HOME
Home » Marketing » Cara Meningkatkan Perniagaan Kecil Anda Dengan 9 Perkara Ini

Cara Meningkatkan Perniagaan Kecil Anda Dengan 9 Perkara Ini

Posted at | Categorised in Marketing

Cara meningkatkan perniagaan kecil anda, ketahui 9 perkara mudah ini.

Meningkatkan perniagaan kecil tidak mudah. Ini adalah salah satu cabaran paling sukar yang dihadapi apabila anda ingin keluar dari rutin 9 – 5 setiap hari.

Kejayaan perniagaan kecil anda bergantung kepada usaha anda untuk mengembangkan keuntungan dengan menggunakan pelbagai kaedah. Dari latihan pekerja hingga pemasaran, setiap aspek perniagaan anda patut diberi perhatian.

Pertumbuhan pesat tidak berlaku dalam satu hari, tetapi ada beberapa langkah yang harus anda ambil untuk memastikan perniagaan anda bergerak ke depan. Ia memerlukan masa dan usaha. Walau bagaimanapun, apabila anda mula menuai faedah, anda akan melihat bahawa usaha anda berbaloi. Berikut adalah beberapa tip untuk dipertimbangkan jika anda ingin melihat perniagaan anda berkembang.

Cara Meningkatkan Perniagaan Kecil Anda

Cara Meningkatkan Perniagaan Kecil Anda Dengan 9 Perkara IniCara Meningkatkan Perniagaan Kecil Anda

Inilah 9 Cara Meningkatkan Perniagaan Kecil Anda

 

Memahami Pelanggan Anda

Anda hanya dapat mengembangkan produk dan perkhidmatan yang akan mendapat permintaan besar jika anda memperhatikan dan mengkaji keperluan pelanggan dan prospek anda. Salah satu cara untuk memahami dengan tepat apa yang pelanggan inginkan adalah melalui penyelidikan dan tinjauan.

Anda harus sentiasa mengundang mereka untuk memberikan maklum balas yang jujur, bahkan “kejam”. Ulasan dan kaji selidik adalah cara terbaik untuk masuk ke dalam minda pelanggan anda. Ini memudahkan anda mengembangkan produk dan perkhidmatan yang sesuai dengan tuntutan pasaran semasa. Lebih-lebih lagi, ia membantu anda memahami bidang-bidang yang perlu diperbaiki oleh syarikat anda.

Tingkatkan Perkhidmatan Pelanggan

Jika anda tidak memberikan perkhidmatan pelanggan yang berkualiti, ia akan menjadi sukar untuk memuaskan pelanggan anda walaupun anda mempunyai produk atau perkhidmatan yang unggul. Aspek perniagaan ini adalah tentang mengambil langkah tambahan untuk membuat mereka merasa istimewa.

Biarkan pelanggan anda tahu bahawa mereka dihargai. Sekiranya mereka menghadapi masalah, pastikan anda segera menghubungi mereka. Jika mereka mempunyai soalan, luangkan masa untuk menjawabnya. Mereka tidak sepatutnya dibiarkan merasa sukar bagi mereka jika mereka mengalami masalah tertentu. Media sosial adalah cara terbaik untuk memahami pelanggan anda dengan mendengarnya. Jika mereka mendapati perkhidmatan pelanggan memuaskan, mereka mungkin mengesyorkan orang lain juga membeli dari perniagaan kecil anda.

Menetapkan Kesetiaan

Ia mengambil masa untuk menggalakkan pelanggan untuk datang dan membeli apa yang anda tawarkan. Tetapi ia tidak mencukupi dengan  hanya mereka membeli sahaja. Anda perlu menggalakkan kesetiaan. Memandangkan terdapat pesaing lain yang boleh menawarkan pelanggan anda dengan tawaran yang lebih baik, anda mesti memastikan mereka tetap setia kepada anda.

Jangan berasa puas kerana anda sudah mempunyai banyak pelanggan setia. Mereka boleh dengan mudah tertarik dengan pilihan lain dan mungkin meninggalkan anda. Sediakan ganjaran kesetiaan. Jika terdapat diskaun dan promosi, biarkan pelanggan yang paling setia ini menjadi yang pertama tahu. Anda harus memastikan pelanggan anda tahu mereka dihargai.

Maksimumkan Media Sosial

Cara meningkatkan perniagaan kecil anda, tanpa ragu, media sosial adalah alat yang sangat berkuasa. Ia mencapai ratusan ribu orang sekaligus. Pastikan perniagaan kecil anda terlibat dalam media sosial. Ini membantu anda tetap relevan. Mendengarkan orang-orang dan membaca ulasan mereka akan memberi anda idea tentang bagaimana membuat mereka berasa lebih puas.

Anda juga akan memahami tingkah laku mereka dan mencari jalan untuk memenuhi tuntutan mereka. Yang terbaiknya cara ini ialah anda tidak perlu menghabiskan banyak wang hanya untuk menarik pelanggan baru. Anda tidak perlu terlibat dalam “peperangan komen”. Hanya pastikan ia positif dan membuat semua orang merasa bahawa mereka didengari.

Fokus Pada Pembangunan Profesional

Kejayaan perniagaan kecil anda juga bergantung pada kualiti pekerja anda. Membina pasukan yang berkesan adalah kunci untuk memastikan perniagaan kecil anda berkembang.

Salah satu cara terbaik untuk mempunyai motivasi pekerja yang bekerja keras adalah memberi mereka rasa ada matlamat. Mereka tidak sepatutnya merasakan mereka perlu bekerja hanya untuk bekerja semata-mata.

