HOME
Home » Bisnes » 19 Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal!

19 Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal!

Posted at | Categorised in Bisnes

Cara mengurus kewangan anda – Tidak sedikit orang yang bercita-cita untuk mendapat kebebasan dari segi kewangan. Adakah anda salah seorang daripada mereka?

Jadi, apakah langkah-langkah yang telah anda ambil untuk mencapai matlamat ini? Jika anda hanya hangat-hangat tahi ayam, anda dijamin tidak dapat mengikuti jejak langkah orang yang telah berjaya di luar sana.

Oleh kerana keselamatan kewangan bukan sesuatu yang dapat direalisasikan dalam tempoh sehari-semalam, kita mesti bermula seawal mungkin.

Salah satu caranya ialah dengan cara lengkap untuk mengurus kewangan anda dengan betul. Kerana, walaupun anda mempunyai pendapatan yang besar, tidak ada jaminan untuk menjadikan anda kaya jika cara menguruskan kewangan anda salah!

Nah, artikel ini dicipta untuk memberi inspirasi dan membantu anda meningkatkan cara mengurus kewangan anda dengan betul.

Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal!

Secara umum, artikel ini mengandungi:

Cara orang kaya menguruskan dan mengatur kewangan.
Bagaimana menguruskan kewangan untuk pekerja yang makan gaji.
Kesilapan asas dalam menguruskan kewangan bagi orang Malaysia .

Tanpa berlengah lagi, mari kita mulakan perbincangan di bawah. Selamat membaca, gais!

5 Cara Orang Kaya Mengurus Kewangan

Jika anda suka mengikuti kisah kehidupan orang terkaya di dunia, mereka mempunyai strategi dan cara untuk menguruskan harta benda mereka.

Bukan semua mereka datang dari keluarga kaya, anda tahu gais? Tetapi mereka tahu bagaimana menguruskan kewangan dengan teliti supaya mereka dapat menuai ganjaran kemudian hari.

Oleh itu, ternyata bahawa orang kaya juga memerlukan usaha untuk tetap menjadi kaya. Bagi anda yang ingin mempelajari tips dan triknya, cuba ikuti 5 Cara Orang Kaya Mengurus Kewangan di bawah.

1. Sentiasa mempunyai pelan kewangan

Ramai orang menganggap bahawa rancangan kewangan hanya untuk orang yang sudah mempunyai banyak wang sahaja.

Tetapi sebenarnya tabiat penyediaan pelan kewangan harus diamalkan lebih awal. Termasuk untuk anda yang masih bersekolah, misalnya, anda boleh merancang sebahagian wang saku yang akan digunakan untuk dapat disimpan.

Tidak terdapat rumusan yang pasti untuk menguruskan kewangan, jadi inilah kebiasaan yang mesti dikembangkan dari semasa ke semasa.

Lagipun, pelan kewangan tidak semestinya berfungsi. Sekali lagi, ia memerlukan proses dan pengalaman sehingga anda mendapati formula yang tepat untuk diri anda sendiri.

Ayuh! demi diri anda pada masa akan datang, mulalah belajar untuk membuat rancangan kewangan. Kemudian, anda pada masa akan datang pasti akan berterima kasih kepada diri anda sekarang.

Mempunyai sasaran, boleh membantu anda dalam menyediakan rancangan kewangan. Anda dijamin mempunyai motivasi yang kuat dalam perancangan kewangan dengan kemas.

2. Ketepikan wang untuk dana kecemasan

Selain itu, menyediakan dana kecemasan boleh masuk ke dalam pelan pengurusan kewangan anda pada tahun 2020.

Manfaat untuk menubuhkan dana kecemasan akan dirasai oleh anda apabila tiba-tiba ada peristiwa yang memerlukan wang dengan segera.

Banyak penasihat kewangan berkata jika anda ingin melabur sejumlah besar wang, pastikan anda mempunyai simpanan untuk bertahan sekurang-kurangnya 6 bulan ke depan.

