HOME
Home » Bisnes » Cara Menjalankan Perniagaan Kecil Mengikut Kata Pakar

Cara Menjalankan Perniagaan Kecil Mengikut Kata Pakar

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara menjalankan perniagaan kecil nampak macam mudah, tapi jika kurang ilmu segala-galanya menjadi susah. Jadi untuk membantu anda yang baru nak mula menjalankan perniagaan kecil di sini saya dapatkan pendapat pakar yang menerangkan bagaimana cara menjalankan perniagaan kecil yang simple.

Yang penting jangan terus-terus fikir, aku mesti ada premis atau kedai yang cantik-cantik di tempat yang strategik bla bla bla..

Cuba dulu dengan apa yang ada dengan seadanya, asah dulu bakat pemasaran, tak kiralah samada offline atau online melalui laman web atau blog sendiri atau di facebook.

Jom kita baca apa kata pakar…

Menjadi pemilik perniagaan kecil datang dengan cabaran yang unik untuk saiz dan fungsi perniagaan. Pemilik perniagaan kecil itu harus mengendalikan semua cabaran menjual, menyerahkan, membiayai, mengurus dan mengembangkan perniagaan dengan kakitangan yang sedikit atau tanpa kakitangan, ketika berusaha untuk mencapai kejayaan.

Yang paling penting ialah mengekalkan kepentingan semua pihak berkepentingan seperti pelanggan, vendor dan pasukan untuk membina momentum dalam jangka masa yang singkat. Menjalankan perniagaan kecil boleh memberi ganjaran baik secara peribadi dan kewangan.

Cara Menjalankan Perniagaan Kecil

Cara Menjalankan Perniagaan Kecil

1. Merangka Pelan Perniagaan Yang Berguna

Simpan idea perniagaan kecil anda secara bertulis. Adalah penting untuk menulis idea-idea yang datang secara tiba-tiba pada bila-bila masa yang tak dijangka di atas kertas. Perniagaan kecil atau besar yang paling berjaya menawarkan produk atau perkhidmatan baru untuk mengisi niche yang ada di pasaran. Walau apa pun alasan anda untuk memulakan perniagaan kecil, pastikan dengan jelas dan ringkas serta menyimpannya secara bertulis.

Ia dapat membantu anda merujuk draf idea yang banyak dan membuat penilaian pelan perniagaan kecil anda. Semakin banyak butiran idea yang anda ada dalam pelan perniagaan anda semakin baik. Sentiasa memikirkan butiran tidak akan merosakkan plan perniagaan anda berbanding dengan jika anda mengabaikankannya.

Sangat berguna untuk memasukkan persoalan ke dalam draf pelan perniagaan anda. Mengenalpasti apa yang anda tidak tahu, sangat membantu seperti mana senarai apa yang anda telah tahu. Anda pastinya tidak mahu mengemukakan pelan perniagaan dengan soalan yang tidak dijawab kepada pelabur yang berpotensi, tetapi meletakkan soalan-soalan yang relevan dalam draf awal anda, akan membantu anda mengenal pasti soalan yang memerlukan jawapan dalam pelan perniagaan akhir anda.

Bertemu Dengan Pusat Pembangunan Perniagaan Kecil

Bertemu dengan pusat pembangunan perniagaan kecil seperti MARA dan sebagainya. Mereka menyediakan bantuan dalam semua peringkat kitaran hayat perniagaan. Mereka boleh membantu anda membuat rancangan perniagaan yang cemerlang untuk mendekati pemberi pinjaman dan kaunseling mereka kebiasaannya percuma.

Kenal pasti asas pelanggan anda

Kenal pasti asas pelanggan anda. Dalam pelan perniagaan anda, anda perlu mengenal pasti siapa yang anda fikir akan membeli produk atau perkhidmatan anda. Mengapa individu-individu ini memerlukan atau menginginkan produk atau perkhidmatan anda? Jawapan kepada soalan-soalan ini akan membantu menentukan semua aspek lain bagivoperasi perniagaan anda.

