HOME
Home » Bisnes » Bagaimana Untuk Memulakan Bisnes Tudung Dengan Modal Kecil?

Bagaimana Untuk Memulakan Bisnes Tudung Dengan Modal Kecil?

Posted at | Categorised in Bisnes

Bagaimana untuk memulakan bisnes tudung dengan modal kecil? Apakah rahsia bisnes jual tudung ini yang membolehkan seorang pelajar untung sehingga RM15,000 sebulan?

Jika anda sudah sampai ke page ini, bermakna soalan ini pasti juga telah bermain-main di minda anda tanpa syak lagi!

Bagaimana Untuk Memulakan Bisnes Tudung Dengan Modal Kecil?

rahsia bisnes tudung

Pada masa ini tudung bukan hanya menjadi penutup aurat yang mesti dipakai oleh wanita Islam di seluruh dunia. Tetapi sekarang tudung telah menjadi salah satu trend fesyen di seluruh dunia. Malah, pereka bersaing untuk mencipta model hijab cantik dan anggun.

Di Malaysia saja, ramai wanita menggunakan tudung, mulai dari kanak-kanak kecil hingga dewasa. Dengan cara itu, secara automatik keperluan tudung semakin meningkat kerana setiap orang yang mengenakannya tidak mungkin hanya mempunyai sehelai tudung. Sesungguhnya, mereka memerlukan banyak tudung dari pelbagai warna dan model supaya pakaian yang dipakai akan kelihatan sepadan.

Inspirasi untuk memulakan perniagaan boleh datang dari mana saja, ada yang bermula kerana hobi, ada yang bermula kerana mereka melihat keadaan dan potensi. Sekiranya anda berminat dengan peluang perniagaan, dengan melihat keperluan yang semakin meningkat untuk tudung, maka anda akan mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan tudung

Memang benar bahawa memulakan perniagaan pastinya tidak mudah. Banyak yang perlu disediakan supaya perniagaan yang berjaya berjalan dengan lancar dan mendapat keuntungan besar.

Salah satu halangan utama bagi anda yang ingin membuka perniagaan tudung adalah modal. Tetapi jangan susah hati seperti, ada cara lain yang anda dapat memenuhi keinginan anda untuk memulakannya.

Jadi Drophiper

Bagi anda yang tidak mempunyai apa-apa modal, anda boleh menjadi dropshiper atau penjual semula penjual tudung lain. Dengan cara itu, anda boleh meningkatkan modal sedikit demi sedikit dari pendapatan anda untuk menjadi dropshiper atau reseller. Biasanya, kedai-kedai yang mula berkembang akan membuka perkhidmatan dropship atau reseller untuk membantu menjual produk mereka.

Dropship adalah cara membeli dan menjual dalam talian di mana penjual tidak menyimpan barang atau melakukan proses penghantaran. Dalam sistem ini, sangat diperlukan pembekal sebagai pembekal barangan.

Cara kerjanya sangat mudah, iaitu penjual hanya perlu mendaftar dengan menghantar nama, nombor telefon, dan nama kedai mereka. Selepas itu pembekal akan menghantar gambar produk yang akan dijual, maka anda upload ke facebook, instagram atau blog anda sendiri yang digunakan sebagai tempat untuk dijual.

Mengenai harga, anda boleh menentukan sendiri, tentu saja, dengan markup dari harga pembekal. Jika anda mendapat pesanan, anda hanya perlu mengesahkan dengan pembekal selepas mendapat bayaran dari pelanggan anda.

Kemudian, anda membuat pembayaran juga kepada pembekal selaras dengan harga yang diberikan, selepas itu barangan tersebut akan dihantar terus kepada pembeli mengikut alamat yang dimaksudkan. Biasanya proses dropshiper dilakukan secara dalam talian. Jadi proses pembayaran juga dilakukan dengan bank transfer.

Jadi Reseller Kedai Lain

Sementara itu, reseller adalah orang yang membeli produk siap pakai dari pengedar atau pembekal pada harga yang lebih murah daripada harga pasaran untuk dijual semula. Biasanya setiap pengedar atau pembekal menyediakan had pembelian minimum barangan yang berbeza, tetapi secara amnya pembelian minimum 3 unit / produk.