Petua tambahan masih berkaitan dengan dana tambahan adalah untuk menentukan had minima simpanan anda.

Sebagai contoh, anda menetapkan had minima untuk simpanan sebanyak RM300. Oleh itu, apabila nominal dalam tabungan anda berada di bawah RM300, anggaplah anda memiliki hutang kepada diri sendiri. Walaupun anda berhutang kepada diri anda sendiri, anda masih perlu membayarnya dengan segera.

Paling penting, jangan tergoda untuk menggunakan dana kecemasan untuk keperluan yang tidak kritikal dan mendesak.

3. Menggunakan kad kredit dengan bijak

Memang, promosi kad kredit lebih banyak daripada kad debit. Tapi, tepatnya anda harus lebih berhati-hati tentang hal ini. Termasuk, jangan terima semua tawaran kad kredit walaupun kelihatan menarik.

Sekiranya anda merasakan anda boleh membayar bil pada akhir bulan, itu tidak baik. Sekiranya anda mempunyai keraguan apabila anda ingin melakukan transaksi, anda perlu memikirkannya dengan teliti.

Kerana wang kita tidak ditolak dengan segera, kad kredit sering dipilih sebagai cara pembayaran. Alihkan beberapa dana untuk membayar bil kad kredit yang kini boleh dilakukan pada secara online.

Gunakan kad kredit hanya untuk membayar secara ansuran kepada perkara yang sangat penting kepada anda sahaja. Anda tidak harus menggunakan dana kecemasan untuk membayar bil kad kredit.

Jika anda perlu memotong dana kecemasan anda untuk membayar bil kad kredit, itu bermakna penggunaan telah melebihi kemampuan anda untuk membayar, anda faham?

4. Memahami “kuasa melabur”

Sebelum melabur, mula menyimpan! Selepas anda berfikir simpanan anda agak banyak, anda boleh memilih pelaburan.

Pelaburan adalah penting dalam menguruskan kewangan kerana ia dapat menjamin masa depan kewangan, bukan hanya masa kini.

Di samping itu, pelaburan boleh sekaligus untuk anda menjana pendapatan pasif. Satu pelaburan mudah yang nilainya terus berkembang adalah dana bersama seperti ASB.

5. Melaburkan wang untuk meningkatkan kualiti sumber manusia

Jika anda masih muda, mengoptimumkan pelajaran, bukan hanya pendapatan. Tidak dapat dinafikan bahawa pelajaran adalah satu bentuk pelaburan.

Jadi secara tidak langsung, pelajaran adalah satu cara untuk menguruskan kewangan masa depan. Banyak orang yang berjaya yang menekankan pelajaran sebanyak mungkin, maka anda akan menikmati hasilnya nanti.

Anda boleh mencari seseorang yang boleh menjadi model dan mentor dalam apa yang ingin anda pelajari. Mungkin pendapatan tidak banyak, tetapi percayalah pelajaran yang anda dapatkan akan menghasilkan lebih banyak wang dengan kemahiran dan pengalaman yang matang.

Tetapi, kebanyakan dari semua poin di atas ialah menyimpan! Anda tidak akan mempunyai lebih banyak wang jika anda tidak mula menyimpan.

Dan anda tidak akan menjadi kaya jika simpanan anda tidak berkembang. Walau bagaimanapun, tidak perlu menjadi kaya untuk menjalankan cara mengurus kewangan anda di atas. Cukup dengan niat dan mulailah perlahan-lahan.

Sentiasa ingat, “Jangan simpan apa yang tersisa selepas berbelanja, tetapi belanjakan apa yang tersisa selepas menyimpan”.

5. Bagaimana Mengurus Kewangan Untuk Gaji Kecil

Jika gaji kami biasa-biasa saja, nampaknya sukar untuk menguruskan kewangan, terutamanya untuk mengetepikan wang untuk pelaburan.

Walau bagaimanapun, tidak dapat dielakkan, anda perlu MEMAKSA diri anda sendiri supaya keadaan kewangan tidak stagnan di masa hadapan.

