HOME
Home » Bisnes » Mulakan Perniagaan Dalam Talian Dengan Modal Minima, Kini Dewi Mampu Menjana Ratusan Juta Pendapatan Setiap Bulan

Mulakan Perniagaan Dalam Talian Dengan Modal Minima, Kini Dewi Mampu Menjana Ratusan Juta Pendapatan Setiap Bulan

Posted at | Categorised in Bisnes

Mulakan perniagaan dalam talian dengan modal minima, kini Dewi mampu menjana ratusan juta pendapatan setiap bulan.

Pada mulanya Herlina P. Dewi bahkan tidak memikirkan memulakan perniagaan, apalagi perniagaan itu dijalankan secara dalam talian. Kesungguhan untuk membuka perniagaan ini datang tujuh tahun yang lalu, ketika dia merencanakan untuk memulai program kehamilan. Dewi menyedari bahawa jika dia terus bekerja sebagai pegawai di pejabat, akan lebih sulit baginya untuk dapat memberi tumpuan kepada program itu.

Mulakan Perniagaan Dalam Talian Dengan Modal Minima

Mulakan Perniagaan Dalam Talian Dengan Modal Minima

Dia juga mahu apabila anaknya dilahirkan, dia boleh menemani dan melihat pertumbuhan dan perkembangannya setiap hari kerana menurutnya peluang keemasan ini tidak akan digantikan dengan apa-apa.

Saya nampak ramai kawan di pejabat tidak boleh menemani anak mereka pada cuti sekolah kerana mereka perlu bekerja. Saya tidak mahu menjadi seperti itu ” kata Dewi.

Dewi akhirnya memutuskan untuk berhenti kerja dan fokus kepada hobinya, menulis. Tulisan tentang pengurusan kewangan yang menjadi bidang yang beliau kerjakan kemudiannya diterbitkan melalui Buku Stiletto, penerbitan independen oleh Dewi sendiri.

Sejak itu, ramai penulis telah menghubungi Dewi, mahu karya beliau juga diterbitkan. Pemasaran buku yang diterbitkan oleh Stilleto Book dilakukan melalui media dalam talian, mulai dari aplikasi sembang, forum dalam talian, media sosial untuk membuka kedai dalam talian di pasar, seperti Tokopedia.

Empat tahun berlalu, Dewi dan suaminya diberkati dengan seorang anak, tetapi di sisi lain Dewi menyadari kecenderungan bisnis buku menurun.

“Padahal keperluan perbelanjaan untuk anak semakin meningkat” jelas Dewi.

Sebagai akibat dari keadaan ini, Dewi memperluas bisnisnya untuk membuat produk hiasan rumah bertema, misalnya kusyen sofa dengan kata-kata Keep Calm & Read Books dengan modal kurang dari Rp 1 juta. Rupa-rupanya produk ini mendapat sambutan yang sangat positif. Semakin banyak permintaan datang.

“Ramai yang berminat dan juga meminta saya membuat rekaan lain, bukan hanya buku, bahkan seperti karpet dengan perkataan Home Sweet Home atau hiasan dinding bermotif bunga-bungaan,” kata Dewi.

Ibu seorang anak yang juga mempunyai hobi merancang, menjahit, mengait (knitting), kemudian melakukan banyak penjelajahan dari segi pelbagai produk dan reka bentuk. Hari ini, Buku Stilleto, yang pada mulanya hanya menerbitkan dan menjual buku, diubah menjadi sebuah kedai dalam talian yang menawarkan berpuluh-puluh jenis produk hiasan rumah dengan beribu-ribu reka bentuk yang menarik.

Wanita yang dilahirkan di Wonosobo terasa sangat berterima kasih atas perkembangan perniagaannya. Bukan sahaja mempunyai masa yang berkualiti dengan keluarga, Dewi kini mampu memberi pekerjaan kepada 35 penduduk di sekitar rumahnya sebagai pekerja.