Cara ia berfungsi adalah mudah, iaitu produk yang anda beli dari pengedar atau pembekal, difoto dan kemudian dimuat naik ke facebook dan instagram yang anda gunakan untuk menjual. Sebagai penjual, anda juga perlu berhati-hati dalam menentukan harga dan keuntungan yang anda boleh dapatkan.

Sekiranya terdapat pesanan, anda boleh menghantar item tersebut ke alamat destinasi dengan segera setelah menerima pembayaran dari pelanggan. Kelebihan sebagai reseller adalah anda boleh menawarkan produk yang anda jual dalam talian atau muka ke muka atau pintu ke pintu.

Apabila mempunyai simpanan dari keuntungan sebagai dropshiper atau reseller sudah cukup. Sudah tiba masanya anda menceburkan diri untuk mula menjunam ke dalam pengeluaran anda sendiri. Memang, dalam hal ini banyak harus dipertimbangkan mulai dari saham, model, material, harga, promosi hingga pengiriman, Anda melakukannya sendiri.

Walau bagaimanapun, peluang perniagaan di dunia hijab atau tudung sangat menjanjikan kerana semakin banyak orang akan memakai tudung. Di samping itu, perkembangan trend tudung semasa membuat orang yang menggunakan tudung ingin mengumpul banyak tudung. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan dalam penghasilan hijab anda sendiri.

Tentukan Segmentation Pasaran

Selalunya pada peringkat ini diabaikan oleh orang yang mula nak berniaga. Walaupun titik ini sangat penting dalam pemasaran produk yang dijual. Bahagian pasaran adalah salah satu daripada strategi pemasaran yang membahagikan sebahagian daripada keseluruhan permintaan produk yang mencerminkan kelas pengguna, seperti tahap pendapatan, umur, jantina, pendidikan dan status sosial. Kerana anda akan memulakan perniagaan tudung, maka apa yang perlu anda tumpukan adalah usia. Tentukan umur pelanggan yang anda mahu sasarkan.

Pilih Model Tudung

Pastikan sebelum menentukan model tudung yang akan dihasilkan, anda mesti terlebih dahulu mengkaji trend fesyen mengikut umur yang anda targetkan. Anda boleh memantau melalui televisyen, majalah dan media sosial seperti di Intagram, Facebook, Twitter atau terjun ke pasaran. Pastikan anda terus mengikuti trend fesyen tudung, jadi pengguna berminat untuk terus melawat kedai anda.

Pemilihan Bahan

Jangan sebarangan memilih bahan atau meterial. Perkara ini penting untuk diperhatikan kerana ia berkaitan dengan sama ada pengguna dengan tudung yang anda hasilkan. Pilih bahan yang berkualiti dan sesuai untuk model hijab yang anda pilih. Dalam kes ini, ramai yang mencari maklumat sangat disyorkan untuk mendapatkan produk tudung berkualiti tinggi.

Tentukan Harga

Kerana anda baru memulakan perniagaan tudung, jangan segera memberikan harga yang tinggi. Memadankan harga mengikut kualiti, kos pengeluaran yang rendah dan keuntungan. Matlamatnya adalah supaya tudung yang anda hasilkan boleh dikenali oleh semua orang terlebih dahulu. Jika orang telah mula membuat order dan menyukai produk anda, maka secara beransur-ansur ianya akan meningkatkan keuntungan dapat dilakukan.

Pilih Media Online yang Tepat

Bagi anda yang tidak cukup modal untuk membuka kedai di luar talian, perniagaan dalam talian adalah langkah pertama yang terbaik. Pilih media dalam talian yang banyak digunakan oleh sasaran antara Instagram, Facebook atau Twitter. Walaupun sukar untuk mendapatkan kepercayaan dengan cepat, namun dengan kesabaran, teliti, dan kerja keras, anda akan mendapat hasil yang cukup besar. Kerana dalam talian, anda boleh mencapai pelanggan sasaran anda secara lebih meluas.

Promosi yang Menarik

Promosi dalam jualan adalah satu cara untuk menarik pelanggan. Ia juga boleh meningkatkan jualan produk dan menjana keuntungan dengan cepat. Anda WAJIB membuat promosi yang paling menarik, seperti diskaun produk, hadiah seperti “beli 1 percuma 1”.

