HOME
Home » Cryptocurrency » Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Blockchain Wallet (dompet): Panduan lengkap untuk pemula sebuah dompet blockchain adalah perkara pertama yang anda perlukan sebelum anda membeli Bitcoin atau sebarang kriptografi. Tetapi sebelum anda mendapat satu untuk diri sendiri, lebih baik untuk anda mengetahui, apa itu blockchain dengan membaca di sini https://en.wikipedia.org/wiki/Blockchain dan …

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Wallet (dompet) Blockchain adalah perkara pertama yang anda perlukan sebelum anda membeli sebarang cryptocurrency. Tetapi sebelum anda mendapatkannya untuk diri sendiri, sebaiknya anda membiasakan diri dengan apa itu dompet blockchain dan pelbagai jenis dompet yang ada.

Terdapat banyak dompet blockchain berdiri di pasaran. Tetapi terdapat juga dompet yang dimasukkan ke dalam akaun pengguna dalam pertukaran crypto atau platform perdagangan.

Antara penyedia dompet crypto terkemuka di Malaysia, Remitano menyediakan salah satu dompet blockchain yang paling dipercayai dan popular di pasaran.

Apakah Itu Wallet Blockchain?

Tidak seperti wallet (dompet) biasa yang kita bawa di dalam poket untuk menyimpan wang kita, dompet blockchain sebenarnya TIDAK menyimpan mata wang kriptografi fizikal (kerana aset digital sememangnya maya). Sebaliknya, ia hanya menyimpan rekod setiap transaksi yang anda buat kemudian menyimpan rekod-rekod tersebut pada blockchain.

Dompet blockchain adalah kod boleh laku yang membolehkan pengguna menghantar dan menerima mata wang digital sambil memantau imbangan mereka serta sejarah urus niaga mereka.

Dompet blockchain telah dibangunkan seawal 2011 oleh Blockchain – sebuah syarikat yang dicipta oleh Nicolas Cary dan Peter Smith – dengan dompet mereka di Blockchain.com (sebelum ini dikenali sebagai Blockchain.info) menjadi salah satu yang paling popular di pasaran. Sejak itu, beberapa aplikasi proprietari telah digabungkan ke dalam dompet Blockchain untuk meningkatkan pengalaman pengguna dan keselamatan.

Bagaimana Wallet Blockchain Berfungsi?

Sebuah wallet blockchain menyimpan kunci awam dan peribadi setiap transaksi. Untuk transaksi pembayaran untuk mendapat kebenaran, dompet perlu berhubung dengan blockchain untuk membenarkan pemilik dompet menghantar atau menerima satu atau lebih mata wang kriptografi.

Itulah yang berlaku di permukaan. Anda mesti tertanya-tanya, apa yang berlaku di belakang tabir yang memastikan pengalihan transaksi crypto selamat?

Untuk mempunyai idea yang lebih baik tentang bagaimana fungsi dompet blockchain, kita harus terlebih dahulu memahami apa kunci peribadi dan awam.

Kunci Awam Dan Peribadi – Sekeru dan Bolts Dompet Blockchain

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Kekunci-kekunci ini hanyalah pasangan nombor kriptografi yang berlainan. Seperti namanya, pengguna boleh berkongsi kunci awam mereka dengan sesiapa tetapi kunci peribadi mesti disembunyikan.

Sumber: rapidsslonline.com

Kunci awam digunakan untuk membuka kod tertentu pada blockchain, di mana ia hanya akan berlaku apabila kunci awam dipadankan dengan kunci persendirian yang betul. Kandungan dompet hanya dapat dilihat apabila kod tersebut dipadankan.

Begitu juga, apabila kunci transaksi peribadi dan awam adalah padanan tepat, anda akan dapat melihat nilai aset anda di dompet blockchain anda.

Sebagai contoh:

Anda akan menerima bayaran dalam Bitcoin ke dalam dompet anda. Pengirim kemudian akan menetapkan alamat dompet anda sebagai pemilik mata wang tertentu.

Tetapi sebelum anda dapat melakukan apa-apa dengan aset anda, kunci awam yang diperuntukkan kepada aset digital mesti sepadan dengan kunci peribadi dompet anda. Sekiranya kedua-dua kunci adalah berpadanan, anda akan melihat peningkatan jumlah cryptocurrency anda.

Setelah itu berlaku, urus niaga tersebut dianggap selesai, dicatatkan pada Blockchain, dan perubahan dipaparkan dalam dompet.

Seterusnya, mari bercakap mengenai pelbagai jenis dompet blockchain.

