HOME
Home » Bisnes » Bagaimana Buat Duit Dengan Blog Semestinya Tanpa Modal Besar

Bagaimana Buat Duit Dengan Blog Semestinya Tanpa Modal Besar

Posted at | Categorised in Bisnes

Bagaimana buat duit dengan blog? Ini satu soalan yang selalu bermain-main dalam kepala anda, betul tak? Jika tidak anda tidak akan sampai ke blog ini.

Adakah anda selalu tertanya-tanya bagaimana buat duit dengan blog? Macam tak percaya kan, kan, kan? Beberapa tahun yang lalu, saya menyedari bahawa blogger boleh buat duit. Masa itu saya masih bertugas di sebuah bank terkemuka di Malaysia. Dalam beberapa kes, mereka buat duit dengan hebatnya! Ramai daripada mereka kelihatan seperti orang biasa, sama seperti saya. Betulkah mereka melakukannya? Dan bolehkah saya buat duit dengan blog seperti mereka?

Buat Duit Dengan Blog

3 Langkah Buat Duit Dengan Blog

1 – Mulalah menulis blog dan pastikan diri anda benar-benar bertenaga untuk menulis sesuatu yang bermanafaat dan sangat berguna kepada masyarakat bagi setiap topik anda.

2 – Pilih dan laksanakan aliran pendapatan yang berkaitan dengan topik anda. (simple kan?)

3 – Sementara itu, berinteraksi dengan orang lain dalam talian untuk memastikan blog anda terhebat.

Matlamat: buat blog anda sebagai sumber topik perbincangan anda. Apabila orang melawat dan mendapatkan nasihat anda, anda akan menghasilkan wang melalui pelbagai aliran pendapatan anda.

Bagaimana penulis blog buat duit?

Kebanyakan blogger yang sangat berjaya menggunakan blog mereka sebagai hub, atau pangkalan data dalam talian, kemudian membina banyak aliran pendapatan dari sana.

Menggunakan blog anda sebagai hub adalah sangat penting, untuk mengawal mesej anda dan mempunyai tempat di mana anda sentiasa boleh “ditemui”.

Aliran pendapatan ini termasuk pengiklanan, pemasaran affiliate, penjualan produk digital atau fizikal atau menawarkan perkhidmatan. Kami akan perincikan setiap satu di bawah ini.

Bloggers buat duit secara langsung di blog mereka dan secara tidak langsung melalui peluang yang berkaitan. Aliran pendapatan dari pelbagai cabang menambah pendapatan seperti sungai yang besar.

Berapa banyak blogger buat duit?

Ia berbeza-beza. Ada beberapa blogger membuat berjuta-juta dolar setahun. Orang lain, seperti saya, membuat pendapatan sepenuh masa yangagak sihat. Ada yang kurang, dan ada yang tidak tak mampu buat duit sama sekali.

Walaupun agak menarik untuk mengetahui berapa banyak blogger buat (duit), apa yang paling menarik kepada saya ialah berapa banyak yang blogger boleh buat (duit). Tiada jumlah yang dijamin, dan ianya tidak mudah, tetapi hampir tidak ada had. Sungguh mengagumkan kerana terdapat sangat banyak cara kreatif blogger menjana pendapatan. Itulah salah satu sebab saya suka blogging.

Jumlah tepat tentang pendapatan dari blog sukar diperolehi. Contohnya, Biro Statistik Buruh di Amerika Syarikat,  mendapati blogger dalam kategori “Writers and Authors” memperolehi pendapatan purata $ 61,240 setahun, walaupun statistik ini tidak begitu tepat.

Berapa Lamakah Tempoh Untuk Buat Duit Dengan Blog?

Ia memerlukan banyak jam seminggu untuk membina dan mengekalkan blog yang berkualiti. Biasanya, ia mengambil masa beberapa bulan untuk blog mula menjana pendapatan pertamanya.

Saya nak ingatkan kepada blogger baru untuk memberikan ruang sekurang-kurangnya 3-6 bulan untuk membuat pendapatan sampingan dan 1-2 tahun untuk membuat pendapatan sepenuh masa yang konsisten. Sudah tentu terdapat pengecualian, tetapi selepas aktif dalam dunia blog selama hampir 14 tahun, saya rasa ini adalah purata yang munasabah.

Anggapan bahawa anda memulakan blog hari ini dan membuat pendapatan sepenuh masa dalam beberapa bulan adalah, tidak realistik. Terdapat terlalu banyak yang perlu dipelajari dan terlalu banyak kerja untuk membina laman web anda, kontent blog anda, media sosial anda, keyakinan anda, hubungan dengan pembaca, dan sebagainya.

Sekiranya anda memerlukan wang segera, membina blog mungkin bukan pilihan terbaik anda. Serius!

Tetapi jangan berkecil hati! Saya menceburi dunia blogging selama bertahun-tahun dan kini membawa pendapatan yang mantap. Sekiranya anda mempunyai masa untuk blogging, ianya amat berbaloi.

Apakah cara para penulis blog membuat ?

