HOME
Home » Cryptocurrency » Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin?

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Bagaimana cara nak dapatkan Bitcoin? Inilah persoalan penting yang selalu di fikiran anda. Ada berbagai cara nak dapatkan Bitcoin yang boleh anda pelajari.

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin?

Terdapat beberapa cara anda boleh mendapatkan Bitcoin:

Sama seperti wang tradisional, anda boleh mendapatkannya dengan menyediakan barangan atau perkhidmatan, dan meminta orang ramai membayar anda dengan Bitcoin dan bukannya dalam wang tradisional. Ini sering merupakan alternatif yang lebih murah dan mudah untuk kaedah pembayaran lain dan salah satu cara yang paling mudah untuk mendapatkan di tangan anda pada beberapa Bitcoin.

Cara lain adalah bagaimana kebanyakan orang mendapatkan Bitcoin mereka: membelinya dari broker Bitcoin yang boleh dipercayai atau pembekal pertukaran, seperti Luno. Ini sama dengan cara anda membeli mata wang asing di bank atau saham anda dalam talian. Ini sering merupakan cara termudah untuk mendapatkan Bitcoin kerana anda hampir dijamin bahawa seseorang akan bersedia menjual Bitcoin mereka kepada anda pada platform sedemikian.

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin?

Anda juga boleh mendapatkan Bitcoin dengan perlombongan untuk itu, tetapi ini telah menjadi sangat sukar dilakukan untuk orang biasa. Kebanyakan perlombongan kini dilakukan oleh syarikat-syarikat besar dengan peralatan yang sangat mahal dan sangat khusus, yang orang biasa atau komputer tidak dapat bersaing. Jadi melainkan jika anda mempunyai banyak kepakaran dan sejumlah besar wang untuk dibelanjakan untuk ini, sebaliknya hanya membeli atau mendapatkan Bitcoin.

Bagaimana harga Bitcoin dan Cyrptocurrency lain dikira?

Bagaimana Cara Nak Dapatkan BitcoinBagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin – cointelegraph

Ramai orang tertanya-tanya bagaimana harga Bitcoin dikira, tetapi penting untuk diingat bahawa ia berfungsi tidak berbeza daripada yang dilakukan dengan mata wang atau objek lain. Mari kita lihat bagaimana harga kebanyakan barangan diperoleh – kita boleh menggunakan oren sebagai contoh. Apakah harga oren?

Nah, ia bergantung. Sebagai titik permulaan, seseorang akan memperoleh harga oren berdasarkan dua perkara: berapa banyak orang yang cuba menjualnya, dan berapa banyak orang lain cuba membelinya. Jika John mahu menjualnya dengan harga USD2.50 dan Sarah hanya bersedia membayar USD2.00, tidak ada perjanjian.

Tetapi jika mereka bersetuju dengan harga yang berfungsi untuk kedua-duanya, katakan USD2.25, maka transaksi itu akan berlaku. Jika musim sejuk mungkin ada lebih ramai orang yang ingin membeli oren, maka harganya akan naik. Atau jika ada kemarau, bekalan oren akan menjadi kurang, sehingga lebih banyak orang berusaha membeli sedikit oren, yang juga dapat mendorong kenaikan harga.

Bitcoin dan mata wang lain agak berbeza daripada oren kerana mereka adalah apa yang disebut ‘homogen’ – satu dolar adalah sama dengan dolar lain, sama seperti satu Bitcoin adalah sama seperti yang lain. Oren boleh berubah mengikut saiz dan kualiti. Semua ini bermakna bahawa lebih mudah untuk menghasilkan harga mata wang atau Bitcoin. Sekali lagi, hanya pembeli dan penjual akan bersetuju.

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin?

Ramai orang mungkin tidak menyedari bahawa mata wang lain berfungsi dengan sama – jika anda memegang duit syiling atau nota mata wang tempatan di tangan anda, pada bila-bila masa ada berjuta-juta orang membeli dan menjual mata wang tempatan anda, jadi anda mungkin memerhatikannya sebagai stabil, nilai itu sebenarnya berubah secara berterusan.