Di sini, sangat berguna untuk bertanya soalan tentang perkhidmatan atau produk anda. Sebagai contoh, anda mungkin ingin bertanya soalan seperti, adakah produk / perkhidmatan saya fokus kepada orang muda atau lebih tua? Adakah produk / perkhidmatan saya mampu untuk pengguna berpendapatan rendah atau adakah pembelian mewah? Adakah produk / perkhidmatan saya fokus kepada orang dalam persekitaran tertentu? Anda tidak akan menjual banyak tayar salji di Hawaii atau tuala pantai di Alaska, jadi realistik tentang daya tarikan produk anda.

Kenalpasti kekuatan kewangan perniagaan kecil anda

Dalam pelan perniagaan anda, anda perlu menangani soalan utama mengenai situasi kewangan perniagaan anda.
Bagaimanakah produk atau perkhidmatan anda menghasilkan wang? Berapa banyak wang yang akan dihasilkan? Berapakah kos untuk menghasilkan produk atau perkhidmatan anda? Bagaimanakah cara untuk membayar kos operasi dan pekerja? Perkara ini dan yang lain-lain adalah soalan penting yang perlu anda jawab dalam merancang masa depan kewangan perniagaan kecil anda.

Pertumbuhan projek

Semua perniagaan kecil yang berjaya perlu mengembangkan asas pelanggan dan keupayaan pengeluaran mereka dalam beberapa tahun pertama operasi. Pastikan anda telah mengenal pasti bagaimana perniagaan anda dapat dan akan memberi respons kepada potensi pertumbuhan.

Jadilah realistik dengan potensi pertumbuhan anda. Perlu diingat bahawa pertumbuhan perniagaan anda memerlukan pertumbuhan modal pelaburan juga. Memprojeksikan terlalu banyak pertumbuhan dalam tempoh yang singkat menghilangkan minat pelabur berpotensi.

2 Mewujudkan Amalan Fiskal yang Baik

Jadikan “bank bekerja untuk anda”. Jalankan perniagaan kecil anda dengan kecekapan kewangan dengan meneroka semua pilihan yang  ditawarkan oleh bank kepada pemilik perniagaan kecil dan memilih bank yang tepat untuk pelan kewangan perniagaan anda. Banyak institusi kewangan menawarkan akaun dengan yuran yang rendah, pinjaman dengan kadar diskaun atau program deposit langsung percuma untuk pemegang akaun perniagaan kecil. Berurusan dengan bank yang memberikan tawaran terbaik akan membantu anda mendapat manafaat dari setiap ringgit.

Gunakan pilihan perbankan yang bersesuaian untuk mendapatkan modal permulaan yang terbanyak dan kadar faedah yang paling rendah. Contohnya, jika satu bank menawarkan anda pinjaman RM10,000 pada kadar faedah sebanyak 4%, anda mungkin boleh merujuk tawaran pinjaman dari bank lain untuk melihat sama ada mereka boleh menyediakan lebih banyak modal permulaan atau kadar faedah yang lebih rendah.

Pastikan kaedah pemungutan disediakan

Pastikan dengan jelas bagaimana perniagaan anda akan dikutip hutang. Perniagaan yang berjaya memerlukan aliran tunai yang berterusan. Tidak dapat mengutip bayaran dari pelanggan atau mereka menangguh bayaran hutang akan mengganggu perniagaan anda.

Anda perlu memutuskan sama ada anda akan menerima wang tunai, kad kredit, cek, atau kombinasi dari ketiga-tiga cara tersebut dari pelanggan anda.

Urus niaga tunai adalah paling mudah untuk diuruskan pada hari ke hari, tetapi sering sukar untuk menjejaki bagi tempoh yang lebih lama. Selain itu, berurusan dengan wang tunai membuat aliran tunai masuk syarikat anda lebih sukar, kerana lebih mudah bagi pekerja untuk mencuri dari perniagaan berasaskan tunai.

Dengan menerima cek sebagai cara pembayaran dapat membantu mencegah kecurian dalam perniagaan, tetapi cek boleh “melambung”, akan membazirkan masa untuk berurusan dengan pihak bank.

Kad kredit dan kad debit biasanya merupakan bentuk pembayaran yang paling selamat, tetapi menggunakan cara ini memerlukan anda membuat bayaran tambahan yang banyak kepada syarikat kad kredit, bergantung pada saiz dan kerumitan perniagaan anda, mungkin tidak berbaloi.