Anda perlu melabur jika anda ingin mempunyai masa depan kewangan yang lebih baik. Walaupun pendapatan anda biasa-biasa saja, jangan merasa kecewa, anda boleh sahaja mulakan bisnes online tanpa modal besar ini.

Kerana, terdapat banyak orang yang berjaya menguruskan kewangan walaupun gaji bulanan kecil. Lihat cara berikut.

1. Jejak perbelanjaan anda selama sebulan

Petua tentang bagaimana untuk menguruskan kewangan peribadi dengan gaji yang kecil terlebih dahulu adalah untuk mencuba untuk mengesan perbelanjaan anda selama sebulan.

Jika jangka masa terlalu lama, ia pasti mengelirukan ke mana pendapatan kita belanjakan.

Cuba anda bermula dari bulan ini anda merekodkan setiap wang yang anda belanjakan. Tidak kira berapa kecil, ia mesti diperhatikan.

Kemudian pada akhir bulan, analisis apa-apa perbelanjaan yang ditanggung. Adakah semua atau sebahagian besar keperluan yang anda perlukan atau hanya keinginan?

Terdapat juga kesan sampingan positif dengan menjejaki perbelanjaan ini. Anda berfikir dua kali setiap kali anda ingin membeli sesuatu, kerana rekod kewangan telah menjadi beban tanggungjawab.

2. Mulakan perancangan untuk menyelamatkan kewangan

Masih tidak pasti strategi mana yang terbaik untuk misi menyelamat kewangan anda? Jangan risau, mulailah dengan perancangan.

Dengan mula merancang, anda hanya boleh tahu apa yang sesuai atau tidak untuk diri anda sendiri.

Anda boleh mencari inspirasi dari orang yang anda kagumi, tetapi ingat anda harus menjadi realistik dalam keadaan semasa anda.

Satu lagi tip untuk merancang tabungan ialah menyediakan dana kecemasan. Setiap kali anda menerima gaji, segera memisahkan dana untuk perbelanjaan setiap hari dan untuk kecemasan.

Mungkin anda tidak akan merasakan faedah sekarang, tetapi percayalah anda akan sangat dibantu apabila terdapat peristiwa kecemasan yang tiba-tiba.

3. Mengurangkan perbelanjaan dengan bijak

Untuk mendapatkan lebih banyak wang untuk melabur, anda perlu berkorban di bahagian perbelanjaan anda.

Sebagai contoh, untuk tempat tinggal anda mungkin mempertimbangkan untuk berpindah ke lokasi yang lebih murah.

Jika anda sudah memaksimumkan perbelanjaan terbesar anda, anda boleh memotong belanjawan yang tidak terlalu mendesak.

Contohnya termasuk keahlian gim, mematikan lampu dan soket plug apabila tidak digunakan. Walau begitu, ia mesti bijak dalam memotong belanjawan. Jangan menyeksa anda.

4. Bayar hutang faedah tinggi terlebih dahulu

Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal

Petua ini dikenakan kepada anda yang mempunyai hutang dengan lebih daripada satu institusi kewangan. Anda boleh cuba membuat senarai ansuran nominal dan faedah yang dikenakan.

Selanjutnya cuba selesaikan hutang daripada kepentingan tertinggi dahulu. Dengan melakukan ini, anda akan dapat membayar pinjaman lebih cepat.

Di samping itu, teruskan membayar hutang dengan tepat pada masanya. Hutang yang lewat dibayar biasanya dikenakan faedah tambahan.

Atau cara terbaik adalah untuk mencari ansuran dengan bunga sifar peratus supaya ia tidak membebankan anda.

5. Tukar beberapa tabiat

Sesetengah tabiat kecil boleh menyebabkan beberapa transaksi, anda tahukan? Sebagai contoh, semudah scroll halaman pasaran utama seperti Shopee atau Lazada dengan pelbagai promo dan diskaun, ia benar-benar boleh menyebabkan membeli sesuatu yang tidak diperlukan.

