HOME
Home » Cryptocurrency » Harga Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini Berbeza

Harga Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini Berbeza

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Harga Bitcoin meningkat lebih dari $ 10,000 untuk kali pertama dalam setahun, membentuk gelombang optimis baru mengenai nilai dan masa depan mata wang digital.

Akaun cryptocurrency yang paling popular mendapat rangsangan dari rancangan Facebook untuk melancarkan Libra.

Cryptocurrency yang paling popular memukul titik itu pada lewat Jumaat. Pada hari Sabtu pagi, ia telah naik melebihi $ 11,000, menurut laman penyelidikan CoinDesk. Bitcoin mempunyai lebih daripada tiga kali ganda daripada nilai yang rendah pada penghujung 2018.

Harga Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini Berbeza

Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini BerbezaHarga Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 – cointelegraph

Berita terbesar pada tahun ini ialah pengumuman Facebook tentang pelancaran crypto Libra,  oleh Facebook Inc. Para pelabur telah membeli bitcoin atas harapan bahawa Libra akan membawa mata wang digital kepada pengguna arus perdana, satu gol yang setakat ini telah menghilangkan bitcoin sendiri.

“Wang pintar dan institusi telah mula masuk ke pasaran,” kata John Patrick Mullin, seorang pelabur cryptocurrency dan perunding blockchain di Hong Kong. Beliau berkata beliau telah memiliki bitcoin sejak tahun 2013, dan membeli lebih banyak pada akhir Mac apabila harga mula pulih.

Pemulihan mata wang digital tahun ini telah menawarkan harapan baru bahawa keadaan terburuk telah berakhir selepas kejatuhan menjunam tahun lepas.

Baca Bagaimana Cara Membuka Akaun Remitano jika anda berminat untuk mendapat wang dengan segera.

Apabila bitcoin pertama kali melintasi harga $ 10,000 (RM40,000) pada November 2017, ia mengambil masa hanya 18 hari untuk mencecah paras tertinggi sepanjang masa hampir $ 20,000 (RM80,000) sebelum ia jatuh kembali. Pemulihan terkini telah kembali dengan kurang gembar-gembur, dan mungkin boleh lebih berharap pasaran menunjukkan beberapa tanda kematangan.

“Terdapat lebih banyak sebab untuk mempercayai bitcoin sekarang daripada yang terakhir [bitcoin pada $ 10,000,] walaupun saya masih tidak yakin bahawa harga itu mampan,” kata John Sedunov, penolong profesor kewangan di Villanova University yang menerbitkan kertas akademik pada bulan Disember menganalisis sama ada bitcoin lebih daripada sekadar aset spekulatif.

Bitcoin telah mengatasi kebanyakan kelas aset tradisional tahun ini, dengan para pelabur menunjukkan lebih banyak sokongan dari institusi kepada cryptocurrencies dan teknologi blockchain yang menyokong mereka.

Pelabur dan korporat yang besar kini memainkan peranan yang lebih besar, seperti yang dicontohkan oleh rancangan Facebook. JPMorgan Chase sedang membangun JPMCoin, walaupun Ketua Eksekutifnya, James Dimon pernah menamakan bitcoin adalah penipuan, dalam satu komen yang kemudiannya dia menyesal. Fidelity Investments telah membangunkan perkhidmatan jagaan untuk menyimpan bitcoin. Platform dagangan dalam talian seperti E * Trade Financial Corp dan Robinhood juga menawarkan perdagangan cryptocurrency kepada pelanggan.

Dan pada awal minggu ini, Ripple Inc., yang membangunkan cryptocurrency XRP, bersetuju untuk melabur sehingga $ 50 juta dalam syarikat pemindahan wang yang disenaraikan di A.S. MoneyGram International Inc.

Adalah sukar untuk mencari data yang menunjukkan berapa banyak transaksi cryptocurrency dilakukan oleh individu berbanding dengan pelabur profesional. Tetapi terdapat lebih banyak pelabur institusi dan bitcoin dagangan dana lindung nilai sekarang berbanding pada tahun 2017. Mereka juga merupakan antara peserta dagangan utama yang menonjol, yang di A.S. telah melihat peningkatan jumlah dagangan pada CME Group Inc.

“Anda melihat bagaimana struktur pasaran adalah sama sekali berbeza dari sekarang,” kata Tony Gu, rakan kongsi pengasas di NGC Ventures, sebuah dana pelaburan blockchain di Singapura. “Pasaran lebih matang daripada 18 bulan lalu.”

Walaupun minat institusi baru, jumlah dagangan dalam bitcoin dan kriptografi lain jauh di bawah puncak pada lewat 2017, menurut tokoh dari penyedia data Bitcoinity. Pada masa itu, peningkatan bitcoin didorong oleh pelabur individu dan “sentimen spekulatif yang melampau,” kata Mati Greenspan, seorang penganalisis di eToro, firma pembrokeran. “Kali ini nampaknya lebih mencerminkan nilai sebenar.”

Industri masih diganggu oleh hacks, masalah keselamatan dan penipuan. Salah satu bursa terbesar, Bitfinex, cuba menutup kerugian $ 850 juta dalam dana pelanggan. Pasaran Digital Kanada terbesar, QuadrigaCX, runtuh kerana pengasasnya menggunakan dana pelanggan untuk perbelanjaan peribadi.

“Terdapat banyak trend dan tanda positif, tetapi masih ada banyak isu negatif yang terus membahayakan industri ini,” kata Encik Mullin, pelabur cryptocurrency Hong Kong. wsj.com

Jika anda lihat harga Bitcoin meningkat lebih dari $10,000 apa yang akan anda lakukan? Atau anda masih blur…?

No comment for Harga Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini Berbeza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Harga Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini Berbeza

Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini Berbeza

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin?

Posted at

Bagaimana cara nak dapatkan Bitcoin? Inilah persoalan penting yang selalu di fikiran anda. Ada berbagai cara nak dapatkan Bitcoin yang boleh anda pelajari. Bagaimana... Read More

Langkah Mudah Untuk Dapatkan Bitcoin dan Cara Menggunakannya

5 Langkah Mudah Untuk Dapatkan Bitcoin dan Cara Menggunakannya

Posted at

5 Langkah Mudah Untuk Dapatkan Bitcoin dan Belajar Cara Menggunakannya Ramai orang bertanya, ‘Bagaimana saya mendapat bitcoin?’ Cepat dan mudah diterangkan dalam panduan komprehensif... Read More

Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi

Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Posted at

Apakah Bitcoin bagaimana Bitcoin berfungsi? Inilah persoalan yang selalu bermain-main dalam fikiran banyak orang terutama di Malaysia. Hari ini adalah ulang tahun kesepuluh cryptocurrency... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Secara Percuma Dengan Teknik Yang Betul

Posted at

Cara dapatkan Bitcoin secara PERCUMA – Kenyataan ini agak klise, tetapi, semasa membesar, ayah saya selalu berkhutbah tentang bagaimana “tiada makan percuma dalam hidup“.... Read More

Dah Tahu Bagaimana Cara Membuka Akaun Remitano

Bagaimana Cara Membuka Akaun Remitano

Posted at

Bagaimana cara membuka akaun Remitano di Malaysia? Bagi peminat atau pelabur dalam cryptocurrency, satu masalah besar yang dihadapi ialah bagaimana cara nak menukar Bitcoin... Read More