Pertimbangkan menggunakan aplikasi kawalan kredit

Ini adalah aplikasi yang membantu perniagaan kecil meningkatkan aliran tunai mereka melalui pengurusan yang lebih baik dari pengumpulan tunai harian dan tugas kawalan kredit pelanggan. Ini akan membolehkan anda untuk menerima pelanggan baru atau memantau pelanggan yang sedia ada, membuat followup pembayaran invois atau mengendalikan wang tunai dengan lebih selamat. Terdapat beberapa pembekal perisian yang boleh membantu anda dengan ini seperti anda juga mungkin boleh mendapatkan percubaan percuma.

Uruskan inventori anda dengan cekap

Lemah dalam pengurusan inventori boleh menghancurkan perniagaan kecil anda, jadi uruskan dengan teliti untuk memastikan anda memaksimumkan setiap ringgit yang dibelanjakan. Melabur dalam kuantiti inventori kecil pada permulaannya dan terus membuat pemantauan jumlah inventori supaya anda tahu apa yang laris dan apa yang tidak. Tukar  inventori dengan kerap untuk mengelakkan jualan yang perlahan dan gantikannya dengan item baru.

Pengurusan inventori selalunya ditentukan oleh “hayat rak” produk yang anda jual. Sebagai contoh, jika anda berhadapan dengan barangan mudah rosak, penting untuk memindahkan produk yang lama keluar dari inventori anda terlebih dahulu untuk memaksimumkan keuntungan perniagaan anda.

Pertimbangkan untuk menyewa profesional kewangan

Mungkin berguna untuk anda mengupah kakitangan berdedikasi yang boleh mengawal hal ehwal kewangan perniagaan kecil anda. Akauntan boleh membantu mengenal pasti bahagian perniagaan anda yang tidak berjalan dengan cekap dari segi fiskal, yang membolehkan anda memaksimumkan keuntungan anda.

Anda tidak semestinya memerlukan pekerja sepenuh masa untuk mengendalikan tanggungjawab kewangan. Sebagai contoh, jika anda mempunyai pegangan yang kukuh dalam aliran inventori dan pengurusan aliran tunai, anda hanya perlu CPA apabila masa membayar cukai tiba.

3 Mengurus Perniagaan Kecil Anda

Dapatkan lesen anda

Jangan lupa untuk mendaftar dan mendapatkan lesen perniagaan kecil anda. Langkah ini penting untuk memastikan bahawa anda menjalankan perniagaan secara sah dan mengikut peraturan industri.

Pastikan anda mendaftar untuk permit yang berkaitan dengan perkhidmatan tertentu yang anda tawarkan, seperti pembaikan rumah atau penyediaan cukai, yang memerlukan pendaftaran dan pensijilan. Anda tidak dapat mengupah pekerja yang berkesan jika perniagaan anda tidak beroperasi dengan lesen dan permit yang sesuai.

Bukan semua perniagaan memerlukan lesen. Pastikan anda menyemak dengan pentadbiran perniagaan kecil tempatan anda untuk melihat apa yang diperlukan oleh perniagaan anda.

Pekerja Yang Berkelayakan

Ambil kakitangan yang mempunyai sijil kelayakan dalam bidang perniagaan anda. Contohnya kakitangan perakaunan atau juruteknik pembaikan elektrik yang disahkan. Mempunyai pengesahan untuk semua pekerja akan memastikan pekerja anda mahir di peringkat tertinggi dan akan meningkatkan keyakinan pelanggan dalam perniagaan anda.

Sistem Pengurusan Yang Baik

Pengurusan masa, pekerja, kewangan dan inventori, adalah salah satu kunci untuk berjaya dalam menjalankan perniagaan kecil. Sediakan laporan yang membantu anda menjejaki semua butiran penting supaya anda tidak menserabutkan fikiran anda mengingat semua perkara. Ambil masa, contohnya seminggu sekali untuk membuat semakkan segal-galanya.

Mengadakan mesyuarat mingguan, dua minggu atau bulanan di antara anda dan kakitangan anda boleh membantu memastikan semua orang berada pada ruang yang sama dan akan membantu anda mengelakkan masa yang terbuang atau bertindih dalam pelbagai tanggungjawab ahli pasukan anda. Mesyuarat juga boleh membantu anda menganalisis siapa yang tidak melaksanakan tugas yang diberikan kepadanya.