Apabila anda ingin menukarnya untuk mata wang lain di kaunter mata wang, katakanlah untuk USD, satu hari anda membayar 10 mata wang tempatan kepada satu dolar, pada hari berikutnya mungkin 11 atau 9. Bitcoin berfungsi dengan cara yang sama – anda hanya boleh memikirkan ia sebagai mata wang selain daripada yang anda gunakan.

Adakah Bitcoin dan cryptocurrency lain digunakan oleh penjenayah?

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin -Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin – coindesk

Terdapat banyak kesalahfahaman umum bahawa Bitcoin kebanyakannya digunakan oleh penjenayah, tetapi ia jauh dari kebenaran. Ini adalah kerana ramai orang berfikir Bitcoin tidak dikenali, tetapi sebenarnya adalah sebaliknya – semua urus niaga Bitcoin adalah telus untuk seluruh dunia dapat dilihat.

Orang mungkin tidak dapat menghubungkan identiti kepada Bitcoin dengan serta-merta (ini juga mengapa ia kadang-kadang dipanggil ‘pseudo anonim’), tetapi apabila mereka melakukannya, mereka dapat menjejaki semua yang anda lakukan pada rangkaian Bitcoin. Ini menjadikannya alat yang sangat buruk untuk kegunaan haram.

Walaupun Bitcoin mungkin benar-benar menjadi salah satu cara yang paling selamat dan paling buruk untuk menggunakan wang, itu tidak bermakna penjenayah tidak menggunakannya. Sama seperti wang biasa, mereka lakukan.

Tetapi terdapat dua perkara penting yang harus diperhatikan – pertama, apabila semakin banyak data tersedia dalam industri, semakin jelas jumlah kegunaan buruk dapat dikesan dengan pantas. Kedua, dalam mana-mana sistem kewangan, ini adalah risiko yang tidak dapat dihapuskan, hanya dikurangkan, dan Bitcoin mempunyai beberapa alat terbaik di dunia untuk itu.

Nilai Bitcoin berkembang selari dengan internet terutamanya dalam konteks semua ‘perkara buruk’ yang orang kaitkan Bitcoin. Adakah internet semua baik? Sudah tentu tidak. Pengganas, pencucian wang dan penyeludup dadah menggunakan Facebook, Twitter dan Whatsapp untuk berkomunikasi dan berurusniaga setiap hari.

Sesetengah orang mungkin merasa tidak selesa mengenai hakikat bahawa sekurang-kurangnya 5-30% daripada trafik dalam talian yang berkaitan dengan pornografi. Dan di sini kita tidak menyebutkan web yang dalam dan gelap, di mana terdapat pelbagai jenis perkara yang benar-benar buruk yang kita tidak akan disebutkan di sini.

Di sebalik semua isu ini, adakah masyarakat membuat usaha bersepadu untuk mencuba dan melarang internet? Tidak. Dan ia tidak begitu banyak kerana sukar untuk melakukannya, lebih-lebih lagi kerana positif kepada masyarakat terlalu banyak berbanding negatif.

Atas sebab yang sama, kita semua harus berhati-hati dengan cara kita memikirkan Bitcoin, kerana kebanyakan bukti menunjukkan Bitcoin mempunyai kesan positif yang sama, jika tidak lebih daripada internet. Kedua-dua internet dan Bitcoin adalah alat yang boleh digunakan oleh ‘orang jahat’ atau ‘orang baik’, dan syukurlah kebanyakan dunia berada dalam kategori orang baik.

Apakah perlombongan Bitcoin?

Seperti yang disebutkan dalam bahagian terdahulu, seseorang boleh memikirkan Bitcoin sebagai satu sistem lejar global besar yang merekodkan transaksi (atau ‘memindahkan wang’) antara satu sama lain. Bilamana urus niaga Bitcoin diproses pada rangkaian Bitcoin – ini bermakna Bitcoin dipindahkan dari satu orang ke satu yang lain – seseorang perlu memastikan semua urus niaga direkod dengan betul dan bahawa pengedar pada semua sistem disegerakkan di seluruh dunia.