Ini antara punca pendapatan dari blog. Terdapat 5 perkara utama, mengikut minat dan kebolehan masing-masing:

Pengiklanan
Pemasaran Affiliate
Menjual Produk Digital
Menjual Produk Fizikal
Perkhidmatan

1. Pengiklanan

Syarikat-syarikat pengeluar mahu mendapatkan produk mereka di ketahui oleh bakal pelanggan. Mereka mungkin berminat untuk mengiklankan di blog anda jika pembaca anda adalah pelanggan ideal mereka. Berikut adalah cara untuk menggabungkan iklan ke blog anda:

Paparkan iklan – Grafik di bar sisi, header, footer atau dalam kandungan blog anda.

Giveaways & reviews – Syarikat memberikan anda produk percuma (dan diharapkan pampasan kewangan) dan anda membuat review produk tersebut di blog anda.

Advertorial article – Syarikat membayar kepada anda untuk menulis tentang syarikat atau produk mereka di blog anda.

Newletter / video / podcast – Iklan dalam e-mel atau iklan mini dalam video atau episod podcast.

Pengiklanan adalah mudah untuk dimulakan, menjadikannya aliran pendapatan yang popular untuk kebanyakan penulis blog. Walau bagaimanapun, ia tidak semestinya menguntungkan seperti yang pernah berlaku dan memerlukan banyak trafik organik untuk menjadi benar-benar menguntungkan. Juga, ia berhadapan risiko mengecewakan pembaca anda (banyak laman web hanya dipenuhi oleh iklan popup yang menjengkelkan?) Dan membuat laman web anda kelihatan murah dan tidak canggih. Teknik ini bukan merupakan cadangan yang terbaik.

2. Pemasaran Affiliate

Sebagai pemasar affiliate, anda mempromosikan produk atau perkhidmatan orang lain kepada pembaca anda. Anda memaut ke produk atau perkhidmatan yang menggunakan pautan affiliate unik anda. Bila, seseorang mengklik melalui pautan tersebut dan membuat pembelian (atau melengkapkan tindakan yang diinginkan oleh perusahaan), anda memperoleh komisen. Terdapat beribu-ribu program affiliate untuk anda sertai.

Amazon Associates – Mendapat bayaran apabila pembaca membeli produk Amazon melalui pautan anda.
Genesis  – Theme WordPress yang saya gunakan & mengesyorkan. Terdapat banyak di sini.
TMDHosting – Hosting yang saya cadangkan kepada banyak blogger baru dalam siaran ini. Banyak blog saya menggunakan TMDHosting kerana saya dapati ianya sangat sempoi dan mampu milik.
Amazon Influencer Program – Program Amazon yang berbeza yang memberi anda kedai online Amazon anda sendiri.
Pemasaran Affiliate – Peluang yang sangat baik oleh rakan blog.

Pemasaran affiliate adalah salah satu daripada aliran pendapatan kegemaran saya dan paling menguntungkan. Anda boleh mempromosikan produk atau perkhidmatan yang anda gunakan dan yang anda suka tanpa perlu melakukan kerja untuk mencipta atau maintain produk itu sendiri.

3. Produk Digital

Ramai penulis blog membuat dan menjual produk digital mereka sendiri. Produk digital sangat hebat kerana mereka tidak memerlukan inventori dan boleh diedarkan dengan cepat dan mudah. Tidak ada overhead dan risiko juga rendah.

Contoh-contoh blogger produk digital mencipta:

Ecourses – Ajar orang lain apa yang anda tahu dan jual berkali-kali.
Kelas atau bengkel dalam talian – Mengajar, tetapi dalam suasana santai.
Ebooks – Penerbitan diri dan sangat menguntungkan banyak orang.
Kandungan Premium – Kandungan yang berguna mesti membayar untuk akses.
Laman Keahlian – Campuran tutorial dan komuniti.
Foto – Banyak jurugambar menjual foto mereka dalam talian.
Audio atau video – Buat jingle muzik, suara atau klip video.
Aplikasi, plugin atau tema – Hebat untuk mereka yang suka kod.

4. Produk Fizikal

Sesetengah blogger menjual produk fizikal. Beberapa contoh:

Buku – Banyak penulis blog telah menjadi penulis yang diterbitkan secara tradisional melalui blog mereka.
Produk kraf tangan – Adakah anda seorang kreatif?
Produk dari kilang – Banyak blogger yang mencari pengeluar mempromosikan produk mereka.
Arbitrase runcit – Bolehkah anda mencari tawaran hebat? Cubalah menjualnya dengan keuntungan lumayan di laman web seperti Amazon.
Seminar, kelas atau acara khas – Pertukaran sesuatu yang nyata (wang) untuk tiket untuk pengalaman seseorang.

Peningkatan blogger menjual produk fizikal beberapa tahun kebelakangan ini. Ia boleh menguntungkan, tetapi boleh menjadi rumit dengan pembuatan, menyimpan inventori, penghantaran, bayaran, dan sebagainya.

Sesetengah blogger mengurangkan kerumitan menghasilkan produk fizikal dengan dropshipping atau melalui POD (cetak mengikut permintaan).