Pembahagian Tanggungjawab

Anda tidak boleh melakukan segala-galanya sendiri, jadi wakilkan pelbagai pekerjaan dan tanggungjawab kepada pekerja yang berkelayakan. Perniagaan kecil sering memerlukan pekerja untuk melaksanakan banyak tugas dan tanggungjawab yang mungkin tidak bersesuaian dengan kelayakan dalam bidang kepakaran mereka.

Ia sering membantu untuk merosakkan operasi keseluruhan perniagaan anda atau fungsi tertentu, jadi wakilkan fungsi tersebut kepada beberapa pekerja.

Juga, apabila meletakkan tanggungjawab, pastikan anda memberikan pengawasan fungsi tertentu kepada individu yang berkelayakan. Sebagai contoh, anda tidak mahu akauntan mewakili anda dalam perkara undang-undang atau peguam mengimbangi buku kewangan anda. Memikirkan perniagaan anda dengan cara ini juga akan membantu anda mengenal pasti keperluan anda ketika anda sedang dalam proses menemuduga pekerja baru.

Melibatkan Diri

Walaupun anda telah memutuskan siapa yang bertanggungjawab untuk tugas dalam perniagaan anda, anda perlu terus terlibat sama untuk memastikan semua pekerja anda menjalankan tugas-tugas yang telah diberikan kepada mereka. Juga, anda perlu responsif terhadap keperluan pelanggan anda. Pastikan anda menyedari keperluan dan maklum balas pelanggan dan tidak menjauhkan diri daripada terlibat dengan pelanggan anda, walaupun tugas itu telah diberikan kepada pekerja.

Dari semasa ke semasa anda perlu mengambil atau memberhentikan pekerja. Pastikan anda sedar akan semua undang-undang negeri dan persekutuan yang berurusan dengan undang-undang kesetaraan dan undang-undang anti-diskriminasi di kawasan anda kerana ia berkaitan dengan pengambilan, pemberhentian, pendisiplinan dan pengurusan pekerja.

Membiarkan maklum balas pelanggan ditangani oleh pekerja anda seratus peratus adalah cara pengurusan yang berbahaya. Pekerja mungkin memberikan maklumat yang salah mengenai kepuasan pelanggan atau kegunaan produk, yang seterusnya akan membawa anda membuat keputusan pengurusan yang buruk bagi syarikat secara keseluruhannya.

Oleh itu, jangan hanya menerima apa yang diberitahu oleh pekerja tentang perniagaan anda tanpa melihat bukti tuntutan mereka. Ia adalah syarikat anda dan anda telah meletakkan diri anda dalam kedudukan risiko, jadi proaktif dalam mengawasi hasil perniagaan.

Meningkatkan Pangkalan Data Pelanggan

Menggunakan kempen promosi yang berkesan

Adalah penting untuk orang ramai tahu tentang syarikat anda. Pastikan wang yang anda gunakan untuk pemasaran dibelanjakan dengan baik dengan menjalankan penyelidikan demografi. Ini akan membantu anda menyesuaikan rancangan pemasaran anda seefektif mungkin.

Adalah berguna untuk memikirkan promosi dan pemasaran yang bersesuaian dengan kemampuan perniagaan anda. Membayar untuk menyiarkan iklan ke seluruh negara tidak begitu baik jika perniagaan anda hanya direka untuk beroperasi di peringkat tempatan.

Fikirkan siapa yang paling mungkin membeli produk anda dan mengapa mereka membelinya. Sebagai contoh, jika anda menjual gigi palsu, ia tidak masuk akal untuk memasukkan orang muda dalam pertimbangan pemasaran anda.

Bina rangkaian sebanyak mungkin

Dapatkan sokongan perniagaan kecil tempatan lain dari rangkaian pemilik perniagaan kecil lain. Sertai persatuan perniagaan kecil dan turut serta dalam acara komuniti untuk meningkatkan kesedaran tentang perniagaan anda. Mengambil bahagian dalam fungsi komuniti supaya pelanggan berpotensi akan mengetahui perkhidmatan yang anda tawarkan.

