HOME
Home » Cryptocurrency » Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Cara membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin  – Akhir-akhir ini, Bitcoin telah mengambil jalan tengah di negara-negara yang semakin meningkat seperti Venezuela. Di sana, Bitcoin telah diadopsi secara tidak rasmi oleh Venezuela sebagai pilihan mata wang pilihan mereka.

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Walaupun Bitcoin juga terdedah kepada imej sebagai mata wang pilihan untuk orang yang mempunyai niat jahat, seperti penipu dan pengubahan wang haram, ia tidak dapat dibandingkan dengan kebaikan yang dilakukan oleh cryptocurrency kepada orang ramai. Teknologi di belakang Bitcoin masih dalam tahun-tahun awalnya, dan selamat untuk mengatakan bahawa yang terbaik belum diketahui.

Tetapi bagi mereka yang masih tertanya-tanya apa itu Bitcoin dan apa yang berada di belakang semua gembar-gembur ini, terus membaca untuk memahami dengan istilah orang awam tentang apa itu Bitcoin sebenarnya , bagaimana untuk melabur dalam Bitcoin, dan bagaimana ia boleh memberi manfaat kepada anda.

Apa Itu Bitcoin?

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Bitcoin adalah mata wang digital yang dibuat pada bulan Januari 2009. Ia mengikuti idea-idea yang ditulis dalam kertas putih oleh Satoshi Nakamoto yang misteri, yang identiti sebenarnya masih belum disahkan. Bitcoin menawarkan janji yuran transaksi yang lebih rendah daripada mekanisme pembayaran dalam talian tradisional dan dikendalikan oleh pihak tidak dikawal oleh mana-mana kerajaan, tidak seperti mata wang yang diterbitkan oleh kerajaan.

Tujuan di sebalik Bitcoin adalah untuk membolehkan seseorang menghantar wang secara langsung kepada orang lain. Jenis transaksi ini dikenali sebagai “peer-to-peer”.

Cara Membeli Bitcoin

Dalam erti kata lain, Bitcoin membolehkan anda membayar orang lain secara langsung, sama ada mereka blok atau di seluruh dunia. Kedua-dua pihak tidak perlu menggunakan pihak ketiga yang dipercayai seperti bank atau Paypal untuk memproses urus niaga mereka (dan terutama membayar yuran penghantaran wang mereka yang tinggi). Seperti yang anda dapat lihat, transaksi peer-to-peer sangat berkesan.

Untuk mudah faham, Bitcoin adalah mata wang maya atau rujukan kepada teknologi. Anda boleh melakukan transaksi dengan cek, wire transfer, atau wang tunai. Anda juga boleh menggunakan Bitcoin (atau BTC), di mana anda merujuk pembeli ke kunci awam (klik untuk tahu apa itu kunci awam dan kunci peribadi) anda, yang merupakan kod panjang keselamatan yang disulitkan dengan 16 simbol yang berbeza. Pembeli memberikan kod (kunci awam) dengan telefon pintarnya kepada anda untuk anda membuat pembayaran cryptocurrency kepadanya.

Dalam kata lain; cryptocurrency adalah pertukaran maklumat digital yang membolehkan anda membeli atau menjual barangan dan perkhidmatan. Transaksi tersebut sangat selamat dan  dengan membuat transaksi pada rangkaian komputer peer-to-peer yang sama dengan Skype, atau BitTorrent, sistem perkongsian fail lain.

Apakah Faedah Bitcoin

Terdapat banyak manfaat apabila memiliki dan HODLing Bitcoin. Walaupun ia pada asalnya diwujudkan sebagai satu bentuk pembayaran elektronik atau sistem pengiriman wang, ia telah terbukti menjadi nilai yang hebat. Anda boleh mengatakannya sebagai “emas digital.”