Mereka mahu menjadi sesuatu yang lebih hebat daripada diri mereka sendiri. Mereka mesti memahami matlamat yang lebih besar. Di sinilah penjenamaan amat penting. Banyak yang salah anggap bahawa penjenamaan adalah sesuatu yang anda lakukan untuk menarik pelanggan semata-mata. Tetapi, jenama yang kuat juga akan membantu anda menarik pekerja berkualiti untuk perniagaan anda.

Kakitangan anda juga harus merasa bahawa mereka didengari. Terdapat aktiviti membina pasukan yang dapat membantu mereka melaksanakan prestasi baik sebagai pekerja individu dan melalui tugas-tugas kolaboratif. Anda juga harus menghantar mereka ke sesi latihan dan seminar supaya mereka dapat memperbaiki pengetahuan terkini yang mereka miliki.

Luangkan Waktu Menghadiri “Networking Events”

Sekiranya diberi peluang menyertai acara ini, ambilnya. Ini adalah peluang untuk memperluaskan rangkaian anda. Ini sangat penting – tetapi ia adalah sesuatu yang banyak diabaikan oleh usahawan. Anda mesti membina hubungan baik dengan orang lain.

Rangkaian adalah cara terbaik untuk berhubung dengan orang yang boleh membantu anda membina perniagaan kecil anda. Anda boleh mencari pekerja, lebih banyak pelanggan, dan juga pelabur.

Fokus Pada Tanggungjawab Sosial Korporat

Perniagaan anda mesti mempunyai sesuatu yang bersemangat. Ini membantu dalam meningkatkan imej perniagaan anda. Orang akan menghargai anda kerana mereka tahu bahawa wang yang mereka belanjakan pergi kepada perkara yang betul.

Adalah penting untuk memastikan perniagaan anda lebih daripada sekadar menghasilkan wang. Pada masa kini, orang ingin merasakan secara emosi terhadap syarikat yang mereka berurusniaga. Inilah sebabnya mengapa penting untuk membina perspektif jenama yang unik untuk syarikat anda. Adakah terdapat sebab yang anda ingin memberi sokongan? Adakah terdapat sesuatu di dunia yang anda ingin ubah? Biarkan itu menjadi salah satu misi syarikat anda.

Jangan Teragak-agak Untuk Dapatkan Pinjaman

Jika anda memulakan perniagaan sebagai usahawan, anda memerlukan wang untuk membiayainya. Perkara yang sama juga berlaku bagi mereka yang telah bertahun-tahun berniaga dan telah mengambil keputusan untuk meningkat ke suatu tahap yang lain. Jika anda memerlukan pinjaman perniagaan kecil untuk membuat rancangan anda terlaksana, dapatkannya.

Pastikan anda berurusan dengan bank atau firma pemberi pinjaman yang betul . Anda perlu mengisi borang permohonan dan menyediakan semua keperluan. Ia juga penting untuk memastikan bahawa kredit anda berada dalam kedudukan yang baik supaya permohonan anda mudah diluluskan.

Terdapat cara lain untuk mendapatkan pinjaman perniagaan kecil jika anda dinafikan. Salah seorang daripada mereka adalah mencari pihak lain untuk bertindak sebagai penjamin anda. Inilah cara kerja program pinjaman Credit Guarantee Corporation (CGC). CGC akan menjamin pinjaman yang anda ambil dari bank. Sekiranya anda menghadapi masalah, CGC akan mengurangkan risiko pemberi pinjaman. Sudah tentu, mereka tidak akan melakukannya tanpa apa-apa balasan. Anda perlu memahami keperluan mereka. Anda juga harus membaca terma dan syarat sebelum memulakan.

Cari Apa Yang Berfungsi Dengan Baik

Akhirnya, anda akan tahu mana pendekatan yang telah anda gunakan berfungsi dengan baik. Ambil perhatian terhadap strategi ini dan gunakannya lagi. Strategi yang gagal mesti dihapuskan untuk membantu perniagaan anda bergerak ke hadapan. Matlamatnya adalah untuk kekal relevan. Sempurnakan pendekatan dan memberi tumpuan lebih kepada mereka yang membawa hasil yang memuaskan.

Pada akhirnya, anda akan melihat perniagaan anda bertambah baik. Anda hanya perlu bersabar. Anda juga perlu bekerja keras dan tidak membiarkan halangan menghalang anda daripada melakukan yang lebih baik. Tidak lama lagi, anda akan melihat hasil positif yang anda selalu harap-harapkan.

No comment for Cara Meningkatkan Perniagaan Kecil Anda Dengan 9 Perkara Ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Meningkatkan Perniagaan Kecil Anda Dengan 9 Perkara Ini

Cara Buat Duit Dengan ClickBank Tanpa Laman Web

Posted at

Cara buat duit dengan ClickBank – Apabila bercakap tentang cara buat duit dengan affilate, pastinya ClickBank adalah salah satu tempat utama yang anda usha,... Read More

Teknik Buat Duit Clickbank CB Method Berhasil Jana USD1,312.70 Dalam Masa 12 Hari

Posted at

Teknik buat duit Clickbank CB Method  – Jika anda tercari-cari teknik buat duit di internet tanpa modal besar, anda telah berada di tempat yang... Read More

Untung RM15,000 Dari Perniagaan Kecil Jual Tudung

Posted at

Untung RM15,000 dari perniagaan kecil jual tudung – Jangan terkejut! Kisah benar seorang pelajar IPT yang nak cari duit lebih untuk tampung perbelanjaan pengajiannya... Read More