HOME
Home » Blogging » Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah Mudah

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah Mudah

Posted at | Categorised in Blogging

Bagaimana memulakan Blog WordPress dan membina dengan cara yang betul dalam 7 langkah mudah.

Adakah anda ingin memulakan blog WordPress dengan cara yang betul? Kami tahu, memulakan blog boleh menjadi sesuatu yang menakutkan orang yang tergila-gilakan komputer atau teknologi.

Anda tidak bersendirian…

Setelah membantu ratusan pengguna membuat blog, kami telah memutuskan untuk membuat panduan yang paling komprehensif tentang cara memulakan blog WordPress tanpa pengetahuan teknikal.

Proses ini mudah untuk diikuti sama ada anda berumur 20 tahun atau 60 tahun. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan bantuan, pasukan pakar kami akan membantu anda menyiapkan blog anda secara percuma.

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah Mudah?

Jom kita mulakan…

Apa yang anda perlukan untuk memulakan blog WordPress?

Terdapat tiga perkara yang anda perlukan untuk membuat blog WordPress:

 • Ide nama domain (ini akan menjadi nama blog anda i.e perniagaankecil.com)
 • Sebuah akaun web hosting (ini adalah di mana laman web anda “hidup” di internet)
 • Perhatian tidak berbelah bagi selama 30 minit.

Ya, anda membacanya dengan betul!

Anda boleh memulakan blog dari awal kurang dari 30 minit, dan kami akan membimbing anda melalui keseluruhan proses, langkah demi langkah.

Dalam tutorial ini, kami akan meliputi:

 • Cara Mendaftarkan Nama Domain Percuma
 • Cara Pilih Web Hosting Terbaik
 • Cara Pasang dan Persediaan Blog WordPress
 • Bagaimana Mengubah Template Design Blog Anda
 • Cara Menulis Post Blog Pertama Anda
 • Bagaimana Menyesuaikan Blog WordPress dengan Plugin
 • Cara Tambah Borang Hubungi
 • Bagaimana Menyediakan Penjejakan Google Analytics
 • Bagaimana Mengoptimumkan Laman Web Anda untuk SEO
 • Cara Buat Duit Dari Blog Anda
 • Sumber untuk Belajar dan Menguasai WordPress

Dah bersedia? Mari kita mulakan.

Langkah 1. Persediaan Setting

Kesilapan terbesar yang sering dilakukan oleh seorang blogger pemula apabila membina blog ialah memilih platform blogging yang salah. Syukurlah anda di sini, jadi anda tidak akan membuat kesilapan itu.

Lebih 95% pengguna, lebih masuk akal untuk menggunakan WordPress.org yang juga dikenali sebagai “self hosted”. Mengapa?

Kerana ia bebas untuk digunakan, anda boleh memasang plugin, menyesuaikan reka bentuk blog anda, dan yang paling penting membuat wang dari blog anda tanpa sebarang sekatan (lihat perbezaan antara WordPress.com vs WordPress.org).

WordPress juga merupakan platform laman web nombor satu yang digunakan oleh semua blog yang berjaya. Untuk meletakkan perspektif, 34% daripada semua laman web di internet menggunakan WordPress!

Sekarang anda mungkin tertanya-tanya mengapa WordPress percuma? Adakah ianya suatu perengkap?

Sebenarnya tiada perangkap. Ia percuma kerana anda perlu membuatnya sendiri dan menjadi “tuan rumah” sendiri.

Dengan kata lain, anda memerlukan nama domain dan hosting web.

Nama domain ialah jenis orang yang ingin masuk ke laman blog/web anda. Ini alamat laman blog/web anda di internet. Pikirkan google.com atau perniagaankecil.com

Hosting web adalah di mana fail laman web anda hidup. Ini rumah (storage) laman web anda di internet. Setiap laman web memerlukan web hosting.

Nama domain biasanya berharga sekitar RM48.99 / tahun, dan hosting web biasanya harganya $ RM25 / tahun.

Itulah banyaknya wang yang harus dikeluarkan oleh pemula yang baru nak bermula.

Syukurlah, Jomhosting.net  pembekal hosting semurah RM25 setahun (untuk pemula), dan harga Domain yang mampu milik.

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah MudahBagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

Jomhosting.net adalah salah satu syarikat hosting web tertua di internet. Mereka juga merupakan nama jenama yang berpengalaman dalam membekalkan hosting WordPress kerana mereka menjadi tuan rumah berribu-ribu laman web termasuk laman web penulis sendiri. Yang paling penting anda boleh berhubung dengan Support dalam Bahasa Melayu!