Jenis Wallet Blockchain

Pada masa ini, terdapat 8 jenis dompet blockchain yang terdapat di pasaran:

1. Wallet Software

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Dompet Blockchain ini adalah program perisian yang pengguna boleh pasang pada peranti mudah alih mereka atau desktop dan boleh juga digunakan dalam talian.

Salah satu perisian atau dompet web yang paling popular adalah MyEtherWallet, di mana ia boleh dengan mudah digabungkan dengan sambungan penyemak imbas web Metamask untuk akses ke dompet blockchain anda.

2. Desktop wallets

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Dompet jenis ini  hanya boleh dimuat turun dan digunakan sama ada pada komputer riba atau PC. Penggunaannya terhad kepada mesin yang dipasangnya. Dompet desktop sangat selamat tetapi pengguna perlu memastikan sistem mereka tidak terdedah kepada serangan virus atau malware kerana ia mungkin menyebabkan kehilangan dana.

Apakah Desktop Wallet?

Cryptocurrency telah menjadi begitu popular hari ini, berkat inovasi teknologi yang memukau. Bagi pelabur untuk berdagang dalam mata wang digital, mendapatkan dompet desktop terbaik pada tahun 2020 adalah salah satu prasyarat.

Kita tidak boleh melakukan transaksi tanpa dompet cryptocurrency. Dompet crypto adalah seperti akaun bank yang boleh digunakan untuk menghantar dan menerima mata wang digital.

Oleh kerana dompet digital tidak didaftarkan di bawah undang-undang mana-mana negara, maka adalah penting untuk berhati-hati memilih dompet cryptocurrency untuk transaksi digital.

Semasa memilih dompet desktop crypto yang terbaik, anda boleh memilih dompet cryptocurrency universal yang menyokong lebih daripada satu cryptocurrency.

Senarai 10 Dompet Desktop Terbaik Tahun 2020

List of 10 best desktop wallets review in 2020

  • Electrum
  • Exodus
  • Guarda
  • Jaxx Liberty
  • Armory
  • Green Address
  • Atomic Wallet
  • MultiBit HD
  • Bitcoin Core
  • CoPay

1. Electrum

Mari mulakan dengan tinjauan dompet elektrum. Adakah anda tahu kira-kira 10 peratus daripada semua transaksi bitcoin berlaku di Electrum? Wallet bitcoin desktop ringan ini menyokong pelbagai sistem operasi seperti Windows, Mac, dan lain-lain.

Ia diintegrasikan dengan dompet perkakasan premium seperti TREZOR, KeepKey dan Ledger Nano S. Sebagai pembekal perkhidmatan, elektrod mengenakan yuran transaksi, dan yuran default adalah kadar rata 0.2 mBTC. Ia tidak sesuai untuk pemula dan hanya menyokong bitcoin.

Download Electrum wallet

2. Exodus

Dompet cryptocurrency desktop sepenuhnya, Exodus menyokong lebih dari 30 cryptocurrencies termasuk Bitcoin, Litecoin, Dash, Zcash, Ethereum di kalangan yang popular. Dompet lite ini menawarkan antara pemuka yang mesra pengguna dan anda tidak perlu menyimpan keseluruhan blockchain di desktop anda.

Bagi urus niaga yang dibuat menggunakan dompet Exodus, yuran dibayar kepada rangkaian dan bukan Exodus. Ia adalah dompet desktop pertama yang menyokong fungsi ShapeShift yang menjadikannya pilihan yang lebih baik daripada dompet Elektrum. Walau bagaimanapun, ia tidak menyokong pengesahan dua faktor dan pelbagai tandatangan.

Download Exodus wallet

3. Guarda

Guarda adalah dompet multi cryptocurrency pertama, yang menyokong syiling crypto dan token yang paling popular termasuk Zcash, BTC, ETH (+ token ERC20), ETC, Zcash, Ripple, DASH, EOS terkini, dan beberapa altcoin lain.

Dompet yang dipercayai dan selamat dan mudah untuk mengendalikan ini menjadi pilihan popular di kalangan penggemar crypto. Ciri yang terbaik ialah ia tidak menyimpan maklumat, data dompet atau kunci peribadi anda berbanding dengan dompet lain.

Kekunci persendirian disimpan dalam memori selamat peranti dan memadamkan dirinya jika anda log keluar dari dompet. Lebih-lebih lagi, ia membolehkan anda menyalurkan aset anda dengan lancar dari satu coin kepada yang lain tanpa pendaftaran, had dan prosedur pengesahan yang kompleks.

Download Guarda wallet

4. Jaxx Liberty

Dompet multi-rantaian yang pada awalnya memberikan sokongan untuk tujuh cryptocurrency, iaitu Bitcoin, Ethereum, Dash, Ethereum Classic, DAO, Litecoin, Bitcoin Cash dan kini menambah senarai. Ia memberi tumpuan kepada cara penjualan yang mudah.