Untuk memberi anda gambaran yang lebih baik mengenai manfaat Bitcoin, berikut adalah 5 kelebihan utama cryptocurrency:

Tidak boleh patah balik (reversal) dan tidak berubah

Setelah pengesahan, transaksi tidak dapat diterbalikkan (reversal) oleh sesiapa pun. Tiada sesiapa, bermaksud tiada sesiapa!. Bukan anda, bukan bank anda, bukan presiden Amerika Syarikat, bukan Satoshi, bukan pelombong anda. Tiada sesiapa. Jika anda menghantar wang, anda menghantarnya. Tempoh. Tidak seorang pun boleh membantu anda, jika anda salah  hantar dana anda kepada penipu atau jika penggodam mencuri crypto dari komputer anda. Tidak boleh diselamatkan!

Tanpa Nama

Sama ada transaksi atau akaun disambungkan ke identiti dunia sebenar. Anda menerima Bitcoins pada alamat yang dipanggil, yang secara rawak kelihatan rantaian sekitar 30 aksara. Walaupun biasanya mungkin untuk menganalisis aliran transaksi, tidak semestinya menghubungkan identiti dunia sebenar pengguna dengan alamat tersebut.

Cepat dan tanpa sempadan

Transaksi itu disebarkan hampir dengan serta-merta dalam rangkaian dan disahkan dalam beberapa minit. Oleh kerana mereka berlaku dalam rangkaian komputer global, mereka sama sekali tidak peduli dengan lokasi fizikal anda. Tidak mengapa jika saya menghantar Bitcoin kepada jiran saya atau kepada orang lain di seberang dunia.

Sangat selamat

Dana Bitcoin dikunci dalam sistem kriptografi utama awam. Hanya pemilik kunci persendirian boleh menghantar cryptocurrency. Kriptografi yang kuat dan keajaiban bilangan nombor yang besar menjadikannya mustahil untuk memecahkan skema ini. Alamat Bitcoin lebih selamat daripada Fort Knox.

5. Tanpa izin

Anda tidak perlu meminta kebenaran sesiapa pun untuk menggunakan cryptocurrency. Ia hanya perisian yang boleh dimuat turun oleh semua orang secara percuma. Selepas anda memasangnya, anda boleh menerima dan menghantar Bitcoins atau kriptografi lain. Tiada siapa yang boleh menghalang anda. Tidak ada penjaga pintu.

Ringkasnya, ini adalah manfaat untuk memiliki bitcoin:

Cara baru untuk berurus niaga di luar kerajaan (dan tanpa orang tengah).
Cara untuk mendapatkan 100% kawalan ke atas wang anda, di luar bidang pengaruh organisasi, kerajaan, atau bank.
Pelaburan yang baru, sangat tidak menentu yang mungkin menjadikan ramai orang kaya.

Di Mana Nak Beli Bitcoins

Pada dasarnya ada beberapa cara anda dapat membeli dan memegang Bitcoins – perlombongan, perdagangan, ATM Bitcoin atau menerima gaji (atau pembayaran untuk servis) dalam bentuk Bitcoins.

Di antara banyak cara untuk mendapatkan Bitcoin ialah dengan membeli Bitcoin pada pertukaran (Exchanger) cryptocurrency adalah yang paling mudah dan paling murah. Walaupun terdapat puluhan tempat pertukaran crypto yang membolehkan anda membeli Bitcoins dengan fiat atau kad kredit, mereka masih terhad berdasarkan lokasi geografi anda.

Jika anda berada di Malaysia, sebagai contoh, anda tidak akan dapat menggunakan pertukaran seperti Coinbase atau Kraken untuk membeli atau menjual Bitcoins. Sebaliknya, pilihan terbaik anda akan menjadi platform perdagangan peer-to-peer seperti Remitano – salah satu pertukaran cryptocurrency terbaik dalam rantau ini.

Remitano membolehkan pengguna untuk membeli, menjual atau menukar mata wang kriptografi dan fiat serta-merta. Fikirkan ia sebagai pasaran untuk cryptocurrencies. Anda boleh membeli Bitcoins di Remitano dengan mudah dengan memilih penjual yang dipercayai di platform dan memindahkan mata wang fiat anda ke dalam akaun banknya. Setelah penjual telah mengesahkan bahawa dana telah diterima, Remitano akan melepaskan Bitcoins – yang diadakan di escrow di platform itu – ke dompet Bitcoin anda di Remitano.