Di atas semua ini, Jomhosting telah bekerja dengan WordPress sejak awal penubuhannya, dan mereka komited untuk membantu anda. Itulah sebabnya jika anda tidak boleh membina blog anda dengan mengikuti tutorial ini, anda boleh hubungi pakar-pakar merekayang akan menyelesaikan proses untuk anda dengan percuma.

NOTA: Di PerniagaanKecil kami percaya pada ketelusan. Jika anda mendaftar dengan Jomhosting menggunakan pautan rujukan kami, kami akan mendapat komisen kecil tanpa kos tambahan kepada anda (sebenarnya, anda akan menjimatkan wang). Kami akan boleh mendapat  komisen ini dengan mengesyorkan mana-mana syarikat hosting WordPress, tetapi kami hanya mengesyorkan produk yang kami gunakan secara peribadi dan percaya akan menambah nilai kepada pembaca kami.

Mari kita teruskan dan beli hosting + domain anda.

Buka laman web Jomhosting di tetingkap baru dan ikuti.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah klik pada butang Beli Web Hosting hijau untuk bermula.

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah MudahBagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

Pada skrin seterusnya, pilih rancangan yang anda perlukan (asas dan tambah adalah yang paling popular).

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang BetulBagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

Selepas itu klik butang Beli Sekarang, anda akan diminta memasukkan nama domain untuk tapak web anda.

Akhir sekali, anda perlu memasukkan maklumat akaun anda dan memuktamadkan maklumat pakej untuk menyelesaikan proses pembelian.

Pada skrin ini, anda akan melihat pilihan tambahan yang boleh anda beli (SSL – Protect Website with Powerful Commercial HTTPS). Ia terserah kepada anda sama ada anda ingin membelinya atau tidak, tetapi kami biasanya tidak mengesyorkan membelinya dengan segera. Anda boleh menambahnya kemudian, jika anda memutuskan anda memerlukannya.

Sebaik sahaja selesai anda membuat bayaran, anda akan menerima e-mel dengan butiran bagaimana untuk log masuk ke panel kawalan hosting web anda (cPanel). Di sinilah anda menguruskan segalanya dari sokongan, e-mel, dan sebagainya. Tetapi yang paling penting adalah icon Werdpress di mana anda memasang WordPress.

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah MudahBagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

 

Langkah 2. Pasang WordPress

Apabila anda mendaftar dengan Jomhosting.net, anda akan memasang WordPress secara separuh automatik.

Ini bermakna anda perlu log masuk ke akaun Jomhosting anda, dan kemudian klik butang Masuk ke WordPress untuk memulakan.

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah Mudah

Klik “Install”

 

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah MudahBagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

Setelah selesai proses penginstallan anda boleh log masuk ke WordPress dengan hanya pergi ke websiteanda.com/wp-admin/ secara langsung dari Google Search Bar.

Jika anda menggunakan perkhidmatan hosting blog WordPress yang berbeza seperti SiteGround, HostGator, WP Engine, dan sebagainya, maka anda dapat melihat panduan komprehensif lain tentang cara memasang WordPress untuk panduan langkah demi langkah bagi penyedia tersebut.

Sebaik sahaja WordPress ditetapkan, anda sudah bersedia untuk menyesuaikan penampilan blog anda untuk mulakan dunia blogging anda.

Langkah 3. Memilih Tema WordPress Anda

Penampilan visual blog WordPress anda dikendalikan oleh tema. Apabila anda mula-mula melawat blog anda, ia akan kelihatan seperti ini:

Memilih Tema WordPress Anda

Theme ini sangat tidak menarik bagi kebanyakan orang.

Menyesuaikan paparan dan rasa blog anda adalah salah satu bahagian yang paling menarik dan bermanfaat dalam perjalanan mewujudkan blog WordPress anda.

Terdapat beribu-ribu tema WordPress pre-made yang anda boleh pasang di laman web anda. Ada di antara mereka adalah tema percuma, sementara yang lain dibayar.

Anda boleh menukar tema anda dengan pergi ke papan pemuka WordPress anda dan klik pada Appearance » Themes.

Teruskan dan klik pada butang Add New.

Pada skrin seterusnya, anda boleh mencari dari 7,400 + tema WordPress percuma yang boleh didapati di direktori tema WordPress.org rasmi. Anda boleh menyusun mengikut populariti, terkini, dipaparkan, serta penapis ciri lain (iaitu industri, susun atur, dll).

Anda boleh klik tetikus anda pada tema, dan anda akan melihat butang Preview. Mengkliknya akan membuka preview tema di mana anda dapat melihat bagaimana reka bentuk akan kelihatan di laman web anda.