“Semua yang membantu saya di sini, dari penjahit, tukang kayu, perancang, pentadbir dan sebagainya, adalah tetangga di sekitar rumah kami. Saya mahu memberi peluang pekerjaan kepada jiran-jiran saya dahulu” kata Dewi

Walaupun merasakan kemanisan perniagaan hiasan rumah, Dewi masih menjalankan perniagaan penerbitan bukunya.

“Untuk buku terus seperti biasa, kerana saya ingin dapat membantu orang lain membaca. Kami di Stiletto juga membuat sumbangan buku setiap bulan ke tempat-tempat yang memerlukan, ” kata Dewi.

Perolehan Stiletto kini mencapai 300 juta rupiah (RM88976.34) setiap bulan, bahkan dapat lebih besar pada saat-saat tertentu, seperti Ramadan atau sebelum cuti. Sebagai tambahan kepada sebuah kedai online, beliau juga membuka kedai offline di Maguwoharjo, Yogyakarta, sebuah ruang bengkel khusus untuk sesiapa yang kreatif dan rajin untuk menjalankan proses produksi, ke pejabat yang layak untuk editor buku dan pereka produk dekorasi rumah.

Harapan sederhana Dewi pada permulaan membina perniagaan telah direalisasikan.

“Masa saya bersama keluarga saya sekarang lebih fleksibel, terutama untuk anak-anak. Saya boleh menghantarnya ke sekolah. Jika cuti sekolah seperti ini juga boleh bercuti, “jelas Dewi.

Tentu ramai di luar sana yang ingin sukses seperti Dewi termasuklah anda! Betul tak? Cuma tak tahu dari mana nak bermula.

Jangan bimbang anda boleh dapatkan ilmu terlebih dahulu seperti bisnes jual tudung dan sebaginya. Yang penting niat suci anda disertakan dengan semangat kental itu diteruskan dengan ilmu yang betul dari orang-orang yang telah berjaya seperti Dewi dan Madihah Mustafha yang berjaya menjana untung RM15,000 sebulan.

Nota:

Program affiliate untuk blogger niche travel
Cara meningkatkan perniagaan kecil anda

Tags :

No comment for Mulakan Perniagaan Dalam Talian Dengan Modal Minima, Kini Dewi Mampu Menjana Ratusan Juta Pendapatan Setiap Bulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Mulakan Perniagaan Dalam Talian Dengan Modal Minima, Kini Dewi Mampu Menjana Ratusan Juta Pendapatan Setiap Bulan

Tips Pemasaran Perniagaan Di Rumah Yang Berkesan

Tips Pemasaran Perniagaan Di Rumah Yang Berkesan

Posted at

Tips pemasaran perniagaan di rumah yang berkesan yang anda perlu patuhi, salah satu perkara yang paling berguna untuk pemilik perniagaan kecil di rumah adalah... Read More

Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

100 Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Posted at

Peluang perniagaan kecil untung besar! Dengan modal kecil yang sangat menguntungkan dan perniagaan yang menjanjikan pendapatan yang besar, sesuai untuk pemula yang ingin berjaya... Read More

Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal

19 Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal!

Posted at

Cara mengurus kewangan anda – Tidak sedikit orang yang bercita-cita untuk mendapat kebebasan dari segi kewangan. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Jadi, apakah... Read More

Bagaimana Saya Jana Untung

Bagaimana Saya Jana Untung!

Posted at

Bagaimana Saya Jana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Premis!   Ini kisah dan pengalaman sebenar saya berniaga tudung¬† dengan hanya menggunakan modal... Read More

Langkah Efektif Persiapkan Diri untuk Peluang Bisnis

8 Langkah Efektif Persiapkan Diri untuk Peluang Bisnis

Posted at

Di mana anda ingin menemukan peluang bisnis yang baik untuk anda hari ini? Itu pertanyaan yang sangat sulit. Tetapi pada kenyataannya, banyak orang mengajukan... Read More