Dan seperti itu, anda telah membeli Bitcoins menggunakan mata wang fiat negara anda sendiri. Platform ini adalah salah satu daripada platform peer-to-peer yang terbesar dan paling dipercayai yang merupakan pilihan utama bagi majoriti pengguna dalam pasaran yang sedang berkembang, dan kini dengan pesatnya memperluas jangkauannya ke rantau lain di seluruh dunia.

Cara Beli Bitcoin di Remitano

Membeli Bitcoin di Remitano jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Sebaik sahaja anda lulus proses KYC – atau juga dikenali sebagai Know Your Customer – anda boleh mula membeli atau menjual kriptografi dengan mata wang fiat negara anda.

Untuk membeli Bitcoin / Ethereum / Bitcoin Tunai / USDT / Ripple / Litecoin pada Remitano, ikuti langkah berikut:

Langkah 1: Dari homepage https://remitano.com, skroll ke bawah, Cari 1 penjual dari ‘Senarai penjual’ dan klik “Beli”.

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Langkah 2: Masukkan jumlah coin yang anda ingin beli

Langkah 3: Isi Alamat Wallet anda

Langkah 4: Klik pada [Beli BTC / ETH / BCH / USDT / XRP / LTC] untuk membuka perdagangan.

Langkah 2: Masukkan jumlah duit syiling yang anda ingin beli Langkah 3: Isi Alamat Wallet anda Langkah 4: Klik pada [Beli BTC / ETH / BCH / USDT / XRP / LTC] untuk membuka perdagangan.

Langkah 5: Salin nombor akaun penjual dari halaman perdagangan.

Akses perbankan internet anda dan bayar penjual melalui INSTANT TRANSFER.

Langkah 6: Kemudian Tekan [I have paid seller] dan tunggu penjual untuk mengesahkan. Anda akan kehilangan wang jika anda tidak klik I have paid seller.

Dan semudah itu! Terdapat banyak pilihan hari ini untuk membeli atau menjual Bitcoin di bursa peer-to-peer, tetapi ia adalah yang terbaik untuk berurus niaga dengan platform yang dipercayai seperti Remitano yang telah ada sejak dahulu sebelum bull run 2017.

SHARE TO EARN!

Dapatkan segera BTC 0.01 (~ 420.00 MYR) untuk setiap rakan anda yang menyertai Remitano. Ketahui lebih lanjut…

Apa itu Bitcoin?

Apakah Blockchain Wallet
Share this post:
Tags :

No comment for Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia Dan Cara Mengelakkannya

5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Posted at

5 Penipuan Crypto yang Paling Biasa di Malaysia (dan Cara Menghindarinya) Kriptografi sentiasa mempunyai raputasi yang buruk. Sama ada suka atau tidak, ruang crypto... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Posted at

Blockchain Wallet (dompet): Panduan lengkap untuk pemula sebuah dompet blockchain adalah perkara pertama yang anda perlukan sebelum anda membeli Bitcoin atau sebarang kriptografi. Tetapi... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Posted at

Inilah Wallet Bitcoin yang paling selamat dan paling mudah pada tahun 2020! Tanpa Wallet Bitcoin, tidak ada tempat untuk menyimpan cryptocurrency anda. Sama ada... Read More

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Posted at

Bagaimana saya mendapat Bitcoin pertama saya oleh Ali Rizvi Jadi, bagaimana saya mendapatkan Bitcoin pertama saya? Itu topik yang menarik untuk ditulis. Saya selalu... Read More

Masa Depan Bitcoin Sorotan 2020 Kelihatan Lebih Cerah

Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih Cerah?

Posted at

Masa depan Bitcoin kelihatan lebih cerah daripada yang pernah ada. Adakah anda sedang memegang Bitcoin? Atau adakah anda merancang melabur di Bitcoin tahun ini?... Read More