HOME
Home » Bisnes » 17 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan Di Malaysia

17 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan Di Malaysia

Posted at | Categorised in Bisnes

17 Idea perniagaan kecil yang menguntungkan di Malaysia

Memulakan kerjaya anda sebagai seorang usahawan boleh menjadi sangat sukar dan kadang-kadang mencabar. Terdapat beberapa masalah yang perlu anda hadapi. Walau bagaimanapun, mempunyai idea yang baik dalam fikiran anda dan pelan perniagaan yang betul sedikit sebanyak dapat mengurangkan risiko.

Sekiranya anda menghadapi masalah dalam membuat keputusan mengenai idea yang akan diteruskan, anda boleh menyemak idea-idea perniagaan kecil berikut di Malaysia untuk tahun yang akan datang yang dapat membuktikan yang terbaik sejauh mana keunikan, modal permulaan, pengurangan risiko dan beberapa faktor lain yang kaitan.

17 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan Di Malaysia

1. Perniagaan Fesyen

17 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan Di Malaysia

hijabtuts.com

Seperti semua negara glamor lain, rakyat Malaysia juga suka berfesyen. Mereka mempunyai mengayakan fesyen yang hebat-hebat. Rakyat Malaysia prihatin dan sedar tentang pakaian mereka dan ingin sentiasa kelihatan cantik.

Walaupun pada pandangan mata kasarnya sudah terdapat banyak jenama dan kedai fasyen ada di negara ini, masih terdapat ruang dan peluang yang untuk anda menceburi perniagaan kecil yang menguntungkan ini dengan membawa cita rasa fesyen yang lebih baik dan unik.

Sekiranya anda merancang untuk memulakan idea perniagaan kecil yang menguntungkan ini untuk menjalankan perniagaan anda di Malaysia, jangan lupa kepentingan fesyen tempatan di negara luar yang boleh disesuaikan. Oleh itu, anda perlu mempunyai pengetahuan mendalam dan pengetahuan mengenai fesyen tempatan negara tersebut. Menceburkan diri ke dalam bidang ini boleh menjadi peluang perniagaan kecil yang menguntungkan.

Baca: Untung RM15,000 Dari Perniagaan Kecil Jual Tudung

2. Perniagaan kecil Fotografi – Baca info di sini

Pembaikan Smartphone dan Komputer Peribadi Ia boleh menjadi contoh perniagaan kecil yang menguntungkan di Malaysia. Lebih daripada 50% orang dewasa di Malaysia memiliki PC atau telefon pintar. Ini bermakna terdapat peluang yang sangat baik untuk jenis perniagaan yang dapat membantu menyelesaikan masalah dengan pelbagai peranti seperti komputer riba, telefon pintar, dan sebagainya. Kebanyakan orang inginkan peranti rosak mereka diperbaiki daripada dibuang begitu saja. Oleh itu jika anda mempunyai kemahiran untuk membaiki telefon bimbit terbaru dan peranti lain, anda mempunyai peluang untuk memulakan perniagaan anda sendiri di Malaysia.

3. Perniagaan Minyak dan Gas

Dalam senarai sumber yang paling bermanfaat bagi Malaysia dari segi industri baru muncul, minyak dan gas berada di kedudukan teratas. Selain itu, ekonomi Malaysia juga bergantung terutamanya kepada eksport gas asli, produk petroleum, dan sebagainya. Memulakan perniagaan dalam industri ini tentu akan menjadi idea yang hebat.

4. Kedai E-dagang (e-commerce)

Dalam senarai perniagaan kecil yang menguntungkan di Malaysia, perniagaan kedai e-dagang seperti Lazada.com.my dan shopee.com.my sentiasa menjadi salah satu pilihan terbaik. Tidak kira sama ada orang yang memulakan perniagaan ini memiliki laman web sendiri atau tidak. Anda juga boleh mendapatkan perkhidmatan untuk menjual produk dari laman web yang bereputasi untuk membeli-belah dalam talian. Lazada dan 11Street sangat popular di Malaysia.