Dalam hal Bitcoin, proses ini tidak dilakukan oleh orang atau syarikat, tetapi oleh ribuan komputer di seluruh dunia yang semuanya terhubung ke internet. Komputer ini dikenali sebagai ‘pelombong’, tetapi mereka semestinya hanya dipanggil ‘komputer yang memproses transaksi’.

Untuk melakukan pemprosesan ini dengan cara yang sangat selamat, komputer ini perlu melakukan pengiraan yang sangat rumit yang mengambil banyak kuasa pengkomputeran, dan seterusnya, memerlukan banyak tenaga dan peralatan pemprosesan yang mahal dan khusus.

Seseorang – pemilik komputer – perlu membayar semua peralatan dan elektrik ini, jadi mereka perlu diberi pampasan untuk semua wang dan usaha yang mereka buat untuk membuat rangkaian ini berfungsi. Mereka memperoleh pampasan ini melalui Bitcoin yang baru dicetak – jadi dalam kesemuanya semua bitcoin baru yang dicipta bertindak sebagai ganjaran dan mekanisme insentif untuk orang menyumbang komputer mereka ke sistem untuk membantu memproses urus niaga.

Satu lagi cara untuk melihatnya adalah untuk mempertimbangkan apa yang akan berlaku jika sebuah bank besar membina sistem pemprosesan transaksi global terbesar di dunia: mereka akan menghabiskan beberapa bilion dolar ke atasnya dan kemudian mengenakan bayaran kepada semua bayaran transaksi untuk menampung kos ini.

Dengan perlombongan Bitcoin, kos sistem global ini baru saja tersebar di ribuan komputer, dan mereka mengambil alih kos mereka melalui Bitcoin yang baru dicetak. Singkatnya, ia hanyalah sebuah demokrasi terhadap infrastruktur kewangan.

Apakah kunci peribadi? (Private Key)

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin – clipart-library.com

Bercerita di sekitar Bitcoin sangat mudah, tetapi di latar belakang bahagian penting dalam memindahkan dan menyimpan Bitcoin melibatkan sesuatu yang dipanggil ‘Private Key’. Cara paling mudah untuk memahami kunci peribadi ialah memikirkan sistem peti emel (mailbox) anda:

Katakan Maria ingin menghantar surat kepada Peter. Pertama dia perlu tahu alamat atau nombor peti emel Peter. Katakan peti surat Peter adalah nombor 2034. Begitu juga, jika dia ingin menghantar Bitcoin kepada Peter, dia perlu tahu alamat Bitcoinnya, yang merupakan nombor yang unik mengenalinya.

Ini juga kadang-kadang dipanggil alamat dompetnya, atau kunci awam, yang berfungsi sama dengan nombor akaun bank anda. Ini nombor yang panjang dan rumit (37kJmJrqXBmgWUdC1NYPEZazGrLbYGVVtf) kerana terdapat begitu banyak kotak pos Bitcoin di dunia, tetapi bersyukur, anda tidak perlu mengingatnya, anda boleh menemuinya di internet.

Jadi sekarang Maria mendepositkan Bitcoin dalam peti mel Peter. Dia boleh mengintip di dalam dan melihat Bitcoin di sana, sebenarnya sesiapa sahaja dapat melihat peti mel 2034 diisi dengan satu Bitcoin. Ini adalah sebahagian daripada bahagian Bitcoin yang menarik – semua orang boleh melihat semua urus niaga tetapi tanpa berkongsi identiti mereka. Orang ramai dapat melihat terdapat Bitcoin pada akaun 2034, tetapi tidak seorang pun, kecuali Maria dan Peter, yang tahu ia milik Peter.