Kenali perniagaan anda

Sentiasa peka dengan perkara baru atau trendy dalam perniagaan anda sehingga perniagaan kecil anda dapat terus berdaya saing dalam industri. Langgan secara berkala berita dalam talian untuk terus dimaklumkan mengenai peristiwa semasa dalam industri perniagaan kecil anda. Sentiasa mengambil bahagian dalam industri akan membantu anda menarik pelanggan dari pesaing anda.

Beri tawaran hebat kepada pelanggan

Menyusun senarai pelanggan yang berpuas hati yang bersedia untuk dijadikan rujukan kepada bakal pelanggan baru. Ini akan memberikan tanggapan baik bakal pelanggan baru menilai produk dan perkhidmatan anda.

Sentiasa boleh diakses

Pastikan pelanggan biasa dan pelanggan yang berpotensi dapat berhubung dengan anda dan perniagaan anda bila perlu. Cara terbaik untuk mengembangkan reputasi anda sebagai perniagaan yang dihormati adalah responsif kepada keperluan pelanggan anda.

Perniagaan besar mampu menanggung beban kehilangan segelintir pelanggan dari semasa ke semasa. Perniagaan kecil tidak boleh. Sebagai pemilik perniagaan kecil, terpulang kepada anda untuk menjadikan diri anda dan syarikat anda dapat diakses oleh pelanggan yang berpotensi. Ini memerlukan anda menjadikan nombor telefon atau alamat e-mel peribadi anda boleh diakses oleh pelanggan setiap masa untuk mengembangkan perniagaan anda.

Berikan apa yang anda janjikan

Perniagaan kecil anda perlu menawarkan sesuatu produk atau perkhidmatan untuk berjaya. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengembangkan perniagaan anda dengan mengembangkan asas pelanggan anda, anda perlu memberi orang bukan sahaja apa yang mereka mahu, tetapi apa yang anda janjikan kepada mereka. Jika produk atau perkhidmatan anda tidak sepadan dengan apa yang anda iklankan secara konsisten, anda akan mengalami kesukaran yang luar biasa dalam mengembangkan asas pelanggan anda.

Menyampaikan apa yang anda janji bermula dengan cara anda menyesuaikan pendekatan anda kepada jualan. Sekiranya anda atau pasukan jualan anda menawarkan atau menjanjikan terlalu banyak, pelanggan anda akan senang dikecewakan apabila mereka menerima atau menggunakan produk atau perkhidmatan anda, yang membawa kepada ulasan negatif dan kata-kata mulut yang buruk mengenai perniagaan anda.

Ingatlah, taktik jualan yang baik sepatutnya tertumpu kepada mengenal pasti dan memahami keperluan pelanggan anda dan menjadikan mereka melihat manfaat yang dihasilkan oleh produk anda, tidak berbohong kepada pelanggan tentang potensi produk anda.

 

No comment for Cara Menjalankan Perniagaan Kecil Mengikut Kata Pakar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Menjalankan Perniagaan Kecil Mengikut Kata Pakar

Cara Membeli Rumah Lelong

Cara Membeli Rumah Lelong Supaya Anda Tidak Rugi

Posted at

1. Pelajari Asas Rumah Lelong Rumah lelong adalah hartanah yang telah dirampas oleh bank atau Mahkamah Tinggi, terutamanya kerana pemiliknya gagal menyelesaikan pembayaran gadai... Read More

Idea Perniagaan Kecil

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 19 Idea Perniagaan Yang Terbaik

Posted at

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 50 Idea Bisnes yang boleh dimulakan dari rumah. Untuk memulakan salah satu perniagaan dari rumah ini, anda tidak... Read More

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular Di Malaysia

Posted at

Idea perniagaan kecil yang popular Di Malaysia. Ramai orang yang mencari idea untuk memulakan perniagaan kecil di Malaysia, sering kelihatan keliru tentang beberapa aspek.... Read More

Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

17 Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

Posted at

Anda ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah? Anda ingin mengetahui cara menjana wang dalam talian yang dapat membiayai kehidupan anda apabila coronavirus... Read More

5 Tip Membeli Rumah Lelong Dengan Cepat Mudah Dan Selamat

Posted at

Ramai yang ingin membeli rumah lelong dengan cepat mudah dan selamat. Tapi soalnya bagaimana? Anda harus tahu selok belok bagaimana membeli rumah lelong untuk... Read More