Konsep Paparan Yang Terbaik

Paparan juga salah satu yang perlu dipertimbangkan. Semakin baik paparan, tentu saja, semakin menarik pelanggan untuk melawat kedai anda. Pada peringkat ini, anda dikehendaki menjadi kreatif dalam membuat penampilan menarik. Bermula dari foto produk, reka bentuk, pemilihan tipografi pada imej untuk penerangan ringkas mengenai setiap imej.

Gunakan #Tag Di Laman Sosial

Supaya kedai tudung online anda dapat diketahui oleh ramai orang, gunakan hashtag atau # dalam setiap promosi produk anda, contohnya #tudung #tudungterkini #tudungmurah dan sebagainya.

Semakin banyak hashteg yang berkaitan dengan produk hijab yang anda jual, semakin besar peluang bagi pelanggan untuk melawat kedai dalam talian anda. Kerana sesetengah orang yang mencari tudung, mereka menggunakan hashtag untuk memudahkan penemuan hijab yang dikehendaki.

Ramah dan Respons Pantas

Layanan yang pantas juga menjadi penilaian pengguna kedai dalam talian anda. Jadilah mesra dan responsif kepada pengguna, membuat mereka berasa selesa dan tidak akan beraleh ke tempat lain. Jadi cuba terus mengekalkan perkhidmatan yang baik.

Teruskan Cuba Sehingga Berjaya

Bagaimana Untuk Memulakan Bisnes Tudung Dengan Modal Kecil

Pencapaian kejayaan dalam bidang keusahawanan bisnes tudung yang bermula dari sifar dapat mencapai sasaran yang diinginkan dari permulaan, iaitu perniagaan tudung yang dilaksanakan dapat berkembang pesat. Walau bagaimanapun, untuk mencapai hal ini tidak semudah yang disangkakan, ia memerlukan proses yang sangat panjang. Terus berusaha, banyak belajar, bertahan dalam setiap proses dan disertai dengan doa, anda pastinya akan berjaya.

Jika anda benar-benar serius untuk berjaya dalam bisnes tudung ini, dapatkan panduan bisnes tudung yang telah ditulis oleh Madihah Mustafha, satu-satunya panduan yang padat dan tepat.

Note:

Untung bisnes jual tudung RM15,000 sebulan!

Cara meningkatkan perniagaan kecil
Peluang perniagaan kecil
Mulakan perniagaan online
Idea perniagaan kecil untung besar
Bisnes jual tudung

Tags :

No comment for Bagaimana Untuk Memulakan Bisnes Tudung Dengan Modal Kecil?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Bagaimana Untuk Memulakan Bisnes Tudung Dengan Modal Kecil?

Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular di Malaysia

12 Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular di Malaysia

Posted at

12 Jenama tudung paling laris dan popular di Malaysia – Fesyen tudung sederhana telah menjadi trend baru-baru ini kerana lebih banyak gedung fesyen di... Read More

Rahsia Bisnes Tudung Dan Cara Nak Jual Tudung di Internet

Rahsia Bisnes Tudung Dan Cara Nak Jual Tudung Di Internet

Posted at

Rahsia bisnes tudung dan cara nak jual tudung di internet – Tips dan cara memulakan perniagaan tudung, modal permulaan dan perancangannya. Fesyen tudung semakin tinggi... Read More

Tips Pemasaran Perniagaan Di Rumah Yang Berkesan

Tips Pemasaran Perniagaan Di Rumah Yang Berkesan

Posted at

Tips pemasaran perniagaan di rumah yang berkesan yang anda perlu patuhi, salah satu perkara yang paling berguna untuk pemilik perniagaan kecil di rumah adalah... Read More

Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

100 Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Posted at

Peluang perniagaan kecil untung besar! Dengan modal kecil yang sangat menguntungkan dan perniagaan yang menjanjikan pendapatan yang besar, sesuai untuk pemula yang ingin berjaya... Read More

Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal

19 Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal!

Posted at

Cara mengurus kewangan anda – Tidak sedikit orang yang bercita-cita untuk mendapat kebebasan dari segi kewangan. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Jadi, apakah... Read More