Sekarang mari kita lihat bagaimana Peter mendapat Bitcoinnya – baik dia dapat melihatnya di sana, jadi dia tidak perlu berbuat apa-apa. Tetapi jika dia mahu memindahkannya, dia perlu membuka kotak mel itu untuk menghantarnya kepada orang lain.

Untuk membuka kotak mel ini, dia memerlukan kunci – dan ini adalah kunci uniknya sendiri, juga dikenali sebagai kunci peribadi (Private Key), bahawa dia, dan hanya dia boleh gunakan untuk membuka peti mel. Apabila dia membukanya, dia boleh mengeluarkan Bitcoin dan mendepositkannya ke dalam kotak orang lain.

Mari kita andaikan Peter membeli permainan dalam talian dari Microsoft, kini Peter boleh mendepositkan Bitcoin ke dalam kotak akaun Microsoft dan apabila Microsoft dapat melihat Bitcoin yang diterimanya, mereka akan menghantar permainan kepada Peter.

Sekiranya Maria menghantar ke dalam peti mel yang salah, dia tidak boleh membuat reversal atau membatalkan transaksi. Ini sama dengan wang tunai – apabila anda tersalah bayar kepada seseorang yang tidak anda kenali, anda akan kehilangan semua wang itu untuk selama-lamanya.

Perhatikan juga bahawa tiada siapa yang boleh memindahkan Bitcoin, kecuali Peter, yang mempunyai kunci peti mel. Dan jika dia kehilangan kuncinya? Nah, tiada siapa yang boleh mengakses kotak pos (wallet) itu, selama-lamanya!

Ia juga penting bagi Peter untuk memastikan tiada siapa yang mencuri kekuncinya, kerana jika mereka melakukannya mereka boleh membuka walletnya dan mencuri Bitcoinnya. Oleh itu penting dia menyimpan private key, atau mengamanahkannya kepada seseorang yang dia percaya boleh melakukannya.

Bagaimanakah saya melindungi kunci peribadi saya?

Menyimpan Bitcoin anda dengan selamat adalah sangat penting. Tidak seperti jenis wang lain yang dikawal oleh bank, dengan Bitcoin anda mempunyai lebih banyak pilihan bagaimana cara menyimpan dan mengawal wang anda.

Ingat kunci peribadi anda yang anda perlukan untuk memindahkan Bitcoin anda? Nah, ini adalah kunci untuk menyimpannya. Sesiapa yang mempunyai kawalan utama Bitcoin. Kekunci-kekunci ini boleh sama ada dalam digital atau dalam format fizikal seperti yang ditulis di atas sekeping kertas.

Bagaimana untuk menyimpannya kemudian? Anda boleh meninggalkan kunci di dalam poket anda, tetapi itu tidak terlalu selamat. Anda boleh meletakkannya dalam peti keselamatan – itu lebih baik. Tetapi seseorang masih boleh memasuki rumah anda dan mencurinya.

Memandangkan anda ingin menggunakan Bitcoin anda secara teratur, anda mungkin juga mahu meletakkan beberapa atau kesemuanya dalam versi digital pada telefon anda supaya anda dapat mengaksesnya lebih mudah. Satu-satunya masalah ialah jika anda kehilangan telefon anda bermakna anda juga akan kehilangan kunci anda, dan tidak ada cara untuk mendapatkannya kembali.

Itulah sebabnya syarikat-syarikat seperti Luno diwujudkan – bukan hanya untuk memudahkan untuk membeli, menjual dan menggunakan Bitcoin, tetapi juga untuk menyimpannya dengan selamat. Mereka melakukan ini dengan mengambil kunci peribadi anda dan menyimpannya dalam peti besi bank fizikal dengan kawalan akses seperti imbasan cap jari dan retina.

Malah, ia bukan hanya satu bilik kebal, ia adalah sejumlah peti besi di banyak benua. Dan mereka membinanya dengan cara anda perlu mengakses kekunci dari pelbagai sumber dan meletakkannya bersama-sama untuk benar-benar dapat mengeluarkan Bitcoin, sama dengan filem-filem lama di mana kapal selam nuklear memerlukan 3-5 ‘kod pelancaran’ daripada jeneral yang berbeza untuk boleh melancarkan senjata nuklear. Ini biasanya dikenali sebagai ‘multisig’ (beberapa tanda tangan diperlukan).