Preview tema anda mungkin tidak kelihatan sama seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin yang normal tetapi anda boleh dapat menyesuaikan dan menetapkannya kemudian. Apa yang anda perlu cari ialah reka bentuk, warna, tipografi, dan elemen lain.

Petua terbaik untuk memilih tema WordPress yang sempurna adalah berusaha untuk kesederhanaan dalam reka bentuk. Ia membantu anda menyimpan perkara yang bersih dan jelas sambil menawarkan pengalaman yang baik kepada pengguna anda.

Apabila anda telah menemui tema yang anda suka, hanya bawa tetikus anda ke atasnya, dan ia akan menunjukkan butang Install. Klik padanya dan tunggu tema dipasang. Selepas itu, butang pemasangan akan digantikan dengan butang Activate. Anda perlu klik padanya untuk aktifkan tema.

Sebaik sahaja anda telah memasang tema anda, anda boleh menyesuaikannya dengan mengklik pada pautan Customize di bawah menu Appearance.

Jika anda memerlukan bantuan memilih tema, sila rujuk kepada panduan kami mengenai 9 perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa memilih tema WordPress yang sempurna.

Sebaik sahaja anda telah memilih tema WordPress anda, anda kini bersedia untuk membuat catatan (posting) blog pertama anda.

Langkah 4. Membuat Post Blog Pertama Anda

Untuk menulis catatan blog, klik pada Posts » Add New menu di papan pemuka WordPress anda( sebelah kiri).

Anda akan melihat kawasan editor di mana anda boleh menulis catatan blog pertama anda.

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang BetulBagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

Pada skrin Post, anda akan melihat beberapa bahagian lain seperti Categories dan Tag. Anda boleh menggunakan ini untuk menyusun catatan blog anda ke dalam ketegori mana.

Untuk menggunakan semua ciri pada skrin Post, anda harus membaca artikel kami tentang cara menambah posting baru dalam WordPress. (comming soon).

Selalunya pemula menjadi keliru antara menu posts dan pages di papan pemuka WordPress. Itulah sebabnya kami juga akan menulis panduan lengkap tentang perbezaan antara menu posts dan pages di WordPress.

Langkah 5. Plugin & Customizations

Sebaik sahaja anda telah menulis posting blog pertama anda, anda mungkin ingin memulakan dengan menambah elemen-elemen lain di laman blog anda seperti borang hubungi, galeri, slider, borang langganan surat berita dan sebagainya.

Untuk menambah semua ciri tambahan ini, anda perlu menggunakan plugin.

Plugin WordPress adalah aplikasi yang membolehkan anda menambah ciri-ciri baru ke laman blog anda (tanpa mahir menulis sebarang kod).

Terdapat lebih daripada 55,000 plugin WordPress yang tersedia dalam direktori plugin WordPress percuma sahaja. Ini bermakna tidak kira apa yang anda inginkan, terdapat plugin untuknya.

Kami mempunyai panduan langkah demi langkah cara memasang plugin WordPress.

Seperti yang dikatakan, mari kita lihat cara menggunakan plugin untuk menambahkan beberapa ciri penting ke blog WordPress anda.

Cara Buat Borang Hubungi di WordPress

Setiap laman web memerlukan borang hubungi atau Contact Form. Ia membolehkan pengguna anda menghantar e-mel kepada anda secara langsung. Oleh kerana WordPress tidak datang dengan borang hubungi terbina dalamnya, anda memerlukan plugin pembina borang WordPress untuk menambah borang hubungi di laman blog anda.

Kami mengesyorkan menggunakan plugin WPForms Lite. Ia adalah versi percuma plugin WPForms yang popular, iaitu salah satu dalam senarai plugin borang hubungi terbaik untuk WordPress.

Lebih 3 juta laman web menggunakan WPForms!

Anda boleh memasang plugin dengan pergi ke Plugins »Add New dan menaip WPForms dalam kotak carian. Seterusnya, anda perlu klik “Install” dan kemudian “Activate”. Setelah pengaktifan, anda perlu menuju ke WPForms »Add New untuk membuat borang pertama anda.

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

Selepas anda Activate WPForms, akan terpapar video tutorial, ambil masa sedikit untuk tonton video tersebut. Anda juga boleh baca panduan penuh dengan klik pada butang “Read The Full Guide” atau boleh terus “Create Your First Form”.

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

 

Jika anda ingin terus membina borang, klik “Simple Contact Form”.

simple contact form

Isi ruangan kosong apa-apa yang diminta…

Sebaik sahaja anda selesai mengedit borang, klik pada butang simpan (Save) di penjuru kanan atas dan kemudian keluar dari pembina borang.