Dompet ini memberikan kawalan pengguna sepenuhnya kerana ia boleh diakses menerusi aplikasi desktop dan mudah alih; dan boleh didapati sebagai aplikasi desktop, sambungan Chrome, dan aplikasi Android dan iPhone. Ia telah ditandakan sebagai salah satu dompet berbilang mata wang terbaik dalam dompet desktop cryptocurrency review 2020, walaupun ia tidak menawarkan tanda tangan dan pengesahan dua faktor.

Download Jaxx wallet

3. Dompet Dalam Talian

Mereka berjalan di cloud dan satu manfaat utama adalah pengguna boleh mendapatkan akses ke dompet dalam talian mereka melalui pelayar mana-mana browser sama ada tablet, telefon bimbit, komputer riba atau PC. Dompet dalam talian menyimpan kunci peribadi setiap transaksi di internet dan pasangan utama ini diuruskan oleh pihak luar.

4. Dompet Mobile

Ini digunakan pada telefon bimbit dan pengguna boleh memuat turun, memasang dan menggunakan dompet di mana sahaja, pada bila-bila masa pada telefon. Mengimbas kod QR dengan aplikasi mudah alih membuat urus niaga lebih mudah. Ini adalah dompet perisian yang paling biasa digunakan.

Terlepas dari jenis dompet perisian, anda ingin menggunakan, yang penting untuk dilakukan adalah memastikan dompet anda sangat aman untuk menghindari hacks atau serangan virus.

5. Dompet Hardware

Dompet hardware yang paling popular adalah Trezor dan Ledger Nano. Dompet jenis ini amat selamat dan menggunakan peranti perkakasan seperti USB untuk menyimpan kunci pengguna peribadi. Dompet hardware boleh berfungsi dengan mudah dengan devices web yang berbeza dan mereka juga menyokong beberapa cryptocurrency.

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Sumber: chainbits.com

Dompet ini boleh digunakan dengan menghubungkan dompet ke sistem dengan akses internet, masukkan pin / kata laluan anda dan sahkan. Dompet jenis ini sudah pasti dompet yang paling selamat pada masa ini kerana semua aset anda disimpan di luar talian supaya tiada serangan hack atau virus boleh menyebabkan anda kehilangan coin anda.

6. Paper Wallet

Wallet ini menjana kunci peribadi dan awam melalui aplikasi perisian. Pasangan kunci ini dicetak untuk memulakan transaksi. Dompet kertas (paper wallet) dan perisian digunakan bersama apabila membeli dan menjual aset digital.

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Ini adalah bagaimana cara dompet kertas berfungsi:

Pengirim memindahkan aset digital dari dompet perisian ke alamat awam yang dicetak dari dompet kertas tetapi sebelum dana dapat dikunci, aset harus dipindahkan dari dompet kertas ke dompet perisian penerima. Proses keseluruhan yang dikenali sebagai Sweeping melibatkan hanya mengimbas kod QR dompet atau secara manual memasukkan kunci.

Di bawah tiga jenis dompet yang disenaraikan di atas, dompet Blockchain kemudian dibahagikan kepada 2 kategori. Ianya mempunyai dompet mata wang tunggal dan dompet pelbagai mata wang.

7. Wallet Mata Wang Tunggal

Seperti namanya, dompet ini boleh digunakan dengan hanya satu mata wang digital tertentu. Majoriti dompet dalam kategori ini adalah dompet rasmi mata wang. Sesetengah dompet yang dikategorikan di bawah kategori ini ialah;

Dompet Bitcoin Core, Electrum atau Mycelium – Bitcoin

MyEtherWallet atau Ethereum wallet – Ethereum

Litecoin-QT – Litecoin

8. Dompet Multi-Currency

Ini adalah dompet yang digunakan dengan lebih daripada satu mata wang digital. Beberapa contoh adalah Coinomi, Jaxx Wallet, Exodus, dan pertukaran kriptocurrency peer-to-peer Malaysia yang terkemuka, Remitano.

Remitano menyediakan salah satu dompet pelbagai mata wang yang paling boleh dipercayai dalam ruang crypto. Wallet ini adalah dompet perisian kerana ia boleh digunakan secara dalam talian, di desktop dan di telefon bimbit. Ia membolehkan pengguna melakukan transaksi pelbagai mata wang yang melibatkan BTC, BCH, ETH, LTC, USDT, dan XRP boleh dilakukan di dompet.