Bitcoin sangat selamat apabila disimpan seperti ini, tetapi terdapat satu pautan lemah yang berpotensi: anda perlu mempercayai orang yang menyimpan kunci bagi pihak anda. Terdapat banyak syarikat terkemuka seperti Luno yang anda boleh bergantung padanya.

Tetapi juga banyak entiti  lain yang sama sekali tidak menyimpannya dengan betul atau mungkin berpura-pura menyimpannya dan kemudian menyalahgunakannya. Perkara yang menarik mengenai Bitcoin ialah tidak seperti wang lama, anda mempunyai pilihan – sama ada anda menyimpannya sendiri, dalam format fizikal atau digital, atau sama ada anda bergantung pada orang lain untuk melindunginya untuk anda (atau gabungan semua ini) .

Cara Bitcoin sering disimpan juga merupakan ironi terbesar Bitcoin – mata wang global dunia yang direka untuk digunakan dalam talian, kebanyakannya disimpan ‘luar talian’, dalam peti besi bank fizikal (USB) dan terpisah dari internet. Siapa sangka!

Bagaimanakah saya menyimpan Bitcoin dan cryptocurrency lain yang selamat?

Mengenali penipu (scam)  untuk mengurangkan risiko

Penjenayah yang berjaya berada di hadapan penguatkuasaan undang-undang dan peraturan. Mereka beroperasi di pinggiran inovasi teknologi dan memanfaatkan orang-orang yang masih belajar. Oleh itu, seperti mana-mana teknologi baru, terdapat risiko yang berkaitan dengan cryptocurrency. Kami mahu anda memahami risiko dan memastikan anda mempunyai alat untuk melindungi diri anda dan wang anda.

Serangan Phishing

Mempunyai cryptocurrency menjadikan anda sasaran yang lebih menarik untuk jenayah siber. Luno akan memastikan Bitcoin anda selamat. Tetapi hanya anda yang boleh menyimpan kata laluan anda dengan selamat.

‘Phishing’ adalah serangan di mana penjenayah menggunakan laman web palsu yang sah untuk menipu anda untuk memasukkan kata laluan / butiran anda. Mereka kemudian menggunakan kata laluan anda untuk mengakses akaun anda.

Pelbagai jenis serangan pancingan data

Laman web phishing – Penyerang membuat versi web palsu untuk mencuba dan membuat anda memasukkan butiran masuk. Berhati-hati dengan mengklik dari iklan Google palsu. Sebelum memasukkan maklumat lanjut, semak alamat laman web dengan teliti untuk memastikan anda berada di URL yang betul.

Phishing e-mel – Penyerang akan menghantar e-mel yang sah untuk cuba meyakinkan anda untuk berkongsi butiran login. Semak e-mel penghantar dan pastikan tapak web yang anda diarahkan mempunyai alamat yang betul.

Spearphishing – Attackers cuba mendapatkan maklumat mengenai individu tertentu. Jika mereka tahu anda mempunyai cryptocurrency, penyerang mungkin menyamar sebagai pekerja syarikat cryptocurrency untuk mendapatkan kepercayaan anda. Peniru ini boleh menghubungi anda melalui telefon atau e-mel.

Anda mungkin berfikir anda akan melihat perangkap dan mengelakkannya. Tetapi tanya diri anda, adakah anda 100% yakin dalam setiap pautan yang pernah anda klik? Adakah anda sanggup bertaruh semua Bitcoin atau Ethereum anda?

Ini adalah langkah-langkah yang perlu diambil untuk selamat.

