HOME
Home » Cryptocurrency » Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Apakah Bitcoin bagaimana Bitcoin berfungsi? Inilah persoalan yang selalu bermain-main dalam fikiran banyak orang terutama di Malaysia.

Hari ini adalah ulang tahun kesepuluh cryptocurrency Bitcoin mata wang maya.

Tetapi pada hari lahirnya, ia mempunyai bernilai kurang pada penghujung tahun dari hari ulang tahun sebelumnya – hanya untuk kali kedua sejak ia tiba di dompet maya.

Pada akhir Oktober 2017, bitcoin bernilai kurang dari  RM25,000 – kini ianya bernilai RM38,535.84. Dan masih terdapat beberapa bulan dagangan untuk melonjak lagi.

Tetapi Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Bitcoin, yang sering digambarkan sebagai cryptocurrency, mata wang maya atau mata wang digital – adalah jenis wang yang benar-benar maya.

Ia seperti versi tunai dalam talian. Anda boleh menggunakannya untuk membeli produk dan perkhidmatan, tetapi tidak banyak kedai yang menerima Bitcoin (buat masa ini) dan beberapa negara telah mengharamkannya sama sekali.

Bitcoin fizikal yang anda lihat dalam gambar adalah sesuatu yang baru. Ianya akan menjadi tidak bernilai tanpa kod peribadi yang dicetak di dalamnya.

Bagaimanakah Bitcoin berfungsi?

Setiap Bitcoin pada dasarnya adalah satu fail komputer yang disimpan dalam aplikasi dompet digital pada telefon pintar atau komputer.

Anda boleh menghantar satu (1) Bitcoins (atau sebahagian darinya) ke dompet digital anda, dan anda boleh menghantar Bitcoins kepada orang lain juga.

Setiap transaksi tunggal dicatatkan dalam senarai umum yang disebut blockchain.

Hal ini memungkinkan untuk mengesan transaksi Bitcoins untuk mengelakkan orang daripada membelanjakan coin yang mereka tidak memiliki, membuat salinan atau membuat “undo-ing” urus niaga.

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoins?

Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin BerfungsiApakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi – REUTERS

Terdapat tiga cara utama orang mendapatkan Bitcoins.

Bagaimana Bitcoins Baru Dibuat?

Agar sistem Bitcoin berfungsi, mereka mencipta proses komputer yang boleh digunakan oleh semua orang.

Komputer direka untuk menghasilkan jumlah Bitcoin yang sangat sukar. Kadang-kadang mereka diberi ganjaran dengan Bitcoin untuk pemiliknya menyimpannya.

Memasang komputer berkuasa untuk mencuba dan mendapatkan Bitcoin. Ini disebut perlombongan. Tetapi jumlahnya menjadi semakin sukar untuk mengelakkan terlalu banyak Bitcoin yang dihasilkan.

Sekiranya anda memulakan perlombongan sekarang ianya mengambil masa bertahun-tahun untuk anda mendapat satu Bitcoin.

Anda akan menghabiskan banyak wang untuk elektrik bagi menjalankan komputer lebih daripada Bitcoin yang dihasilkan.

Jadi beli sahaja di Remitano!

Terdapat banyak perkara selain wang yang kita anggap berharga seperti emas dan berlian. Aztec menggunakan cocoa beans sebagai wang!

Bitcoins sangat berharga kerana orang sanggup menukarkannya dengan barangan dan perkhidmatan yang sebenar, dan juga wang tunai. Tidak seperti wang fiat, penawaran Bitcoin juga sangat terhad! Hanya 21 juta sahaja untuk kegunaan seluruh dunia.

Bayangkan…. berapa harga satu Bitcoin jika seluruh masyarakat dunia menggunakannya sebagai matawang? Jadi jangan terlewat, dapatkan Bitcoin sementara harganya masih rendah.

Harga semasa kira-kira RM38,000 ringgit, sementara pakar-pakar menjangkakan Bitcoin akan bernilai 1 juta Dollar Amerika dalam masa terdekat ini!

Adakah Bitcoin Selamat?

Setiap urusniaga direkodkan secara terbuka jadi sukar untuk menyalin Bitcoins, membuat yang palsu atau membelanjakan yang tidak anda miliki.

Anda mungkin kehilangan dompet Bitcoin atau memadam Bitcoins anda dan kehilangannya selama-lamanya. Terdapat juga kecurian dari laman web yang membolehkan anda menyimpan Bitcoins anda dari jauh.

Nilai Bitcoins telah naik dan turun selama bertahun-tahun sejak ia dicipta pada tahun 2009 dan sesetengah orang tidak fikir ia selamat untuk menjadikan wang ‘sebenar’ anda menjadi Bitcoins.

 

No comment for Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to Apakah Bitcoin Bagaimana Bitcoin Berfungsi?

Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini Berbeza

Bagaimana Cara Nak Dapatkan Bitcoin?

Posted at

Bagaimana cara nak dapatkan Bitcoin? Inilah persoalan penting yang selalu di fikiran anda. Ada berbagai cara nak dapatkan Bitcoin yang boleh anda pelajari. Bagaimana... Read More

Langkah Mudah Untuk Dapatkan Bitcoin dan Cara Menggunakannya

5 Langkah Mudah Untuk Dapatkan Bitcoin dan Cara Menggunakannya

Posted at

5 Langkah Mudah Untuk Dapatkan Bitcoin dan Belajar Cara Menggunakannya Ramai orang bertanya, ‘Bagaimana saya mendapat bitcoin?’ Cepat dan mudah diterangkan dalam panduan komprehensif... Read More

Cara Dapatkan Bitcoin Secara Percuma Dengan Teknik Yang Betul

Posted at

Cara dapatkan Bitcoin secara PERCUMA – Kenyataan ini agak klise, tetapi, semasa membesar, ayah saya selalu berkhutbah tentang bagaimana “tiada makan percuma dalam hidup“.... Read More

Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini Berbeza

Harga Bitcoin Meningkat Lebih Dari $10,000 Dan Pelabur Berkata Rally Adalah Ini Berbeza

Posted at

Harga Bitcoin meningkat lebih dari $ 10,000 untuk kali pertama dalam setahun, membentuk gelombang optimis baru mengenai nilai dan masa depan mata wang digital.... Read More

Dah Tahu Bagaimana Cara Membuka Akaun Remitano

Bagaimana Cara Membuka Akaun Remitano

Posted at

Bagaimana cara membuka akaun Remitano di Malaysia? Bagi peminat atau pelabur dalam cryptocurrency, satu masalah besar yang dihadapi ialah bagaimana cara nak menukar Bitcoin... Read More