5. Perkhidmatan

Sesetengah blogger menggunakan kepakaran yang berkaitan dengan topik blog mereka dan dibayar apabila orang lain menyewa mereka. Perkhidmatan boleh ditawarkan secara tempatan atau hampir. Contoh:

Berceramah – Banyak blogger memberikan ceramah hasil daripada platform yang mereka bangun di blog mereka.
Freelancing – Ini menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan.

Mengurus, menghias, memasak – Sesetengah blogger memberikan perkhidmatan orang kepada pembaca tempatan mereka.

Menawarkan perkhidmatan adalah cara terbaik untuk buat duit dengan cepat kerana kos permulaan adalah rendah, sedikit inventori diperlukan dan anda dibayar untuk kemahiran yang anda miliki. Kelemahannya ialah, ia tidak boleh berskala; bergantung kepada masa anda, anda hanya boleh menjana pendapatan mengikut masa kesesuaian masa anda yang terbatas.

Bolehkah saya memulakan blog secara percuma dan masih berhasil buat duit?

Jawapannya adalah ya. Walau bagaimanapun, saya akan berhati-hati terhadapnya. Sebabnya, apabila anda menggunakan perkhidmatan percuma seperti blogger.com dan lain-lain, anda tidak mempunyai banyak kawalan ke atas blog anda. Ini mungkin berisiko, terutamanya jika anda bergantung kepada blog anda untuk pendapatan. Blog WordPress yang menjadi tuan rumah sendiri adalah cadangan saya dan boleh dimulakan dengan sangat murah. Lihat tutorial langkah demi langkah saya di sini.

5 tips tambahan untuk membuat blogging wang

  • Gunakan seberapa banyak teknik buat duit di blog anda. Kepelbagaian adalah kunci.
  • Kandungan yang sangat baik dan bermanfaat adalah kunci kejayaan jangka panjang. Tiada jalan pintas.
  • Setiap blogger mempunyai teknik buat duit yang berbeza. Tidak ada cara “betul atau salah” dan itulah keindahannya. Tanpa had masa dan cara. Cari gabungan yang berfungsi untuk anda.
  • Jangan menjadi klon blogger yang lain. Cari teknik yang unik dan sesuai untuk anda.
  • Para blogger yang berjaya tidak memulakan blog hanya untuk menghasilkan wang. Sebaliknya, mereka mulakan blog dengan topik yang mereka minati dan boleh menulis selama bertahun-tahun. Wang akan mengalir dari topik itu secara organik.

Yakinlah!

Buat Duit Dengan Fingo Menggunakan Blog

Zaman yang serba canggeh ini, anda tidak dapat lari dari menggunakan teknologi multimedia seperti blog dan media sosial untuk menjana pendapatan. Ramai yang buang masa skrol facebook, update perkaran yang kurang faedah di Instagram atau tweet benda mengarut.

Kenapa tidak anda mengambil kesempatan dari kecanggehan teknologi e-dagang atau e-commerce yang dibangunkan oleh pakar-pakar yang memberi anda peluang buat duit dengan Fingo, misalnya.

Gunakan blog anda untuk mempromosikan link affiliate dengan mudah. Baca peluang buat duit dengan Fingo di sini.

Tags :

No comment for Bagaimana Buat Duit Dengan Blog Semestinya Tanpa Modal Besar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Bagaimana Buat Duit Dengan Blog Semestinya Tanpa Modal Besar

Cara Membeli Rumah Lelong

Cara Membeli Rumah Lelong Supaya Anda Tidak Rugi

Posted at

1. Pelajari Asas Rumah Lelong Rumah lelong adalah hartanah yang telah dirampas oleh bank atau Mahkamah Tinggi, terutamanya kerana pemiliknya gagal menyelesaikan pembayaran gadai... Read More

Idea Perniagaan Kecil

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 19 Idea Perniagaan Yang Terbaik

Posted at

Anda Nak Idea Perniagaan Kecil? Ini 50 Idea Bisnes yang boleh dimulakan dari rumah. Untuk memulakan salah satu perniagaan dari rumah ini, anda tidak... Read More

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular

Idea Perniagaan Kecil Yang Popular Di Malaysia

Posted at

Idea perniagaan kecil yang popular Di Malaysia. Ramai orang yang mencari idea untuk memulakan perniagaan kecil di Malaysia, sering kelihatan keliru tentang beberapa aspek.... Read More

Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

17 Cara Anda Boleh Menjana Wang Dalam Talian Sekarang

Posted at

Anda ingin buat duit secara online tanpa meninggalkan rumah? Anda ingin mengetahui cara menjana wang dalam talian yang dapat membiayai kehidupan anda apabila coronavirus... Read More

5 Tip Membeli Rumah Lelong Dengan Cepat Mudah Dan Selamat

Posted at

Ramai yang ingin membeli rumah lelong dengan cepat mudah dan selamat. Tapi soalnya bagaimana? Anda harus tahu selok belok bagaimana membeli rumah lelong untuk... Read More