Sentiasa periksa bar alamat pelayar anda untuk mengesahkan bahawa anda melawat alamat tapak web yang betul dan bukan tapak palsu

Gunakan pengesahan dua faktor pada semua dompet Bitcoin anda dan alamat e-mel anda

Gunakan program pengurus kata laluan

Jika anda menggunakan akaun Gmail, lakukan pemeriksaan keselamatan yang cepat

Penipuan pelaburan

Kerana ruang cryptocurrency agak baru, terdapat penipuan pelaburan yang cuba memisahkan anda dari wang anda. Penipuan datang dalam semua bentuk dan saiz tetapi dengan sedikit latihan, anda boleh dengan mudah melihat dan mengelakkannya.

Penipuan pertambangan awan

99% operasi perlombongan awan mencurigakan. Pelombong Bitcoin yang sah akan memberitahu anda bahawa margin keuntungan perlombongan adalah sangat nipis. Tidak ada orang di luar sana melombong Bitcoin, membuat 10%, 20%, 30% sebulan, HANYA penipu yang menjanjikan demikian. Elakkan perkara ini di semua kos.

Penipuan pemasaran pelbagai peringkat

Sekiranya syarikat itu menjanjikan keuntungan yang berlipat kali ganda daripada produknya, ia mungkin penipuan. Kemungkinannya, mereka membayar pelabur sedia ada dengan deposit pelabur baru. Akhirnya ‘muzik’ berhenti dan mereka hilangkan diri, meninggalkan semua orang, dan hanya kemudian mangsa sedar mereka sebenarnya tidak tahu kepada siapa mereka menghantar wang mereka.

Bitcoin “penjanaan”, atau program pelaburan hasil yang tinggi (skim Ponzi)

Penipuan ini meyakinkan anda bahawa mereka telah menemui kaedah khas atau rahsia untuk membuat pulangan yang luar biasa. Sama ada dagangannya bagi pihak anda, atau mengeksploitasi aspek teknikal cryptocurrency. Pada hakikatnya, mereka tidak menemui apa-apa – jika mereka ada, mereka tidak akan memerlukan pelaburan anda. Kemahiran mereka hanya memerangkap anda.

Bagaimana untuk melihat penipuan

Lakukan beberapa penyelidikan sebelum melabur dalam sesuatu. Sekiranya pulangan dijanjikan terlalu baik untuk dari kenyataan, itu mungkin penipuan. Juga, periksa Bad List di badbitcoin.org. Jika ia disenaraikan di sini, ia pasti mencurigakan dan hampir pasti ianya satu penipuan.

Pasaran yang tidak menentu

Walaupun ini tidak berkaitan dengan aktiviti jenayah, penting untuk mengetahui Bitcoin dan cryptocurrency lain sangat tidak menentu. Turun naik harga boleh menjadi ganas dan penting bahawa anda tidak mengambil risiko dengan jumlah wang yang tidak sesuai (lebih banyak daripada yang anda mampu untuk kerugian).

Perlu diingat bahawa semasa pergerakan pasaran yang ganas, maklumat palsu mungkin tersebar dalam penyedia perkhidmatan berita dan cryptocurrency mungkin mengalami gangguan perkhidmatan. Anda mungkin tidak boleh menjual cryptocurrency anda pada masa ini.

Apakah Risiko Bitcoin dan Cryptocurrency lain?

Walaupun Bitcoin adalah teknologi yang sangat menarik dan bentuk wang baru, itu tidak bermakna bahawa tiada risiko yang berkaitan dengannya. Sebagai titik permulaan, penting untuk diingat bahawa peraturan intuitif yang sama yang digunakan untuk wang tradisional juga digunakan untuk Bitcoin. Sebagai contoh, jangan simpan wang tunai di bawah bantal anda kerana ianya sangat mudah dicuri, atau jangan amanahkan wang kepada orang yang tidak dikenali untuk menyimpannya.

Bitcoin juga mempunyai beberapa risiko yang agak unik: untuk satu, ia adalah teknologi baru, dan walaupun ia kelihatan sangat selamat dan mantap, selalu ada kemungkinan ia gagal. Itulah sebabnya mengapa anda tidak perlu meletakkan ‘semua telur anda dalam satu bakul’ dan tidak membeli Bitcoin lebih dari apa yang anda mampu kehilangannya.

