, Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia – mempunyai lebih 200,000 pembeli aktif berdaftar di negara ini, dan ia berharap dapat mencapai 500,000 pembeli menjelang akhir tahun.

Lee berkata produk utama yang dipaparkan di platform termasuk kosmetik, barangan rumah, penjagaan diri dan tidak lama lagi, produk hidup harian. Ia juga bertujuan untuk disenaraikan di antara tiga platform e-dagang teratas di Malaysia dalam tempoh tiga tahun.

Mengenai pengembangan, beliau berkata syarikat itu menyasarkan untuk memiliki kehadiran di Thailand, Vietnam dan Indonesia dalam fasa pembangunan seterusnya tahun depan pada awalnya, diikuti Filipina dan Taiwan.

Sementara itu, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Ong Kian Ming, yang merasmikan pelancaran aplikasi mudah alih Fingo Malaysia, berkata penyertaan Fingo dalam litar e-dagang Malaysia tepat pada masanya kerana ia memberi lebih banyak barangan dan perkhidmatan kepada pengguna dalam talian di seluruh negara .

buat duit fingo

“Selain itu, ini peluang untuk perusahaan kecil dan sederhana Malaysia mempromosikan dan mengeksport produk mereka ke pangkalan pelanggan yang lebih luas di Asean dan Taiwan,” katanya.

Ong juga memetik laporan e-Conomy SEA 2018 oleh Google dan Temasek yang menyebutkan bahawa Asia Tenggara adalah salah satu kawasan Internet yang paling cepat berkembang di dunia.

“Ini menunjukkan bahawa Malaysia dan seluruh Asia Tenggara berada dalam kedudukan yang baik dalam menawarkan peluang besar dalam e-dagang mudah alih,” katanya sambil menambah ekonomi Internet Asean dianggarkan mencecah AS $ 200 bilion menjelang 2025.

Fingo ditubuhkan oleh sekumpulan eksekutif utama dari Alibaba Group e-dagang China, diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Dong Fang yang mempunyai pengalaman selama 13 tahun dalam pelbagai kapasiti dan pembahagian dalam Kumpulan Alibaba. – Bernama

 

Tags :

No comment for Fingo Lancar Platform e-dagang Sosial Yang Inovatif Di Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Fingo Lancar Platform e-dagang Sosial Yang Inovatif Di Malaysia

Kesan Covic 19 Kepada Perniagaan Kecil

Kesan Covic 19 Kepada Perniagaan Kecil

Posted at

Hari ini, sudah masuk fasa ke 2 Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dijalankan! Di dalam fasa 2 ini, ianya sedikit diperketatkan. Kebanyakkan kedai kini, hanya... Read More

Program Buat Duit Affiliate Terbaik Yang Membayar Komisen Yang Tinggi

42 Program Buat Duit Affiliate Terbaik Yang Membayar Komisen Yang Tinggi

Posted at

42 Program Buat Duit Affiliate Terbaik Yang Membayar Komisen Yang Tinggi Setiap hari, beribu-ribu penerbit mendapat manfaat daripada aliran masuk tunai berulang dengan berkepentingan... Read More

Tips Membuka Perniagaan Kedai Kopi Yang Berjaya

13 Tips Membuka Perniagaan Kedai Kopi Yang Berjaya

Posted at

Jika anda seperti saya, anda mula setiap hari dengan secawan kopi. 13 Tips Membuka Perniagaan Kedai Kopi Yang Berjaya Di seluruh dunia, pakar menganggarkan... Read More

Bagaimana Cara Menjual Makanan Ringan Anda Sendiri

Bagaimana Cara Menjual Makanan Ringan Anda Sendiri

Posted at

Bagaimana cara menjual makanan ingan? Persoalan ini selalu menjadi kepada orang yang berminat menjalankan bisnes makanan ringan tetapi tak tahu bagaimana nak memulakannya. Jika... Read More

Idea Perniagaan Kecil Yang Paling Menguntungkan

10 Idea Perniagaan Kecil Yang Paling Menguntungkan Di Malaysia

Posted at

Ramai rakyat Malaysia mempunyai impian untuk melarikan diri dari kerja pejabat yang membosankan dan memulakan perniagaan kecil di rumah mereka. Walau bagaimanapun, disebabkan isu-isu... Read More