HOME
Home » Cryptocurrency » Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Apakah Bitcoin bagaimana Bitcoin berfungsi? Inilah persoalan yang selalu bermain-main dalam fikiran banyak orang terutama di Malaysia.

Hari ini adalah ulang tahun kesepuluh cryptocurrency Bitcoin mata wang maya.

Tetapi pada hari lahirnya, ia mempunyai bernilai kurang pada penghujung tahun dari hari ulang tahun sebelumnya – hanya untuk kali kedua sejak ia tiba di dompet maya.

Pada akhir Oktober 2017, bitcoin bernilai kurang dari  RM25,000 – kini ianya bernilai RM38,535.84. Dan masih terdapat beberapa bulan dagangan untuk melonjak lagi.

Tetapi Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Bitcoin, yang sering digambarkan sebagai cryptocurrency, mata wang maya atau mata wang digital – adalah jenis wang yang benar-benar maya.

Ia seperti versi tunai dalam talian. Anda boleh menggunakannya untuk membeli produk dan perkhidmatan, tetapi tidak banyak kedai yang menerima Bitcoin (buat masa ini) dan beberapa negara telah mengharamkannya sama sekali.

Bitcoin fizikal yang anda lihat dalam gambar adalah sesuatu yang baru. Ianya akan menjadi tidak bernilai tanpa kod peribadi yang dicetak di dalamnya.

Bagaimanakah Bitcoin berfungsi?

Setiap Bitcoin pada dasarnya adalah satu fail komputer yang disimpan dalam aplikasi dompet digital pada telefon pintar atau komputer.

Anda boleh menghantar satu (1) Bitcoins (atau sebahagian darinya) ke dompet digital anda, dan anda boleh menghantar Bitcoins kepada orang lain juga.

Setiap transaksi tunggal dicatatkan dalam senarai umum yang disebut blockchain.

Hal ini memungkinkan untuk mengesan transaksi Bitcoins untuk mengelakkan orang daripada membelanjakan coin yang mereka tidak memiliki, membuat salinan atau membuat “undo-ing” urus niaga.

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoins?

Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin BerfungsiApakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi – REUTERS

Terdapat tiga cara utama orang mendapatkan Bitcoins.

Bagaimana Bitcoins Baru Dibuat?

Agar sistem Bitcoin berfungsi, mereka mencipta proses komputer yang boleh digunakan oleh semua orang.

Komputer direka untuk menghasilkan jumlah Bitcoin yang sangat sukar. Kadang-kadang mereka diberi ganjaran dengan Bitcoin untuk pemiliknya menyimpannya.

Memasang komputer berkuasa untuk mencuba dan mendapatkan Bitcoin. Ini disebut perlombongan. Tetapi jumlahnya menjadi semakin sukar untuk mengelakkan terlalu banyak Bitcoin yang dihasilkan.

Sekiranya anda memulakan perlombongan sekarang ianya mengambil masa bertahun-tahun untuk anda mendapat satu Bitcoin.

Anda akan menghabiskan banyak wang untuk elektrik bagi menjalankan komputer lebih daripada Bitcoin yang dihasilkan.

Jadi beli sahaja di Remitano!

Terdapat banyak perkara selain wang yang kita anggap berharga seperti emas dan berlian. Aztec menggunakan cocoa beans sebagai wang!

Bitcoins sangat berharga kerana orang sanggup menukarkannya dengan barangan dan perkhidmatan yang sebenar, dan juga wang tunai. Tidak seperti wang fiat, penawaran Bitcoin juga sangat terhad! Hanya 21 juta sahaja untuk kegunaan seluruh dunia.

Bayangkan…. berapa harga satu Bitcoin jika seluruh masyarakat dunia menggunakannya sebagai matawang? Jadi jangan terlewat, dapatkan Bitcoin sementara harganya masih rendah.

Harga semasa kira-kira RM38,000 ringgit, sementara pakar-pakar menjangkakan Bitcoin akan bernilai 1 juta Dollar Amerika dalam masa terdekat ini!

Adakah Bitcoin Selamat?

Setiap urusniaga direkodkan secara terbuka jadi sukar untuk menyalin Bitcoins, membuat yang palsu atau membelanjakan yang tidak anda miliki.

Anda mungkin kehilangan dompet Bitcoin atau memadam Bitcoins anda dan kehilangannya selama-lamanya. Terdapat juga kecurian dari laman web yang membolehkan anda menyimpan Bitcoins anda dari jauh.

Nilai Bitcoins telah naik dan turun selama bertahun-tahun sejak ia dicipta pada tahun 2009 dan sesetengah orang tidak fikir ia selamat untuk menjadikan wang ‘sebenar’ anda menjadi Bitcoins.

 

No comment for Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Cara Membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin

Posted at

Cara membeli Bitcoin: Panduan Lengkap Bagaimana Membeli Bitcoin  – Akhir-akhir ini, Bitcoin telah mengambil jalan tengah di negara-negara yang semakin meningkat seperti Venezuela. Di... Read More

5 Penipuan Crypto Di Malaysia Paling Biasa Dan Cara Mengelakkannya

Posted at

5 Penipuan Crypto yang Paling Biasa di Malaysia (dan Cara Menghindarinya) Kriptografi sentiasa mempunyai raputasi yang buruk. Sama ada suka atau tidak, ruang crypto... Read More

Blockchain Wallet: Panduan Lengkap untuk Pemula

Posted at

Blockchain Wallet (dompet): Panduan lengkap untuk pemula sebuah dompet blockchain adalah perkara pertama yang anda perlukan sebelum anda membeli Bitcoin atau sebarang kriptografi. Tetapi... Read More

Inilah Wallet Bitcoin Yang Paling Selamat Dan Paling Mudah

Posted at

Inilah Wallet Bitcoin yang paling selamat dan paling mudah pada tahun 2020! Tanpa Wallet Bitcoin, tidak ada tempat untuk menyimpan cryptocurrency anda. Sama ada... Read More

Bagaimana Saya Mendapat Bitcoin Pertama Saya?

Posted at

Bagaimana saya mendapat Bitcoin pertama saya oleh Ali Rizvi Jadi, bagaimana saya mendapatkan Bitcoin pertama saya? Itu topik yang menarik untuk ditulis. Saya selalu... Read More