HOME
Home » Bisnes » Cara Membeli Rumah Lelong Supaya Anda Tidak Rugi

Cara Membeli Rumah Lelong Supaya Anda Tidak Rugi

Posted at | Categorised in Bisnes

1. Pelajari Asas Rumah Lelong

Rumah lelong adalah hartanah yang telah dirampas oleh bank atau Mahkamah Tinggi, terutamanya kerana pemiliknya gagal menyelesaikan pembayaran gadai janji atau berhenti menyewa.

2. Mengenal pasti hartanah yang betul

Bagi mereka yang baru menceburkan diri dalam bidang pelaburan rumah lelong, mereka mungkin tidak tahu bagaimana mencari hartanah yang dilelong dengan potensi pelaburan yang baik dan adakah harga rizab cukup menarik bagi mereka untuk membuat tawaran.

Sebagai permulaan, prinsipal Twincrest Properties Sdn Bhd, Betty Chan mengesyorkan memantau rumah yang terletak di kawasan yang sudah mapan, seperti Mont’Kiara, Kota Damansara, Cheras dan Seri Kembangan, kerana lokasi-lokasi ini mempunyai permintaan siap untuk disewa dan dibeli yang tinggi.

Selepas itu, seseorang harus membandingkan “reserve price” dengan rumah yang serupa di kawasan itu.

Cara Membeli Rumah Lelong

Cara Membeli Rumah Lelong

3. Kaji Kawasan Kejiranan

Langkah seterusnya adalah mengunjungi rumah yang hendak dilelong yang anda sasarkan untuk memeriksa keadaannya dan kawasan sekitarnya.

Menurut pengarah eksekutif AuctionGuru.com.my, Gary Chia, juga penting untuk mengetahui lokasi dan melakukan kajian perbandingan mengenai potensi penghayatan hartanah dengan yang ada di pasar primer dan sekunder untuk menilai pasaran sewa di kawasan itu menjadi pertimbangan.

Walaupun bahagian dalam rumah lelong biasanya tidak dapat diakses, penawar yang berpotensi dapat melakukan pemeriksaan luaran dan mengetahui perincian tentang pemilik sebelumnya dan sejarah harta tanah dari jiran. Juga, cubalah untuk mengetahui sama ada harta tanah masih dihuni.

4. Lakukan penyelidikan anda

Sesuatu yang menyakitkan kepala yang mungkin timbul ketika membeli rumah lelong adalah ketika anda mengetahui ada private caveat di atasnya. Ini bermaksud rumah tersebut telah “dikunci” oleh pembida lain tetapi masih layak dilelong.

Sekiranya terdapat private caveat, kemungkinan bank tidak akan membiayai rumah tersebut. Namun, caveat itu dapat dihapus dengan mengajukan permohonan ke mahkamah. Ini akan memakan masa sekitar dua hingga tiga bulan.

Sekiranya anda ingin mengelakkan masalah, anda harus melakukan pencarian hak milik di pejabat tanah yang berkenaan.

5. Membuat Persediaan

Dapatkan salinan proklamasi penjualan (POS) dan syarat penjualan (COS) dari pelelong atau peguam untuk memahami semua butiran mengenai rumah lelong yang diinginkan, deposit yang harus anda siapkan, dan kos yang harus ditanggung atau dikecualikan oleh institusi kewangan.

Selain itu, anda disarankan untuk memeriksa kelayakan anda untuk pinjaman gadai janji dan mendapatkan nasihat undang-undang mengenai COS sebelum lelong.

6. Membida

A. Lelong biasa

(i) Pendaftaran – daftarkan diri anda dengan pelelong sebelum lelongan bermula. Pembida individu perlu membawa kad pengenalannya, draf bank untuk deposit, dan dana tambahan untuk menambah kemungkinan perbezaan deposit antara harga rizab dan harga penawaran yang berjaya. Bagi pembida syarikat, mereka perlu membawa memorandum dan artikel syarikat, sijil penggabungan (Borang 9), pengembalian peruntukan saham (Borang 24), surat kebenaran, kad pengenalan, draf bank untuk deposit dan dana tambahan.

(ii) Tetapkan had – kegairahan membida, keinginan untuk mendapatkan rumah anda, dan suasana persaingan dapat membuat anda melampaui anggaran, jadi adalah bijak mengetahui had anda. Akan berguna untuk menggariskan beberapa strategi pembidaan dan perlu diingat bahawa bersikap tenang, yakin, dan strategik adalah kunci untuk berjaya membida.

(iii) Apabila berjaya membida – lelongan akan diselesaikan apabila tawaran tertinggi dipanggil tiga kali oleh pelelong. Pembida yang berjaya dikehendaki menandatangani kontrak penjualan, membayar deposit harga penawaran, dan menyelesaikan baki dalam 90 atau 120 hari.

Untuk hatranah LACA, seseorang perlu menyiapkan draf bank yang setara dengan 5% dari harga rizab sebagai deposit, dengan baki harga pembelian dijelaskan dalam 90 hari dari tawaran yang berjaya. Sebaliknya, deposit untuk harta tanah bukan LACA adalah 10% dan tempoh untuk menyelesaikan baki adalah 120 hari.

(Non-judicial auctions, more commonly known as LACA or loan agreement cum assignment cases, are not regulated by any legislation and the property has not been issued a title. “Even if it has been issued a title, it would still be under the name of the developer)

(iv) Tambahan tunai – pembida juga harus menyediakan wang tunai tambahan pada hari lelongan untuk menambah perbezaan jumlah deposit antara harga bidaan yang berjaya dan harga rizab. Jumlah itu mesti dibayar sejurus selepas lelongan.

Sekiranya anda tidak memenangi tawaran, anda boleh mendapatkan kembali draf bank anda dari pelelong selepas lelong.

Untuk maklumat lanjut baca di sini…

Tips membeli rumah lelong dengan selamat
300 Idea perniagaan kecil terbaik
17 Cara menjana wang secara online
Idea perniagaan kecil yang popular
Sistem pembayarn terbaik untuk perniagaan anda

 

Tags :

No comment for Cara Membeli Rumah Lelong Supaya Anda Tidak Rugi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Membeli Rumah Lelong Supaya Anda Tidak Rugi

Idea Perniagaan Kecil

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 19 Idea Perniagaan Yang Terbaik

Posted at

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 50 Idea Bisnes yang boleh dimulakan dari rumah. Untuk memulakan salah satu perniagaan dari rumah ini, anda tidak... Read More

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular Di Malaysia

Posted at

Idea perniagaan kecil yang popular Di Malaysia. Ramai orang yang mencari idea untuk memulakan perniagaan kecil di Malaysia, sering kelihatan keliru tentang beberapa aspek.... Read More

Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

17 Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

Posted at

Anda ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah? Anda ingin mengetahui cara menjana wang dalam talian yang dapat membiayai kehidupan anda apabila coronavirus... Read More

5 Tip Membeli Rumah Lelong Dengan Cepat Mudah Dan Selamat

Posted at

Ramai yang ingin membeli rumah lelong dengan cepat mudah dan selamat. Tapi soalnya bagaimana? Anda harus tahu selok belok bagaimana membeli rumah lelong untuk... Read More

Bekerja Dari Rumah Kerana Wabak Coronavirus

66% Pekerja Sekarang Bekerja Dari Rumah Kerana Wabak Covid-19

Posted at

Amerika Syarikat kini menjadi pusat wabak COVID-19. Dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang ketat, semakin ramai orang bekerja dari rumah semasa peraturan koronavirus. Dengan 66%... Read More