Anda kini boleh membuat halaman baru di WordPress dengan pergi ke Pages »Add New dan namakannya ‘Hubungi’. Pada skrin edit, anda perlu memasukkan code WPForms ke dalam editor. Code WPForms akan diberi, setelah anda membina page.

Anda cuma perlu membuat sedikit setting di bahagian “Appereance” » “Menu” seperti di bawah.

Anda boleh semak hasilnya di homepage blog anda seperti contoh di bawah:

 

Bagaimana Mengoptimumkan Blog WordPress Anda untuk SEO

Kebanyakan pemula tidak mengoptimasikan untuk SEO (Search Engine Optimisation) ketika membuat blog. SEO atau pengoptimasi enjin carian membantu pengguna mencari blog anda di enjin carian. Sekiranya anda mahukan lebih banyak trafik, maka penting untuk mengoptimasikan blog anda untuk SEO sejak awal lagi.

Untuk bermula, pertama anda perlu memasang dan mengaktifkan plugin Yoast SEO. Ia adalah plugin SEO WordPress yang lengkap yang akan membantu anda mengoptimumkan blog anda.

Caranya sama seperti anda install plugin WPForms, taipkan “Yoast SEO” di ruang Search dan aktifkan.

Setelah pengaktifan, anda akan melihat item menu baru berlabel ‘SEO’. Mengkliknya akan membawa anda ke halaman Setting.

Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul

Plugin ini dilengkapi dengan wizard konfigurasi untuk membantu anda berjalan melalui tetapan. Anda juga boleh mengikuti arahan dalam panduan SEO Yoast untuk membuat setup secara manual.

Kami juga mengesyorkan anda mengikuti panduan SEO langkah demi langkah kami untuk mengoptimasikan SEO blog anda.

Lebih banyak Plugin dan Customizations WordPress

Terdapat satu lagi plugin WordPress lain yang boleh anda pasang. Seringkali para pemula merasa ghairah untuk mencari plugin yang mereka perlukan.

Di sini, kami paparkan plugin WordPress terbaik untuk membantu anda menambah fungsi yang anda perlukan.

Berikut adalah plugin WordPress pilihan blogger-blogger otai terbaik yang perlu anda ambil perhatian.

Backup – UpdraftPlus adalah plugin back-up WordPress terbaik. Anda perlu membuat back-up tetap laman web anda sekiranya berlaku sesuatu yang masalah.

Keselamatan – Sucuri Security adalah pengimbas keselamatan percuma untuk WordPress. Kami akan cuba membuat panduan langkah demi langkah keselamatan WordPress untuk pemula yang akan membantu anda menjaga blog anda dari dicerobohi.

Prestasi – Kami mengesyorkan menggunakan sama ada WP Rocket (premium) atau WP Super Cache (percuma) untuk mempercepatkan WordPress.

Reka bentuk & Ubahsuaian – Kami mengesyorkan anda menggunakan pembina halaman Beaver Builder atau Divi untuk menyesuaikan reka bentuk laman utama anda, membuat halaman arahan khas, atau membuat tema tersuai (tanpa menulis sebarang kod).

Langkah 6. Buat Duit Dengan Blog Anda

Inilah tajuk yang paling menarik sekali dan yang paling merujakan!

Sekarang anda telah membuat blog anda dan menyesuaikannya dengan keinginan anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana saya boleh buat duit dengan blog saya?

Terdapat banyak cara yang berbeza untuk berjaya menjana pendapatan dari blog anda. Bagaimanapun, ianya bukan seperti skim cepat kaya.

Jangan tertipu oleh gambar kereta mahal dan rumah-rumah mewah kerana semuanya palsu.

Tidak seperti artikel “membuat wang dalam talian” yang lain, kami telah membuat panduan yang paling komprehensif tentang cara membuat wang dari blog anda menggunakan WordPress.

 

 

Tags :

No comment for Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Bagaimana Memulakan Blog WordPress Dengan Cara Yang Betul Dalam 7 Langkah Mudah

Program Affiliate Travel Terbaik Untuk Blogger Niche Travel

Program Affiliate Travel Terbaik Untuk Blogger Niche Travel

Posted at

Program Affiliate Travel Terbaik Untuk Blogger Niche Travel! Bagi saya, travel adalah kebebasan! Yelah, berjalan sana sini sambil buat duit dengan menulis apa yang... Read More

Bagaimana Cara Membina Blog Wordpress Langkah Demi Langkah

Bagaimana Cara Membuat Blog WordPress Langkah Demi Langkah

Posted at

Cara membuat blog WordPress langkah demi langkah. Anda ingin mejadi seorang blogger? Ada banyak platform blogging tetapi yang paling ampuh pada masa kini ialah Blogger... Read More