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Setiap dompet crypto di akaun pengguna Remitano akan mempunyai alamat simpanan dan pengeluaran mereka sendiri dan anda mempunyai akses segera ke dompet untuk membuat pemindahan ke dompet Blockchain lain yang anda mahukan.

Walaupun kebanyakan dompet pelbagai mata wang pada platform crypto hanya boleh mendeposit dan mengeluarkan dana, Remitano mengambil langkah seterusnya. Satu peningkatan terbaru yang dibuat kepada dompet adalah pengenalan ciri Swap.

Ciri bagus ini membolehkan pengguna menjalankan perdagangan antara BTC, BCH, ETH, USDT, LTC, dan XRP, (pada harga yang dekat dengan nilai pasaran) tepat di dalam dompet itu sendiri. Fungsi Swap membolehkan pengguna untuk segera menukar atau berdagang mata wang pada rantaian sementara mempunyai kawalan penuh ke atas kunci persendirian mereka.

Bagaimana Menggunakan Wallet Remitano

Dompet Remitano sangat mudah digunakan. Berikut adalah panduan langkah demi langkah terperinci tentang cara menggunakan dompet Remitano:

Langkah 1: Pergi ke https://remitano.com dan log masuk ke akaun anda. Jika anda tidak mempunyai akaun, anda boleh mendaftar dalam beberapa langkah.

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Langkah 2: Klik pada DASHBOARD> WALLETS

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Cara Deposit Crypto ke dalam Wallet Remitano

Langkah 3: Pilih coin yang anda mahu simpan dan klik “Deposit”.

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Langkah 4: Paste alamat “Witrhdraw” dari alamat dompet luaran anda ke alamat “Deposit” di dompet Remitano anda.

Langkah 4: Catat alamat "Pengeluaran" dari alamat dompet luaran anda ke alamat "Deposit" di dompet Remitano anda.

Bagaimana Mengeluarkan Crypto dari Wallet Remitano

Langkah 3: Pilih coin yang anda mahu keluarkan dan klik “Withdraw”.

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Langkah 4: Masukkan alamat coin anda dan jumlah coin yang anda mahu keluarkan.

Langkah 4: Masukkan alamat duit syiling anda dan jumlah duit syiling yang anda mahu menarik balik.

Langkah 5: Lengkapkan pengesahan Authy (jika anda telah melakukan langkah 2FA).

Nota: Jika anda menghidupkan “Trust device”, pada kali seterusnya anda melakukan aktiviti ini pada peranti yang sama, ia tidak akan meminta pengesahan Authy lagi.

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Dompet blokchain memainkan peranan penting dalam memudahkan interaksi pengguna dengan Blockchain. Mereka membolehkan anda menghantar, menerima dan menyimpan mata wang kriptografi anda dengan selamat di blokchain.

Antara muka pengguna dompet Remitano Blockchain adalah mudah digunakan walaupun anda baru dalam dunia cryptocurrency. Dan tidak seperti platform lain, anda tidak perlu meninggalkan antara muka dompet anda untuk menjalankan perdagangan atau pertukaran antara kriptografi. Dagangan boleh dilaksanakan di dompet anda di Remitano. Daftar Sekarang!

Peluang perniagaan kecil 
Langkah mudah untuk dapatkan Bitcoin
Cara nak dapatkan Bitcoin

Berhati-hati dengan Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia!

Tags :

1 Comment for Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Posted at

Cara membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin  – Akhir-akhir ini, Bitcoin telah mengambil jalan tengah di negara-negara yang semakin meningkat seperti Venezuela. Di... Read More

Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia Dan Cara Mengelakkannya

5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Posted at

5 Penipuan Crypto yang Paling Biasa di Malaysia (dan Cara Menghindarinya) Kriptografi sentiasa mempunyai raputasi yang buruk. Sama ada suka atau tidak, ruang crypto... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Posted at

Inilah Wallet Bitcoin yang paling selamat dan paling mudah pada tahun 2020! Tanpa Wallet Bitcoin, tidak ada tempat untuk menyimpan cryptocurrency anda. Sama ada... Read More

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Posted at

Bagaimana saya mendapat Bitcoin pertama saya oleh Ali Rizvi Jadi, bagaimana saya mendapatkan Bitcoin pertama saya? Itu topik yang menarik untuk ditulis. Saya selalu... Read More

Masa Depan Bitcoin Sorotan 2020 Kelihatan Lebih Cerah

Masa Depan Bitcoin Tahun 2020 Kelihatan Lebih Cerah?

Posted at

Masa depan Bitcoin kelihatan lebih cerah daripada yang pernah ada. Adakah anda sedang memegang Bitcoin? Atau adakah anda merancang melabur di Bitcoin tahun ini?... Read More