Pada tahun yang akan datang, terdapat banyak peluang untuk memulakan perniagaan kecil yang menguntungkan dalam talian di Malaysia. Buat permulaannya jika anda tidak mempunyai bajet yang membolehkan anda melancarkan kedai e-dagang sendiri, terdapat beberapa kedai online yang boleh dipercayai yang dapat membantu anda menjual produk anda.

5. Perkhidmatan Profesional

Di Malaysia, banyak perniagaan baru muncul pada skala kecil dengan setiap hari. Oleh itu, perkhidmatan profesional perniagaan sangat luas pasarannya yang terus berkembang pada tahun 2018 bagi mereka yang menjalankan perniagaan kecil yang perlukan perkhidmatan profesional. Kebanyakan pemilik perniagaan kecil memerlukan bantuan akauntan dan profesional lain untuk menguruskan hal-hal perniagaan mereka.

Oleh itu, jika anda berkelayakan dalam bidang perakaunan atau bidang yang berlaitan, anda boleh mula menjana sejumlah wang yang lumayan walaupun pada hari-hari permulaan perniagaan anda. Ia adalah salah satu idea perniagaan kecil terbaik di Malaysia untuk diteruskan pada tahun 2018.

6. Perniagaan Perladangan Getah

Di Malaysia, getah merupakan satu lagi produk penting yang ditemui secara semulajadi. Di samping itu, aktiviti pertanian memainkan peranan penting dalam ekonomi negara. Ia adalah perniagaan yang sangat menguntungkan di Malaysia terutamanya jika anda seorang pemilik ladang. Ia boleh menjadi peluang perniagaan yang berpusat di Malaysia.

7. Perniagaan Tempahan Hotel Dalam Talian

 

Malaysia adalah negara yang cantik dan ini adalah salah satu sebab pelancongan semakin berkembang di negara ini. Tempat menarik di Pulau Borneo dan Semenanjung Malaysia menarik pelancong dari seluruh dunia. Pantai-pantai, hutan hujan dan pemandangan indah yang lain memikat sejumlah besar warga asing untuk melawat Malaysia. Ini memberikan gambaran kepentingan perniagaan penempahan hotel dalam talian di negara ini.

Anda hanya perlu mempunyai sebuah blog atau laman web perkongsian pautan dengan kebanyakan hotel yang terdapat di negara ini. Pembayaran akan dibuat berdasarkan terma dan syarat dan perjanjian anda. Ini boleh menjadi peluang perniagaan dalam talian yang sangat baik di Malaysia untuk tahun 2018.

8. Perniagaan perkhidmatan kewangan mikro

Banyak perniagaan baru diperkenalkan di Malaysia pada hari ini. Perniagaan ini pasti memerlukan pembiayaan yang tepat agar dapat terus berkembang dan terus berjalan. Pemilik perniagaan boleh mendapatkan pembiayaan ini dari pelbagai institusi kewangan.

Oleh itu, perbankan pembiayaan mikro adalah peluang perniagaan yang berkembang pesat bagi pelbagai pelabur di Malaysia. Mempunyai pengetahuan dan pengalaman dalam bidang perakaunan dan kewangan, anda boleh memulakan perniagaan jenis ini dengan mudah.

9. Perniagaan Harta Tanah

Perniagaan Harta Tanah

Pasaran hartanah Malaysia terus berkembang. Kerajaan juga mengambil banyak inisiatif. Terdapat rang undang-undang yang dilancarkan di Malaysia pada bulan Julai 2011, yang dinamakan Rang Undang-Undang PR1MA; Ini bertujuan untuk memudahkan rakyat membeli rumah yang mempunyai pendapatan rendah atau sederhana. Anda juga mempunyai pilihan untuk memulakan perniagaan hartanah melalui cara yang berbeza.

Assalammualaikum & salam sejahtera kepada  Bakal-bakal Pelabur Hartanah Yang Dihormati,

Nama Saya Tarmizi Jusoh!

Saya merupakan seorang peguam dan juga pelabur hartanah!
Sejak 20 tahun yang lalu, saya telah mengendalikan beribu kes berkaitan hartanah. Kebanyakkannya, berkaitan hartanah lelong. Dari kes-kes tersebut, saya dapat mellihat banyak masalah dan peluang berkaitan hartanah lelong.