Dalam kata lain, jangan meminjam untuk membeli Bitcoin!

Bitcoin juga lebih tidak menentu (iaitu ia boleh bergerak dengan sangat tinggi atau turun dalam masa yang singkat) daripada banyak mata wang lain, dan sementara ini nampaknya stabil dari masa ke masa, ia pasti mengalami banyak momen yang sangat tidak menentu dalam masa depan.

Bagaimana Cara Nak Dapatkan BitcoinBagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin – coindesk

Juga ingat bahawa urus niaga Bitcoin adalah seperti wang tunai kerana mereka tidak dapat dipulihkan – jadi jika anda menghantar Bitcoin kepada orang yang salah, atau dompet Bitcoin anda dikompromi dan seseorang mencuri Bitcoin anda, mungkin sangat sukar jika tidak mustahil untuk mendapatkannya kembali. Bitcoin juga tidak disokong oleh mana-mana entiti, jadi jika anda kehilangan Bitcoin anda, pembekal khidmat anda atau ‘rangkaian Bitcoin’ tidak akan dapat mengganti dana anda. Itulah sebabnya anda perlu memastikan anda menggunakan produk atau penyedia perkhidmatan yang sangat dipercayai untuk membantu anda, sama seperti cara anda meminta bank untuk membantu anda dengan selamat menyimpan wang anda.

Terakhir, nilai Bitcoin ditentukan oleh jumlah orang atau perniagaan yang sanggup menerimanya, dan ini tidak dijamin. Sekiranya ia tumbuh ia akan menjadi sangat baik untuk Bitcoin, tetapi jika kurang orang mahu menggunakan Bitcoin, ia akan mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap harga dan mungkin membawa kepada Bitcoin tidak digunakan sama sekali.

Untuk merumuskan, Bitcoin sangat menarik dan mempunyai potensi yang besar untuk mengubah dunia, tetapi pastikan anda memahami risiko yang bersesuaian dengannya.

Terima kasih kerana telah membaca sehingga bahagian ini, sekarang anda telah tahu secara lengkapnya tentang Bitcoin, jika anda seorang yang pemurah boleh buat sedikit sumbangan ke 37kJmJrqXBmgWUdC1NYPEZazGrLbYGVVtf

Menarik untuk dibaca…

Apakah Bitcoin
5 Langkah Mudah Untuk Dapatkan Bitcoin dan Cara Menggunakannya
Harga Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000
Bagaimana Cara Membuka Akaun Remitano
Cara meningkatkan perniagaan kecil anda

No comment for Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin?

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Posted at

Cara membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin  – Akhir-akhir ini, Bitcoin telah mengambil jalan tengah di negara-negara yang semakin meningkat seperti Venezuela. Di... Read More

Penipuan Crypto Paling Biasa Di Malaysia Dan Cara Mengelakkannya

5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Posted at

5 Penipuan Crypto yang Paling Biasa di Malaysia (dan Cara Menghindarinya) Kriptografi sentiasa mempunyai raputasi yang buruk. Sama ada suka atau tidak, ruang crypto... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Posted at

Blockchain Wallet (dompet): Panduan lengkap untuk pemula sebuah dompet blockchain adalah perkara pertama yang anda perlukan sebelum anda membeli Bitcoin atau sebarang kriptografi. Tetapi... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Posted at

Inilah Wallet Bitcoin yang paling selamat dan paling mudah pada tahun 2020! Tanpa Wallet Bitcoin, tidak ada tempat untuk menyimpan cryptocurrency anda. Sama ada... Read More

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Posted at

Bagaimana saya mendapat Bitcoin pertama saya oleh Ali Rizvi Jadi, bagaimana saya mendapatkan Bitcoin pertama saya? Itu topik yang menarik untuk ditulis. Saya selalu... Read More