Memang patut anda mencari promo dan diskaun apabila anda ingin membeli sesuatu, tetapi jangan biarkan ia berlarut-larutan ya.

6. Carikan pendapatan tambahan

Sekiranya anda telah memotong banyak perbelanjaan tapi masih tidak mempunyai kesan besar untuk menjimatkan gaji, mungkin cara lain adalah dengan mencari pendapatan tambahan.

Anda boleh menggunakan kaedah ini jika anda mempunyai cukup masa dan tenaga. Jangan biarkan aktiviti mendapatkan pendapatan tambahan, anda mengabaikan kerjaya utama anda.

9 Kesalahan Mengurus Kewangan Peribada

Anda ingin tahu, kesilapan orang kita mengenai cara menguruskan kewangan peribadi yang lain?

Mari lihat senarai di bawah. Siapa tahu, ini boleh menjadi bahan penilaian anda dalam menguruskan kewangan.

1. Berfikir bahawa Penjimatan adalah Sama seperti Pelaburan

Satu kajian menyatakan bahawa 79% generasi muda Indonesia mengetepikan pendapatan mereka untuk tabungan.

Mereka juga berfikir bahawa simpanan adalah sama seperti pelaburan. Malah, penjimatan dan pelaburan tidak sama.

Menyimpan wang adalah aktiviti untuk mengetepikan wang untuk disimpan dan digunakan pada bila-bila masa.

Biasanya wang itu didepositkan dalam akaun bank yang tidak memberikan pulangan, atau menyediakan pulangan yang sangat kecil.

Sementara itu, pelaburan adalah strategi kewangan jangka panjang dengan menjimatkan wang ke atas instrumen pelaburan yang memberikan pulangan ke atas simpanan.

Contoh-contoh instrumen pelaburan adalahhartanah, ASB, pelaburan emas, saham dan sebagainya.

2. Kehidupan dari Gaji hingga Gaji

Satu lagi kesilapan menguruskan kewangan peribadi anda adalah hanya bergantung kepada gaji. Kebanyakan orang Malaysai tidak memikirkan sumber pendapatan lain selain daripada gaji bulanan. Ini adalah kesilapan besar.

Kerana, mungkin anda memerlukan wang untuk membayar keperluan mendesak atau, lebih buruk, anda kehilangan pekerjaan anda.

Itulah sebabnya ahli kewangan mencadangkan generasi muda mempunyai sumber pendapatan lain seperti dari perniagaan kecil, perniagaan sampingan dan pelaburan yang menjana pendapatan pasif.

3. Menggabungkan Akaun Simpanan dan Akaun Harian

Hasrat untuk menabung setiap bulan akan jadi sia-sia jika anda hanya mempunyai satu akaun.

Wang lebih mudah habis kerana anda merasakan anda masih mempunyai banyak wang dalam akaun anda. Sekiranya anda ingin mengumpul wang secara serius, anda harus memisahkan akaun untuk keperluan transaksi harian dan akaun simpanan.

4. Penjimatan Selepas Beli-belah yang Puas

Sekiranya anda melakukan ini, kemungkinan besar tiada apa yang akan anda simpan.

Sekiranya ada, nilainya terlalu kecil. Sebenarnya, mengetepikan wang untuk pelaburan perlu dilakukan sebelum anda berbelanja.

Iaitu, selepas mendapat gaji, potong terlebih dahulu untuk simpanan. Selebihnya, gunakannya untuk belanja.

Untuk mengelakkan anda daripada menyalahgunakan cara menguruskan kewangan peribadi, anda boleh menggunakan perkhidmatan auto-debit (pengeluaran automatik dana) dari bank untuk simpanan atau pelaburan.

Jadi anda tidak mempunyai peluang untuk membelanjakannya terlebih dahulu.

5. Tidak mempunyai Dana Kecemasan

Jangan sekali-kali sampai anda mengalami peristiwa yang membuat anda perlu membelanjakan wang di luar rancangan itu.