Jadi, izinkan saya berkongsi sedikit ilmu dan pengalaman saya berkenaan hal ini. Baca seterusnya…

10. Pemasaran Affiliate

 

Perniagaan pemasaran Afiliate sangat terkenal di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, di Malaysia bilangan pemasar afiliate sangat rendah berbanding dengan negara lain.

Proses pemasaran affiliate pada dasarnya membolehkan anda memperoleh komisen anda dengan menjual produk atau perkhidmatan pihak ketiga. Terdapat beberapa laman web untuk pemasaran affiliate yang boleh anda sertai untuk memulakan perniagaan.

11. Perniagaan Kecil Boarding Kucing

Perniagaan Kecil Boarding Kucing

Minat memelihara kucing di kalangan rakyat Malaysia makin menjadi-jadi. Suatu masalah yang sering dihadapi pemilik kucing ketika nak balik kampung atau pergi bercuti. Inilah masanya anda boleh memberikan perkhidmatan hotel kucing yang sangat mudah. Jana income lebih dengan memberikan perkhidmatan grooming dan sebagainya.

Tak perlu kemahiran tinggi, cuma perlukan sedikit ruang di sekeliling rumah anda yang selamat untuk membina reban. Itu sahaja.

12. Pembaikan Smartphone dan Komputer Peribadi

Ia boleh menjadi contoh perniagaan kecil yang menguntungkan di Malaysia. Lebih daripada 50% orang dewasa di Malaysia memiliki PC atau telefon pintar.

Ini bermakna terdapat peluang yang sangat baik untuk jenis perniagaan yang dapat membantu menyelesaikan masalah dengan pelbagai peranti seperti komputer riba, telefon pintar, dan sebagainya.

Kebanyakan orang inginkan peranti rosak mereka diperbaiki daripada dibuang begitu saja. Oleh itu jika anda mempunyai kemahiran untuk membaiki telefon bimbit terbaru dan peranti lain, anda mempunyai peluang untuk memulakan perniagaan anda sendiri di Malaysia.

Beberapa idea perniagaan kecil lain di Malaysia untuk 2018 adalah seperti berikut:

13. Perniagaan trak makanan

14. Perniagaan percetakan 3D

15. Perniagaan percetakan T-shirt adat

16. Perniagaan aksesori telefon bimbit

17. Perniagaan berkaitan haiwan, dsb.

No comment for 17 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan Di Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post to 17 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan Di Malaysia

Tips Pemasaran Perniagaan Di Rumah Yang Berkesan

Tips Pemasaran Perniagaan Di Rumah Yang Berkesan

Posted at

Tips pemasaran perniagaan di rumah yang berkesan yang anda perlu patuhi, salah satu perkara yang paling berguna untuk pemilik perniagaan kecil di rumah adalah... Read More

Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

100 Idea Perniagaan Kecil Untung Besar

Posted at

Peluang perniagaan kecil untung besar! Dengan modal kecil yang sangat menguntungkan dan perniagaan yang menjanjikan pendapatan yang besar, sesuai untuk pemula yang ingin berjaya... Read More

Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal

19 Cara Mengurus Kewangan Anda Tanpa Gagal!

Posted at

Cara mengurus kewangan anda – Tidak sedikit orang yang bercita-cita untuk mendapat kebebasan dari segi kewangan. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Jadi, apakah... Read More

Mulakan Perniagaan Dalam Talian Dengan Modal Minima

Mulakan Perniagaan Dalam Talian Dengan Modal Minima, Kini Dewi Mampu Menjana Ratusan Juta Pendapatan Setiap Bulan

Posted at

Mulakan perniagaan dalam talian dengan modal minima, kini Dewi mampu menjana ratusan juta pendapatan setiap bulan. Pada mulanya Herlina P. Dewi bahkan tidak memikirkan... Read More

Bagaimana Saya Jana Untung

Bagaimana Saya Jana Untung!

Posted at

Bagaimana Saya Jana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Premis!   Ini kisah dan pengalaman sebenar saya berniaga tudung  dengan hanya menggunakan modal... Read More