Contohnya kenderaan tiba-tiba rosak, atau anda jatuh sakit? Sekiranya anda tidak mempunyai dana kecemasan, bersiaplah untuk mengalami kesulitan kewangan.

Di samping tabungan dan pelaburan, perancang kewangan juga mengesyorkan kita mempunyai dana kecemasan. Bilangan idelnya, minimum 3 kali ganda pendapatan kami selama sebulan. Contohnya jika gaji kita RM1,000, simpanan kecemasan anda haruslah sebanyak RM3,000.

6. Tidak Memperhatikan Perbelanjaan Kecil

Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal

Kebanyakan orang hanya mengawasi perbelanjaan rutin seperti membayar bil utiliti, ansuran kad kredit, perbelanjaan bulanan dll.

Walau bagaimanapun, ramai yang tidak mengawasi perbelanjaan kecil seperti tempat letak kereta, makanan ringan, wang tol dll. Malah, perbelanjaan bukan rutin ini sering menjadi punca kebocoran.

Alangkah baiknya jika anda mencatatkan semua perbelanjaan. Sudah tentu ini akan membantu anda mengawal kewangan anda.

Untuk membantu anda merekod perbelanjaan, kini terdapat aplikasi untuk rekod perbelanjaan yang anda boleh muat turun secara percuma.

7. Tidak mempunyai insurans

Ramai orang Malaysia belum menyedari pentingnya insurans untuk kewangan peribadi. Malah, insurans boleh menjadi pelindung yang menghalang anda daripada muflis.

Contohnya anda mengalami kemalangan lalu lintas. Selain kecederaan anda, kereta anda rosak teruk.

Sekiranya anda mempunyai insurans kereta, beban kewangan yang anda alami mungkin lebih ringan. Anda boleh menuntut insurans kereta untuk melindungi kerosakan pada kereta anda.

Walau bagaimanapun, jika tidak, anda perlu menanggung pelbagai bebanan. Selain perlu membayar perbelanjaan perubatan anda, anda juga perlu membelanjakan wang untuk membaiki kenderaan.

Nota:

Jom jimat
Jom Bebas Hutang
Langkah efektif untuk peluang bisnes

Tags :

No comment for 19 Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to 19 Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal!

Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular di Malaysia

12 Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular di Malaysia

Posted at

12 Jenama tudung paling laris dan popular di Malaysia – Fesyen tudung sederhana telah menjadi trend baru-baru ini kerana lebih banyak gedung fesyen di... Read More

Rahsia Bisnes Tudung Dan Cara Nak Jual Tudung di Internet

Rahsia Bisnes Tudung Dan Cara Nak Jual Tudung Di Internet

Posted at

Rahsia bisnes tudung dan cara nak jual tudung di internet –¬†Tips dan cara memulakan perniagaan tudung, modal permulaan dan perancangannya. Fesyen tudung semakin tinggi... Read More

Bagaimana Untuk Memulakan Bisnes Tudung Dengan Modal Kecil

Bagaimana Untuk Memulakan Bisnes Tudung Dengan Modal Kecil?

Posted at

Bagaimana untuk memulakan bisnes tudung dengan modal kecil? Apakah rahsia bisnes jual tudung ini yang membolehkan seorang pelajar untung sehingga RM15,000 sebulan? Jika anda... Read More

Tips Pemasaran Perniagaan Di Rumah Yang Berkesan

Tips Pemasaran Perniagaan Di Rumah Yang Berkesan

Posted at

Tips pemasaran perniagaan di rumah yang berkesan yang anda perlu patuhi, salah satu perkara yang paling berguna untuk pemilik perniagaan kecil di rumah adalah... Read More

Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

100 Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Posted at

Peluang perniagaan kecil untung besar! Dengan modal kecil yang sangat menguntungkan dan perniagaan yang menjanjikan pendapatan yang besar, sesuai untuk pemula yang ingin berjaya... Read More